Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как лесно и бързо да разберете дали имате алергия?

Въпреки че лекарите използват няколко теста за алергии или астма, това се прави предимно за предоставяне на по-подробна информация и за потвърждаване на диагнозата. Най-ключовата част от процеса е физикалният преглед и медицинските сведения за минали заболявания, затова е изключително важно да сте изцяло откровени с лекаря по време на първоначалния разговор и да отговаряте възможно най-подробно на въпросите му. Например ако подозирате, че сте алергични към котки, само ще усложните нещата, ако скриете, че имате животно в дома си. Освен това споделете с лекаря защо мислите, че страдате от определен тип алергия. Бъдете по-конкретни – не е достатъчно само да го заявите. Опишете симптомите си в подробности и покажете списъка с бележките си по въпроса, за да предоставите пълна картина на състоянието си.

тест алергия
Ако имате домашен любимец, съобщете го на лекаря си

По време на физикалния преглед, в зависимост от посочените от вас симптоми, медицинското лице би могло да се концентрира върху очите, ушите, носа и гърлото ви в търсенето на признаци за алергия като например бледо синьо-зелено покритие в носа; носни полипи или инфекции на синусите; тъмни кръгове край очите; зачервено гърло; секрет от носа. Също може да ви преслушат или да проверят състоянието на кожата ви.

Диагностициране на алергии

Много общопрактикуващи лекари са в състояние да диагностицират алергичния ринит само въз основа на медицинската история, която им предоставите. Това е достатъчно за обикновените алергии, но ако вашият случаи е тежък и/или пък не се повлиявате от медикаментите, може да се наложат допълнителни кръвни изследвания или необходимост да посетите специалист за по-конкретни тестове.

Целта е да се определи точната причина, за да се разработи план за лечение за специфичния проблем. След това е добре да потърсите начини да избягвате алергена. Освен това, ако страдате от алергична астма (такава, която се причинява от алергени), вероятно ще ви е нужно тестуване за алергени.

Двата основни вида проверка за алергии са чрез кожни и кръвни тестове.

1. Кожни тестове

Кожните тестове, които са златен стандарт с незабавна свръхчувствителност, обикновено се използват за проверка на кожната реакция към носени по въздуха алергени, както и към храни, ухапвания от насекоми и пеницилин. Ако са положителни, те предполагат, че проблемът се дължи на наличието на IgE антитела към определен алерген. Могат да помогнат и при диагностицирането на свръхчувствителност към някои медикаменти и хранителни алергии (но лекарят не би предприел кожен тест, ако сте проявили особено силна реакция към храна или лекарство – тогава е по-безопасно да се направи кръвен тест).

кожни тестове
Преди да ви направят кожен тест, посъветвайте се с лекаря си кои медикаменти да спрете да приемате

Кожните тестове за храна се провеждат най-добре с пресни продукти и лекарят може да ви помоли да ги набавите. В миналото те са се правели с одраскване, след което на мястото се е прилагал алерген, но сега са заменени от по-точните тестове с убождане.

Преди да пристъпите към тестовете обаче, се посъветвайте с лекаря си кои медикаменти да спрете да приемате, ако е необходимо. По принцип не трябва да вземате антихистамини от три до пет дни преди изследванията, а понякога и по-дълго време – в зависимост от лекарството, тъй като те могат да се отразят на резултатите. Освен това е възможно временно да преустановите приема и на други медикаменти с антихистаминови свойства, включително и такива при шизофрения като например хлорпромазин (хлоразин, ларгактил), препаратът против гадене прохлорперазин (стеметил) и трицикличните антидепресанти като амитриптилин и доксепин (синекван). Лекарят може да ви помоли за деня на теста да спре те и бета-блокерите. Те са лекарства като пропранолол (индерал) и атенолол (тенормин), които блокират действието на адреналина – лекарство, което се използва при спешни случаи с наличие на силно изявен алергичен пристъп. Ако вземате дългосрочно или във високи дози орални кортикостероиди, кожните тестове с убождане са по-неточни и вероятно ще ви направят и кръвно изследване.

Като имате предвид написаното дотук, е лесно да разберете необходимостта да носите и списък с всички приемани от вас медикаменти на първия си преглед. Важно е също така да се консултирате с лекар, преди да преустановите приема на каквото и да е лекарство.

Преди да ви тества за специфични алергени, лекарят може да проведе изследване с отрицателна контрола, като за целта използва солен разтвор. Вие не би трябвало да реагирате към първия тест. Ако го направите, значи сте свръхчувствителни и това затруднява изключително много правилното разчитане на останалите кожни изследвания. Лекарят ще направи и тест с положителна контрола, като ви инжектира подкожно хистамин, за да провокира алергична реакция. Би трябвало да се получи подутина. В противен случай вие сте силно нечувствителни, което също затруднява разчитането на резултатите от по-нататъшните кожни тестове. Това изследване се използва и за сравнение с кожен тест, за да се открие колко силно реагирате на даден алерген.

Тестове с убождане на кожата

Те са най-удобният, най-евтин и най-специфичен скринингов метод за улавяне на IgE антитела и се оказват най-подходящи за определянето на причините за алергичния ринит. Обикновено се правят в горната част на гърба или на предмишницата. Като използва разреден разтвор с различни носени по въздуха алергени, характерни за географския район, който обитавате, лекарят прилага една капка върху кожата ви, след което ви убожда или одрасква, за да може алергенът да влезе в контакт с по-дълбоките кожни слоеве.

Интрадермални тестове

По принцип те се правят само ако тестът с убождане на кожата е отрицателен за IgE антитела, но симптомите недвусмислено говорят за изразена алергична реакция. Интрадермалният тест изисква изключително фини игли, с които разреденият алерген се инжектира подкожно в областта на предмишницата или в горната част на ръката. Процедурата изобщо не е болезнена, защото иглите са много тънки и се усеща нещо като леко парене. Тези тестове са по-подходящи за хора, които са с ниска кожна чувствителност при тестуване, но трябва да се правят само след отрицателен тест с убождане/одраскване, защото рискът от реакция при тях е малко по-завишен.

Към 15 минути след извършването на кожен тест медицинското лице разчита резултатите по мястото, което е леко зачервено и подуто и наподобява ухапване от комар. То се измерва и сравнява с по-рано направения тест с позитивна контрола.

Ако новополучената подутина е с поне 3 мм по-голяма от тази вследствие на контролния тест, значи има наличие на алерген-специфични IgE. Колкото по-силно изразена е реакцията при теста с убождане/одраскване, толкова по клинически значими са резултатите му. Но положителният кожен резултат не означава непременно, че тестваният алерген е този, който причинява симптомите ви, а просто показва, че имате IgE реакция към него.

Мнозина реагират положително на алергени при кожни тестове с убождане, включително на тревни полени и хранителни алергени, но никога не развиват симптоми, затова тези изследвания не могат да се използват, за да се предвиди алергична реакция, а само за да се потвърди или отхвърли причината за възникването й.

Планирайте си около час в лекарския кабинет при правенето на кожни тестове за алергия. В някои случаи са нужни около 30 кожни теста с убождане, които може да са последвани от няколко интрадермални изследвания, за да се определи кое точно причинява алергичния ринит. Не се притеснявайте, ако получите зачервяване, втвърдяване или подуване в тествания участък от 1 до 2 часа след влагането на алергена. Това е забавената алергична реакция, за която споменахме. Тя е нормално явление и обикновено изчезва в рамките на 1-2 дни.

Кожен тест с лепенки

Това е изследване за свръхчувствителност с по-забавена реакция. Обикновено се прави от дерматолог, а не от алерголог, с цел да се определи дали имате кожна чувствителност – контактен дерматит, към вещества като гума, медикаменти, парфюми, боя за коса, метали и смоли. Разреденият алерген се слага на гърба и се покрива с лепенка, за да престои 48 часа. След това лепенката се сваля и мястото се проверява за реакция.

Пластирът се сменя и тестът се проверява отново след 72 и/или 96 часа (или по-рано при проява на реакция).

2. Кръвни тестове

Радиоалергосорбентният тест е първият кръвен тест за откриване на алергени, разработен в средата на 60-те години на миналия век. Провежда се с малко количество кръв, която обикновено се взема от вена на ръката със спринцовка с много тънка игла, така че причинява минимален дискомфорт. Радиоалергосорбентните кръвни тестове са особено полезни, когато: пациентът е застрашен от реакция с анафилактичен шок и затова кожният тест се счита за неуместен; при силно изразена екзема, възпрепятстваща тестването на кожата с убождане; когато лечението с антихистамини не може да се спре поради интензивните симптоми и когато се подозират необичайни или изключително редки алергени. Кръвните тестове са предпочитаният метод за доказване на случаи на хранителни алергии.

кръвен тест
Кръвните тестове са предпочитаният метод за доказване на случаи на хранителни алергии

В сравнение с кожните тестове радиоалергосорбентният кръвен тест е с по-ниска чувствителност и ограничен набор от алергени, които може да се регистрират. Резултатите от него излизат по-бавно (до 14 дни) и невинаги помагат за точната диагноза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *