ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фиброми на матката – опасни ли са и как се лекуват?

Фибромите на матката, наричани още лейомиоми или само миоми, представляват доброкачествени мускулни образувания. Те не са злокачествени и по никакъв начин не са свързани с рака. Фибромите обаче могат да доведат до проявата на широк спектър от признаци, в това число силно менструално кървене и натиск върху таза.

фибром на матката
Фибромите на матката не са злокачествени

Как се лекуват фибромите?

Съществуват няколко природни лечения, които помагат за понижаване нивата на естрогена и забавят растежа на доброкачествените тумори. Едно изследване на алтернативните и допълващи лечения на маточните фиброми обаче е установило, че цената на алтернативните средства може да е значително по-висока от тази на конвенционалните терапии.

Лечение с храна

Има няколко неща, свързани с храненето, които жените могат да направят, за да предотвратят образуването на фиброми или тяхното разрастване:

– Да консумират повече плодове, зелени или морски зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена.

– Да консумират повече соеви храни като тофу, темпех, мисо или соеви бургери. Соевите продукти съдържат изофлавони, които помагат за понижаване на нивата на естроген в организма.

– Да избягват храни с високо съдържание на мазнини или захар, както и кофеин или алкохол.

– Да избягват консумация на продукти, обработвани с инсектициди.

миома
Фибромите на матката са известни още като миоми

Хранителни добавки

Споменатите по-долу добавки могат да помогнат за намаляване нивата на естрогените и за контролиране на фибромите:

– Бромелаин – намалява възпаленията.

– Холин – може да подобри функционирането на черния дроб.

– Ленено семе – помага за намаляване на прекомерното производство на естрогени и други хормони.

– Витамин Е и масло от едроцветна пупалка – помага за регулиране на производството на хормони и може дори да свие фибромите.

– Витамин С и биофлавоноиди: имат противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Билково лечение

Kuei-chih-fu-ling-wan е традиционен китайски билков препарат, който според едно изследване, проведено от японски учени, ефикасно свива доброкачествените тумори при 60% от пациентите. Представлява смес от следните билки: кора от канела, корени от тревист божур, ядки от праскови, тревиста гъба и кора от корен на божур. Освен че намалява големината на фибромите, успешно облекчава симптомите им, като силно менструално кървене или болки, при 90% от жените, участвали в изследването.

Тези изследователи предполагат, че действието на този билков препарат може да се изразява в спиране на производството на полови хормони, в това число естрогени. За разлика от много други налични понастоящем билкови препарати, които може да са ефикасни, но за които липсват научни доказателства в подкрепа на тяхната употреба, той е доказано безопасен и има малко странични ефекти. По този начин жените с фиброми разполагат с още една алтернатива на хистеректомията.

Друго фитолечение, което също може да бъде ефикасно, е прогестеронов крем от див сладък картоф (ямс или диоскорея). Съществуват и множество други билкови формули, които могат да бъдат използвани в зависимост от специфичните симптоми и особеностите на организма. Това обаче са силни лекарства и пациентите трябва да се консултират със своя лекар, преди да предприемат лечение с което и да е от тях.

Хомеопатия

Лекарят-хомеопат може да предпише специфични за конкретния пациент хомеопатични лекарствени средства за контролиране на симптомите, предизвикани от фибромите.

Алопатично лечение

Не всички фиброми предизвикват симптоми. Възможно е дори част от тези със симптоми да не се нуждаят от лечение. В повечето случаи симптомите причиняват неудобство и са неприятни, но не водят до здравословни проблеми.

Понякога обаче фибромите предизвикват толкова силно менструално кървене, че жената развива тежка анемия. В този случай може да се наложи лечение, като твърде големите фиброми се лекуват по-трудно. Поради тази причина повечето лекари препоръчват лечение за средно големите образувания с надеждата, че ще предотвратят разрастването им.

фибром
Понякога фибромите предизвикват силно менструално кървене

Ето няколко възможни плана за лечение:

– Наблюдение. По времето, когато фибромите бъдат открити, повечето жени вече имат симптоми, но смятат, че могат да ги понесат. По тази причина не се предприема активно лечение, но жената и нейният лекар следят за признаци на евентуално влошаване на състоянието й.

– Хистеректомия. Тази процедура се състои в хирургично отстраняване на матката и е единственият окончателен лек за фибромите. 25% от хистеректомиите се извършват именно поради фиброми със сериозни симптоми. Гинекологът може да отстрани матката или чрез коремна, или чрез влагалищни хистеректомия.

Изборът зависи от размера на фибромите и други фактори, като предишни раждания и хирургични интервенции.

– Миомектомия. При тази хирургични операция се отстраняват само фибромите, а матката остава на място и се възстановява. Тази процедура предпочитат жени, които възнамеряват да раждат отново. На пръв поглед изглежда, че това лечение е нещо средно между наблюдението и хистеректомията. В действителност обаче миомектомията е трудна хирургична процедура, по-тежка от хистеректомията. Тя често води до значителна загуба на кръв и може да се наложи кръвопреливане. Освен това някои образувания са толкова големи или разположени така дълбоко в маточните стени, че не е възможно матката да бъде спасена и се налага извършването на непланирана хистеректомия.

– Понижаване нивата на естрогена. Тъй като растежът на фибромите зависи от естрогените, медицинските лечения, които свалят нивата му, могат да доведат до свиване на въпросните образувания. Група лекарства, известни като GnRH антагонисти, могат драстично да намалят нивата на естрогена. При жени, които приемат тези лекарства в продължение на три до шест месеца, се установява намаляване на размера на фибромите с 50% или повече. Те обикновено изпитват голямо облекчение по отношение
на симптомите като силно кървене и болки в таза.

– Емболизация на маточната артерия. Емболизацията е сравнително нова алтернатива на хистеректомията, която свива фибромите, като прекъсва снабдяването им с кръв. При емболизацията на маточната артерия хирургът вкарва катетър в маточните артерии. През него в артериите се инжектират малки частици поливинилна пяна или други инертни вещества. Тези частици образуват ембол или бучка, която спира снабдяването на фибромите с кръв и така те се свиват. Мненията за емболизацията на маточната артерия все още са противоречиви, защото тя е свързана със значителни усложнения.

За съжаление GnRH антагонистите предизвикват неприятни странични ефекти при над 90% от жените. Това лечение обикновено се прилага за период от три месеца и не трябва да продължава повече от шест месеца, защото нараства рискът от чупливост на костите (остеопороза). След спиране на лечението фибромите отново започват да растат и възстановяват първоначалния си размер. За около шест месеца повечето от старите симптоми отново се появяват. Поради тази причина GnRH антагонистите не могат да се използват като дългосрочно решение. В момента лечението с тези медикаменти се използва главно при подготовка за хирургична интервенция (миомектомия или хистеректомия). Намаляването на размера на фибромите улеснява операцията, а намаляването на силното кървене позволява на жената да възстанови броя на еритроцитите в кръвта си преди операцията.

Фибромите могат да създадат проблеми по време на бременността, тъй като често нарастват. Големите образувания причиняват болка и могат да предизвикат преждевременно раждане. Фибромите не могат да бъдат отстранени по време на бременност поради риска от увреждане на матката и кръвоизлив. Лечението се ограничава до обезболяващи лекарства и при необходимост средства за предотвратяване на преждевременното раждане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *