ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравословно хранене за напълняване

Болшинството от хората в днешно време имат проблеми с наднорменото тегло и те трябва да се борят с излишните килограми, но има хора, които са в другата крайност – прекалено слаби и те трябва да качат няколко килограма със здравословно хранене

Д-р Цветанка Янакиева е спортен лекар, специалист по хранене и диетика. Тя коментира въпроса за здравословното напълняване пред „Животът днес“.

За да бъде един човек прекалено слаб, причината може да се крие в разстройства на нервната система, хормонален дисбаланс, проблеми с обмяната на веществата.

Напълняването е свързано с броя мастни клетки, които един човек има в своя организъм.

По време на пубертета се оформя точния брой мастни клетки в един човешки организъм.

Покачването на килограми или тяхното сваляне е свързано с напълването на тези клетки с мазнини или тяхното освобождаване от мазнините, обясни д-р  Цветанка Янакиева.

До скоро медицината е смятала, че тези мастни клетки не се размножават повече, след като млад човек излезе от пубертета, но според последните медицински изследвания, тези клетки се размножават при жените дори и по времето на климактериума.

хранене

Прекалено слабите хора също са застрашени от различни болести, включително остеопороза, нисък хемоглобин и анемия, прекалено ниско кръвно, ниска кръвна захар, проблеми с щитовидната жлеза, липса на жизнена енергия и други.

Прекалено слабите хора не могат да бъдат кръводарители и от кръвните центрове отказват да вземат кръв от тях, защото самите те са подложени на риск да се разболеят.

Хората с тегло под нормата към момента могат да го повишат единствено с подходящ режим на хранене, който е добре да бъде изготвен от специалист – диетолог, понеже той ще представи онова балансирано хранене, което ще помогне да бъде повишена телесната маса по един правилен и здравословен начин.

Съотношението е 1:1:4 – белтъчини – мазинини – въглехидрати.

1 – Прием на животински белтъци

Нашите клетки са изградени на основата на белтъци, поради тази причина те трябва да бъдат подхранени с белтъци.

Месо, риба, пълномаслени млечни продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и яйца.

Не трябва да бъдат пропуснати растителните белтъци – бобови растения и зърнените храни.

хранене
Образуване на нови мастни клетки и тяхното запълване чрез правилно хранене

2 – Мазнини

Растителните и животински мазнини трябва да бъдат 1:1, за да бъдат попълнени мастните запаси равномерно и правилно. Не трябва да се консумира маргарин, защото той е синтетична мазнина.

3 – Въглехидрати

Всички онези храни, които са забранени за отслабващите, трябва да бъдат консумирани от напълняващите.

Освен бързо разградими въглехидрати, като мед, които дават енергия, но се изчерпват бързо, човек трябва да консумира бавно разградими въглехидрати, които се намират в картофите, бобовите растения, ориза, леща. Те се разграждат постепенно в продължение на няколко часа и се усвояват постепенно, затова дават пълноценна енергия дълго време.

хранене
5 пъти дневно с белтъчини, мазнини и полезни въглехидрати гарантира рационално повишаване на телесната маса

Съвети за хранене:

През равни интервали от време, хората трябва да се хранят 5 пъти дневно – закуска, обед и вечеря + 2 междинни закуски. Тези междинни закуски е важно да са обилни, но не трябва да се ядат фаст фуд (снаксове, чипс и други) като източник на бързи калории.

Наред с подходящото хранене за напълняване, човек трябва да спортува, обясни д-р  Цветанка Янакиева.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *