Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ушна инфекция – какво представлява и как се лекува?

Така нареченият отитис медиа или среден отит представлява най-обичайната ушна инфекция. Средното ухо се намира зад тъпанчето. Заболяването се характеризира с болки, замайване и частична загуба на слуха.

ушна инфекция
Ушната инфекция се характеризира с болки, замайване и частична загуба на слуха

Как се лекува?

Хиропрактика

Счита се, че една определена хиропрактична процедура, известна като ендоназална техника, помага за отпушването на евстахиевата тръба, като по този начин се подобрява дренажът от средното ухо. Понякога тръбата се запушва поради възпалителни процеси или изливи. Ендоназалната техника предлага значително облекчаване на болката в ухото.

Краниосакрална терапия и остеопатия

При краниосакралната терапия се използва внимателна манипулация на костите на черепа за облекчаване на налягането и подобряване на функционирането на евстахиевата тръба. Това лечение може също така да помогне и евстахиевите тръби да заемат положение, в което сами да се дренират. Натискът, упражнен върху главата на бебето по време на раждане, понякога допринася тръбите да заемат такова положение, при което дренирането им е затруднено.

Подобна внимателна манипулация на костите на главата на детето извършват остеопатите. При едно остеопатично изследване на деца от детската градина до трети клас в учебния район на Мисури е установена пряка връзка между анормалната форма на главата по рождение и податливостта спрямо отит на средното ухо в годините на ранното начално образование. Педиатрите-остеопати специализират в краниалните манипулации при деца.

Билколечение

При отит на средното ухо се препоръчват различни билкови лечения, в това число капки за уши, приготвени от хидрастис (Hydrastis canadensis), лопен (Verbascum thapsus), жълт кантарион (Hypericum perforatum) и ехинацея (Echinacea spp.).

билки
Билки помагат при ушна инфекция

Често за вътрешно лечение на отит на средното ухо поради хронично запушване се препоръчват тинктури от ехинацея, мащерка (Thymus vulgaris) и черен бъз (Samhucus nigra). Топло масло от чесън може да се капне направо в ухото. Вдишването на пара от евкалипт или лайка може да намали запушването, предизвикано от инфекция на горните дихателни пътища, което често съпътства средния отит.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарствени средства, които могат да бъдат предписани за инфекция на средното ухо, включват самакитка (Aconitum), железен фосфат, лудо биле (Belladonna), лайка (Chamomilla), плаун (Lycopodium), полско котенце (Pulsatilla) и силициев диосид (Silica).

Хранене

Някои терапевти смятат, че хранителните алергии могат да повишат риска от ушни инфекции и препоръчват да се отстранят предполагаемите алергени от хранителния режим. Най-често това са пшеницата, млечните продукти, царевицата, фъстъците, цитрусовите плодове и яйцата. Отказът от употреба на захар и захарни продукти позволява на имунната система да функционира по-ефикасно. Други диетолози забелязват, че деца, които са кърмени като бебета, са по-малко податливи на ушни инфекции.

Акупунктура

Акупунктурата може да помогне за нормализиране на протичането на флуидите в главата. Освен това тази форма на лечение може да подсили имунната система.

акупунктура
Акупунктурата също помага при проблем с ушите

Алопатично лечение

Предпочитаните лекарства за лечение на острия отит на средното ухо са антибиотиците. Използват се различни антибиотици в зависимост от вида на бактериите, причинили инфекцията. Решението зависи от информацията за типа антибиотици, които са се оказали ефикасни при други ушни инфекции, срещани в конкретната общност в определен период от време. Опциите включват сулфа-базирани антибиотици, както и различни видове пеницилини, цефалоспорини и др.

Други фактори, които определят избора на антибиотици, са чувствителността на пациента към определени медикаменти, както и устойчивостта, демонстрирана към момента от дадени щамове. Препоръчва се външно 0,3% разтвор на офлоксацин, като по-ефикасно лекарство в сравнение с други антибиотици за перорален или локален прием.

След курс на лечение с антибиотици при около 40% от децата продължава да има течност зад тъпанчето, в резултат на което се стига до отит на средното ухо с излив. Тъпанчето вече не е зачервено и инфектирано.

Могат да минат седмици и дори месеци, преди течността да изчезне. По принцип е безопасно да се остави това състояние да продължи под наблюдение до 12 седмици. След това трябва да се провери слухът. Ако загубата на слух е незначителна или само в едното ухо, наблюдението може да продължи общо от 4 до 6 месеца, след което се препоръчва в тъпанчето да се поставят тръбички за вентилиране. Тръбичката действа като спомагателна на евстахиевата тръба. Ако в който и да е момент след шестата седмица се установи значителна загуба на слух в двете уши, трябва да се помисли за лечение с антибиотици или поставяне на тръбичка.

Прекомерното използване на антибиотици води до развиване на резистентност от някои щамове бактерии (най-вече S. pneumoniae) и затрудняване на лечението. Извършват се изследвания, за да се определи възможно ли е някои ушни инфекции да отшумят, без да се прибягва до лечение с антибиотици.

Един педиатър предлага известни промени в използването на антибиотици за отита на средното ухо. Той описва пет фактора, които да се използват, за да се определи дали лечението с антибиотици може да се ограничи до пет дни или пък изобщо да се избегне. Факторите, които следва да се вземат под внимание, са възрастта, годишното време, тежестта на инфекцията, честотата на инфекциите и колко бързо тя се повлиява от антибиотици.

По принцип отитът на средното ухо минава по-бързо при по-големи деца през лятото и предизвиква сравнително леки симптоми при деца, които не са страдали често от инфекции в миналото. Като се вземат предвид тези фактори, не е изключено да се избегне използването на антибиотици. Пациентът трябва да се наблюдава, за да е сигурно, че инфекцията ще премине без усложнения. Ако се започне лечение с антибиотици и инфекцията отшуми бързо, възможно е петдневният курс на лечение да се окаже напълно достатъчен.

Независимо дали се използват антибиотици или не, за намаляването на болката и възпалението, свързани с отита на средното ухо, помагат болкоуспокоителни лекарства от рода на тиленол (Tylenol) и мотрин (Motrin).

Използването на деконгестанти и антихистамини не намалява продължителността на инфекцията.

Хирургично лечение

В изключително редки случаи може да се направи перфорация на тъпанчето по хирургичен път, за да се източи гнойта от средното ухо. Тази процедура се нарича миринготомия. Отворът, направен при миринготомията, обикновено заздравява сам за около седмица. През 2002 г. е въведена минимално инвазивна процедура, при която за извършване на миринготомията се използва лазер. Тя може да бъде извършена амбулаторно и заздравява по-бързо от стандартната процедура.

Макар някои специалисти да препоръчват отстраняване на аденоидните възли, за да се предотврати повтарянето на отита при малки деца, изследванията показват, че хирургичното им премахване не предлага никакви предимства пред миринготомията като превантивна мярка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *