ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Анемия – симптоми, диагноза, лечение, диета, билки

Какво е анемия?

Анемия е медицинско състояние, при което броят на червените кръвни клетки или нивото на хемоглобина са по-ниски от нормалното. Анемията се причинява от намаленото производство на червени кръвни клетки или хемоглобин, или от загубата на кръв и разрушаване на тези клетки.

Еритроцитите пренасят кислород. При анемия кръвта не може да достави достатъчно кислород до органите и тъканите.  Анемия обикновено може да се диагностицира чрез прост кръвен тест. Жените, малки деца, както и хора с хронични заболявания са изложени на повишен риск от развитие на болестта.

анемия

Трябва да запомните, че:

  • Някои форми на анемия са наследствени и бебетата могат да бъдат засегнати от момента на раждането.
  • Жените в детеродна възраст са особено податливи на желязо-дефицитна анемия поради загуба на кръв от менструация .
  • Възрастните хора също попадат в рисковата група  поради неправилно хранене и други медицински състояния.

Има много видове анемия. Всички те са много различни в техните причини и лечения. Желязо-дефицитна анемия е най-често срещаният тип. Тя се лекува лесно чрез промяна в диетата и чрез хранителни добавки. Анемията, която се развива по време на бременността се счита за нормална.

Симптоми на анемия

Симптомите на анемия варират в зависимост от вида й, основната причина, тежестта на състоянието, както и всякакви съпътстващи здравословни проблеми, като например кръвоизливи, язви, менструални проблеми или рак. Ако анемията е в лека форма или се е развивала в продължение на дълъг период от време, може да не забележите никакви симптоми.

Общите симптоми са:

Диагностициране

За да се диагностицира анемията трябва да се назначат кръвни изследвания и да се проследи медицинската ви история, приемани лекарства, алкохол, етнически произход.

Основните тестове са:

  • Пълна кръвна картина, при която се проследява броят на еритроцитите –  нормалните стойности са 4,6-6,2 за мъже и 4,2-5,4 за жени.
  • Нивото на желязо в кръвта
  • Нива на витамин В12 и фолиева киселина
  • Следят се нивата на хемоглобина
  • Хематокрит – това е съотношението между еритроцитите към общия обем кръв. Нормалните стойности за мъжете са 0,40-0,54, а за жените са 0,34-0,46.

Какви видове анемия има?

анемия
Еритроцити

Всеки процес, който може да наруши нормалната продължителност на живота на червените кръвни клетки може да доведе до анемия. Нормалната продължителност на живота на еритроцитите обикновено е около 120 дни.

Има много видове анемия, но те се разпределят в три основни групи:

  • анемия, причинена от загуба на кръв
  • анемия, причинена от намалено или неефективно производството на червени кръвни клетки
  • анемия, причинена от разрушаване на еритроцитите

Анемия, причинена от загуба на кръв

Червените кръвни клетки могат да бъдат загубени  при кървене, което често може да се случва бавно и да остане скрито. Този вид хронично кървене често произтича от следното:

  • Стомашно-чревни състояния като язви, хемороиди, гастрит и рак
  • Използването на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен, които могат да причинят язва и гастрит
  • менструация и раждане при жени, особено ако менструално кървене е прекомерно и ако има няколко бременности

Анемия, причинена от намалено или неефективно производството на червени кръвни клетки

При този тип анемия, тялото може да произвежда твърде малко кръвни клетки или на кръвните клетки не могат да функционират правилно. Причините за това може да е липса на минерали и витамини, необходими на еритроцитите, както и желязо дефицитна анемия, проблеми със стволовите клетки и костния мозък и други състояния, нарушаващи нормалния ритъм на организма.

Желязо дефицитна анемия

Този вид анемия се дължи на липсата на желязо в организма. Костният мозък в центъра на костта се нуждае от желязо, за да произведе хемоглобин, който пренася кислород до всички органи на тялото. Без достатъчно желязо, тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин за еритроцитите. Резултатът е желязо-дефицитна анемия. Този тип анемия се причинява от:

  • Диета с ниско съдържание на желязо. Често се среща при бебета, деца, тийнейджъри, вегани и вегетарианци
  • Метаболитни състояния при бременност и кърмене
  • Менструация
  • Често даряване на кръв
  • Храносмилателните заболявания като болест на Крон или хирургично отстраняване на част от стомаха или тънките черва
  • Прием на някои лекарства, храни и кофеинови напитки

Анемия, в следствие на недостиг на витамин В12 и фолиева киселина.

Тези две съставки са необходими на организма, за да произведе червените кръвни клетки. Състояния, водещи до анемия, причинена от недостиг на витамини включват:

  • Мегалобластна анемия: Дефицит на витамин В12 или фолиева киселина или и на двете.
  • Злокачествена анемия: лошо усвояване на витамин В12, причинени от състояния, като болест на Крон, чревни паразитни инфекции, хирургично отстраняване на част от стомаха или червата, или HIV.
  • Недохранване или липса на достатъчно храни, съдържащи витамин В12 като месото или липса на зеленчуци в диетата.
  • Други причини за недостиг на витамин: бременност,  прием на някои лекарства, злоупотреба с алкохол.

Заболяванията, свързани с костния мозък и стволовите клетки

могат да пречат на тялото да произвежда достатъчно еритроцити. Ако стволовите клетки са твърде малко, дефектни, или са заменени с други клетки като метастазни ракови, това може да доведе до анемия. Този тип анемия се причинява от:

  • Апластичната анемия, при която има значително намален брой стволови клетки. Тя е наследствена, може да се прояви при употреба на медикаменти, лъчетерапия, химиотерапия или при инфекция.
  • Отравяне с олово

Анемия, свързана с различни заболявания обикновено се проявява, когато има твърде малко хормони, необходими за производството на червени кръвни клетки. Причини за този тип анемия са:

Анемия, причинена от разрушаване на червените кръвни клетки

Когато червените кръвни клетки са нестабилни могат да се разрушат преждевременно, което води до хемолитична анемия. Известни причини за този тип анемия са:

  • Наследствени заболявания
  • Инфекции или прием на определени лекарства
  • Токсини от напреднало чернодробно или бъбречно заболяване
  • Операции като поставяне на изкуствена клапа на сърцето, при тумори, тежки изгаряния, излагане на определени химикали, тежка хипертония

Усложнения при анемия

Хемоглобинът играе важната роля при доставянето на кислород до всички части на тялото. Ако нивата му са твърде ниски и това ще доведе до понижени нива на кислород в организма (хипоксия). Каква е прогнозата при анемия? Анемията обикновено може да бъде излекувана. Как и дали ще се случи това зависи от причината за състоянието, в колко тежка форма е то и общото състояние на пациента.

Лечение

Лечението на анемията варира. Първоначално трябва да се установи причината и типа. Например, анемия в резултат на загуба на кръв от язва на стомаха ще трябва да се третира чрез лекуване на раната с подходящите медикаменти.

Понякога може да са необходими хранителна добавка с желязо, преливане на кръв или инжекции с витамин В12. Понякога, ако причината е свързана с прием на лекарство, то тогава трябва да се прекрати употребата му.

Натурални методи за лечение на анемия

  1. Цвекло

Цвеклото е изключително полезно за тези, които страдат от желязо-дефицитна анемия. То има високо съдържание на желязо. Освен това, цвеклото прочиства организма и стимулира разпространението на кислород в кръвта. Това от своя страна спомага за повишаване на еритроцитите в организма.

Цвекло
Цвекло
  • Смесете една средно голяма глава цвекло, три моркова и половин сладък картоф в сокоизстисквачка. Пийте този сок веднъж дневно.
  1. Меласа

Меласата е добър източник на желязо, витамини от група В и други важни минерали, които помагат за увеличаване на производството на червени кръвни клетки. Една супена лъжица меласа доставя почти 15 на сто от необходимата дневна доза желязо.

  • Смесете една супена лъжица меласа с  чаша топла вода или мляко. Пийте веднъж или два пъти дневно. Тази напитка е много полезно за бременни жени.
  • Друг вариант е да се комбинират две чаени лъжички меласа и ябълков оцет в една чаша вода. Тази смес се пие веднъж дневно.
  1. Спанак

anemiqСпанакът е едно от най-добрите средства за лечение на анемия. Той е богат на желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Половин чаша спанак осигурява почти 35 на сто от необходимата дневна доза желязо и 33 % фолиева киселина. Може да приемате под формата на супа, пюре, каша, да го добавяте в смутита, както и на салата.

 

 

  1. Нар

Нарът е богат на желязо и други минерали, като калций и магнезий. Той също така съдържа витамин С, който помага за подобряване на усвояването на желязо в организма. Това води до повишаване броя на еритроцитите и повишаване нивото на хемоглобина.

  • Смесете една чаша сок от нар, една четвърт чаена лъжичка канела на прах и две супени лъжици мед. Пийте сместа на закуска.
  • Алтернативно можете да смесите две супени лъжици изсушени семена на прах с чаша топло мляко и пийте 1-2 пъти дневно.
  • Можете също така да ядете нар сутрин на празен стомах.
  1. Сусам

Сусамът е страхотно средство за лечение на анемия, защото има високо съдържание на желязо. Една четвърт чаша със сусам осигурява почти 30 процента от необходимата дневна доза желязо.

  • Накиснете две супени лъжици черен сусам във вода в продължение на два – три часа. Прецедете и направите паста от накиснатите семена. Добавете една супена лъжица мед и разбъркайте добре. Приемайте тази смес два пъти дневно.
  1. Фурми

Фурмите са богат източник на желязо и витамин С, който играе важна роля в усвояването на желязо в организма.

  • Накиснете две фурми в чаша мляко за една нощ. На следващата сутрин изяжте фурмите и изпийте млякото на празен стомах.
  • Яжте фурми на гладно
  1. Банан

Високото съдържание на желязо в банана стимулира производството на хемоглобин и много други ензими, които са съществено важни за образуването на червени кръвни клетки. Също така, той е добър източник на магнезий, който помага в синтеза на хемоглобин.

  • Яжте узрял банан с една супена лъжица мед два пъти дневно.
  1. Сух касис

Поради високите концентрации на желязо и витамин С, сушеният касис е изключително ефективен за лечение на анемия.  Витамин С повишава способността на организма да абсорбира желязото, увеличава червените кръвни клетки и хемоглобина.

  • Накиснете 10 до 12 семена от сух касис във вода за една нощ.На следващата сутрин, ги извадете от водата. Яжте ги на закуска като добавка към киселото мляко. Следвайте тази препоръка в продължение на няколко седмици.
  1. Сминдух
сминдух анемия
Сминдух

Високото съдържание на желязо в сминдуха ще спомогне за поддържането на оптималните му нива в

 

организма. За лечение се използват листата и семената на растението. Може да приготвите една чаша ориз с две супени лъжици сминдух, малко сол и яжте веднъж дневно в продължение на най-малко две седмици. Листа от подправката може да сложите в супи и салати.

Други добри методи при анемия са:

Английската сол – Вземете вана с топла вода, смесена с английска сол. Можете да накисвате и краката си в нея.

Медът е отлично средство за лечение на анемия.  Направете отвара от една супена лъжица мед, лимонов сок и ябълков оцет. Яжте ежедневно. Медът повишава хемоглобина в кръвта и е богат на желязо, манган и мед.

Взимайте студен душ два пъти дневно.

Смокините се друг чудесен източник на желязо. Достатъчно е да ядете по 3-4 броя всеки ден.

Лечение на анемия с билки

анемия
Жълт лапад

Жълтият лапад се препоръчва при анемия, защото бързо повишава нивата на хемоглобина. Освен това подобрява работата на черния дроб, където се съхранява желязото. Жълтият лапад е напълно безвреден и може да се използва по време на бременност. Билката действа ефективно в комбинация с коприва. Отварата с жълт лапад може да се пие по 3 пъти дневно в продължение на 3 месеца.

Друга билка, която е ефективна при лечението на анемия е копривата. Тя повишава абсорбирането на желязо от организма. Копривата ефективно усвоява протеини, които пренасят кислород до клетките и помагат за преодоляване на недостига на желязо. Високото съдържание на хлорофил и желязо подпомагат лечението.

Глухарчетата и корените от репей увеличават способността на организма да абсорбира желязото от храната.

Диетичен план при анемия

Диетичният план при анемия трябва да включва храни, богати на желязо, както и такива, които подпомагат усвояването му.

Храни, богати на желязо

Желязото може да бъде набавено от растителни и животински продукти. Пример за такива храни са черен дроб, пуйка, морски дарове, зеленолистни зеленчуци, обогатени зърнени закуски, тиквено семе, леща, боб, картофи, обогатени тестени изделия.

Храни, които повишават абсорбцията на желязо са тези, които са богати на витамин C и лимонена киселина, като портокали, пъпеш, ягоди, грейпфрут, броколи, домати, червени, зелени чушки, морски дарове, телешко месо, пшеничен зародиш.

Има и храни, които забавят абсорбирането на желязо. Такива са продуктите с високо съдържание на цинк, калций, мед и магнезий, фибри, яйца, кафе, чай, какао, както и някои билки (лайка и мента).

Примерно дневно меню при анемия

анемия

Закуска

Овесена каша за закуска подсладен със стафиди и портокалов сок

Бъркани яйца

Обяд

Сандвичи с фъстъчено масло или риба тон

Кайсии и стафиди

Вечеря

Зеленолистни зеленчуци

Лазаня, макарони или други печива

Сирене

Пуешко, говеждо месо, пиле или риба.

ПРОФЕР

Профер е уникална добавка, която се препоръчва за бързо обогатяване на кръвта с желязо. Профер е продукт, който предоставя на човешкото тяло оптимално количество желязо в лесноусвоима форма. Профер е подходящ за хора, страдащи от анемия.

ПРОФЕР
ПРОФЕР – при недостиг на желязо

Как да предотвратим анемията?

Може да предотвратите желязо-дефицитната анемия, като следвате добре балансирана диета, която включва на желязо, витамин В12 и фолиева киселина.

Ако сте вегетарианец или веган, консултирайте се с вашия лекар или диетолог за евентуална необходимост от хранителни добавки

Приемайте Витамин С, защото той създава киселинна среда в стомаха, което подобрява  усвояването на желязо.

Намалете консумацията на кофеинови напитки и чай. Избягвайте консервантите, фибри и големите количества калций.

Внимателно следвайте указанията за безопасност, ако вашата професия включва работа с материали, съдържащи олово.

Източници:

http://diet.ygoy.com/

http://www.webmd.com

http://www.top10homeremedies.com/

http://homeremedyshop.com/

http://www.findhomeremedy.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *