ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лютият червен пипер и ползите за здравето + рецепти

Лютият червен пипер е сред най-популярните пикантни съставки. Той се използва цял или на прах. Най-често се използва в Югозападна Америка и мексиканска кухня. Той е бил част от индианската медицина в продължение на хиляди години, широко използван е в Китай и аюрведичната  медицина.Лютият червен пипер здраве

Лютият червен пипер съдържа съединението каспицин , то е и причината за пикантния му вкус.  В действителност, много от ползите за здравето, които лютият червен пипер има, са преписани на капсицина . Освен това той съдържа витамини C, A, B6 и Е, калий, манган, мед, желязо и няколко флавоноиди , които имат мощни антиоксидантни  свойства.

Редовният прием на малко количество от лютивата подправка ще е полезна за здравето ви.

Ето при какви здравословни проблеми можете да използвате лютия червен пипер:

Капсаицинът   в лютия червен пипер има противовъзпалителен  ефект, който помага за намаляване на болката и възпалението. Кремове със съдържание на съединението са силно препоръчвани при болки, причинени от остеоартрит , болки в ставите, артрит, херпес, болки след операцията, както и такива, които са част от симптомите на диабета.

Можете да направите домашен болкоуспокояващ мехлем с лютия червен пипер.

  1. Смесете ½ чаена лъжичка лют червен пипер с 2 до 3 супени лъжици затоплен зехтин или кокосово масло.
  2. Намажете засегнатите от болката зони, изчакайте 20 минути и изплакнете.
  3. Прилагайте до изчезване на болката.

Забележка: Лютият червен пипер не трябва да се използва върху наранена или раздразнена кожа.

  1. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци 

Лютият червен пипер има и антиоксидантни  свойства, които  разширяват кръвоносните съдове и гарантира правилното циркулиране на кръв в тялото. Той насърчава и фибринолитична  активност и предпазва от фактори, които водят до образуването на кръвни съсиреци . Доброто кръвообращение  намалява риска от образуването на съсиреци  и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Капсаицинът   помага за намаляването на лошия холестерол , който е една от основните причини за сърдечни проблеми. Друго положително свойство, което има лютият червен пипер е намаляването на кръвното налягане.

  1. Смесете ½ чаена лъжичка лют червен пипер на прах в 1 чаша топла вода.
  2. Добавете 2 супени лъжици нефилтриран  ябълков оцет и 1 супена лъжица мед и разбъркайте добре.
  3. Пийте тази смес два пъти дневно.
3. Подпомага отслабванетоотслабване

Тази пикантна съставка помага за намаляване на апетита. Това означава по-малко калории, което ще доведе до отслабване. Плюс това, лютият червен пипер изгаря излишните мазнини по-бързо, подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Добавете ½ чаена лъжичка лют червен пипер, към закуската си или в някое смути. Това ще помогне да потиснете апетита и ще стимулира изгарянето на калории през целия ден.

  1. Подпомага детоксикацията 

Освен, че ще ви помогне да загубуте  килограми, лютият червен пипер ще помогне при детоксикация  на тялото ви, което от своя страна ще ви предпази от болести. При детоксикацията  черният дроб и жлъчният мехур се освобождават от токсините. Пиперът стимулира кръвообращението и повишава телесната температурата, което стимулира естествения процес на детоксикация .

  1. Смесете сока на 1 лимон, ½ чаена лъжичка лют червен пипер на прах и мед (по ваш вкус) в чаша топла вода.
  2. Пийте сместа  на празен стомах ежедневно за около седмица.
  3. Повторете отново след един месец

5. Лекува болно гърло

Лютият червен пипер е ефективно средство за лечение на болно гърло. Капсаицинът  работи като естествен деконгестант , който облекчава възпалението и контролира производството на слуз в носа. Антибактериалното  му действие ще съкрати времето за оздравяване.

  1. Смесете ½ чаена лъжичка лют червен пипер на прах в 1 чаша топла вода. Правете гаргара с тази смес 3 до 4 пъти на ден, докато болките в гърлото утихнат.
  2. Можете да смесите ½ чаена лъжичка лют пипер с 1 супена лъжица мед и да ядете няколко пъти дневно.

Забележка: Тези методи не се препоръчват за малки деца.

  1. Предотвратява образуването на рак

Лютият червен пипер може да помогне за предотвратяване на рак на белите дробове, черния дроб, простатата, гърдата и кожата. Заслуга за това има отново капсаицинът , който предизвиква самоизяждането на раковите клетки. За да използвате лютия червен пипер като превенция  на рака, трябва само да включите малко от подправката в ежедневната си диета.

  1. Облекчава главоболието
лютият червен пипер облекчава мигрената

Независимо дали страдате от мигрена или обикновено главоболие, лютият червен пипер ще ви помогне да се справите с болката. Капсаицинът  има болкоуспокояващо действие и намалява агрегацията  на тромбоцитите , което е една от най-честите причини за тези пробеми .

  1. Помага при лечението на настинки

Лютият червен пипер има противогрипно  действие и осигурява бързо облекчение при настинка. Летливостта  на пипера стимулира отделянето на секрет, което облекчава запушените синуси. Той предизвиква и кихане, което ще ви помогне да се отървете от алергените.

Смесете ¼ чаена лъжичка лют червен пипер на прах и смлян джинджифил  с 1 супена лъжица мед и ябълков оцет. Добавете ½ чаша топла вода към сместа и пийте два пъти дневно.

  1. Подобрява състоянието  при псориазис

Локалното приложение на капсаицин  е ефективен метод за лечение на псориазис. Неговите антиоксидантни  и противовъзпалителни  свойства водят до значително подобряване симптомите на състоянието като например сърбежа. Антимикробните  агенти в пипера помагат за предотвратяване на инфекцията.

Нанесете крем или лосион с капсаицин  върху засегнатата област няколко пъти на ден. След 3 до 7 дни ще забележите подобрение.

Забележка: Не прилагайте мазила с лют пипер върху чувствителните зони в близост до очите и лигавиците и винаги измивайте старателно ръцете си след употреба.

  1. Подобрява оралното  здраве

Лютият червен пипер е отлично средство за поддържане на оралното  здраве и профилактика на заболяванията на венците, които могат да варират от гингивит  да пародонтит . Без значение дали имате проблем с подути венци, зъбобол, лош дъх, кървене  на венците или сухота в устата, лютият червен пипер ще помогне да се справите с тези проблеми.

Сложете 2 – 3 капки тинктура от лют пипер върху четката за зъби и измийте зъбите си. Изплакнете устата си обилно с вода. Използвайте 3 пъти седмично, за да предотвратите проблемите.

Източник: www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *