ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Уголемена простата – симптоми, причини, оперативни и натурални лечения

Много мъже над 50 години имат оплаквания, свързани с уголемена простата. Разберете какви са начините за справяне с проблема.

уголемена простата

Уголемена простата, известена още като доброкачествена хиперплазия на простатата е заболяване, което обикновено засяга мъжете на възраст 50 години и по-възрастни.

Простатата е малка, мускулна жлеза (във формата на орех), част от мъжката полова система. Разположена е под пикочния мехур и през нея минава уретрата о (тръбичка, която отвежда урината от пикочния мехур към пениса). Простатата произвежда безцветна течност, която се смесва със сперматозоидите и образува спермата.

С възрастта, клетките на жлезата започват да се размножават, което води до уголемяване на простатата. Точната причина не е известна, но се смята, че промените в мъжките полови хормони влияят на състоянието.

Уголемена простата – симптоми и причини

Доброкачествена хиперплазия на простатата е нераково уголемяване на  простатата, при което се блокира потока на урината през уретрата. Клетките на простатата постепенно се размножават, създавайки уголемяването, а това от своя страна оказва натиск върху пикочния канал, чрез който урината и спермата излизат от тялото.

При стесняване на уретрата, пикочния мехур трябва да се свива по-енергично, за да изхвърли урината. С течение на времето, мускулът на пикочния мехур става по-силен и по-дебел и изключително чувствителен. Това от своя страна води до интензивно свиване, дори когато има малко количество урина – така се причинява честото уриниране. В крайна сметка, мускулът на пикочния мехур не може да се справи със интензивното свиване на уретрата и така урината остава в пикочния канал.

Симптоми при уголемена простата:

  • Слаба струя на урината
  • Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур
  • Трудности и болка при уриниране
  • Често уриниране
  • Необходимост от уриниране минути след приключването
  • Изпускане на урина

В случай, че пикочния мехур не се изпразни напълно, сте подложен на риск от развитие на инфекции на пикочните пътища. Това може да предизвика и други сериозни проблеми във времето – камъни в пикочния мехур, кръв в урината, инконтиненция (неволно изпускане на урината), както и неспособност за уриниране. Последното е спешен медицински случай и трябва незабавно да се обърнете към личния си лекар. В редки случаи, уголемената простата може да доведе до увреждане на бъбреците.

Лечение на уголемена простата

ugolemena prostata

Разнообразни процедури могат да облекчат симптомите на уголемената простата – лекарства, минимално инвазивни процедури и хирургия. Най-доброто средство се определя чрез внимателно проследяване на състоянието и симптомите, както и наличието на други здравословни проблеми. Например един по-възрастен мъж може да получи незабавно облекчение на симптомите, използвайки лекарства или операция, а по-младият мъж може да бъде повлиян от минимално инвазивно лечение. Според Американската асоциация по урология, хирургията е един от най-добрите методи за облекчаване на симптомите, но също така крие и повече рискове, отколкото другите лечения.

Предимствата на минимално инвазивните процедури е времето за възстановяване, което е значително по-малко от това при хирургичната намеса, но има вероятност да се наложи втора процедура, ако първата не е довела до очакваните резултати.

Лекарства

Няколко лекарства са одобрени за облекчаване на общите симптоми при уголемена простата. Всяко от тях работи по различен начин – или свива уголемената простата или спира растежа на клетките. За голяма част от пациентите медикаментите са ефективно средство за справяне с проблема.

Алфа блокери: Тези лекарства не намаляват размера на простатата, но са много ефективни при облекчаване на симптомите. Те действат чрез облекчаване на мускулите на простатата и пикочния мехур, така че урината да бъде отделяна по-лесно. Действието им е бързо и обикновено повлияват симптомите в рамките на ден илидва. Най-ефективни са при мъже с нормално до умерено уголемяване на простата.

Алфа блокерите първоначално са били създадени за лечение на високо кръвно налягане. Най-честият страничен ефект е виене на свят, а другите нежелани реакции обикновено са леки и контролируеми. Възможните странични ефекти включват главоболие, дразнене на стомаха, и запушен нос. Тези лекарства не се препоръчват при инфекции на пикочните пътища и при задържане на урина.

Инхибитори на 5-алфа-редуктаза: Тези лекарства водят до частично свиване на простатата чрез намаляване нивата на мъжкия хормон – дихидротестостерон (DHT) – който подпомага растежа на простатата. Видимият ефект от тези медикаменти може да отнеме повече време, отколкото алфа блокерите. Тези лекарства могат да намалят риска от задържане на урина и да намалят вероятността от необходимост от операция на простата.

Възможните странични ефекти включват проблеми с ерекцията, намалено сексуално желание, както и намалено количество сперма. Тези нежелани реакции обикновено са леки и могат да изчезнат, когато се спре приема на лекарствата.

Минимално инвазивни терапии при уголемена простата

Когато лекарства не помагат, няколко процедури могат да облекчат симптомите – без операция. Те се извършват в лекарския кабинет. Тези процедури използват различни видове топлинна енергия, която води до свиване и намаляване на част от простата.

TUMT (трансуретрална микровълнова термотерапия): Тази терапия намалява честотата на уриниране, напрежението, но чрез нея не се коригират евентуални проблеми с изпразването на пикочния мехур. Процедурата може да се прилага при пациенти с умерена и тежка симптоматика. Терапията се осъществява чрез компютърно регулирани микровълни, които водят до унищожаване на излишната тъкан на простата. TUMT се извършва в лекарски кабинет и се прилагат само болкоуспокояващи и локална анестезия.

Възможните странични ефекти включват болезнено уриниране в продължение на няколко седмици, по-често уриниране, както е и възможно е да има по-малко количество сперма.

Трансуретралната иглена аблация: Тази процедура също разрушава част от простатната тъкан, за да се подобри диурезата и да облекчи симптомите. Тя включва нагряване на тъканта чрез радио вълни с висока честота, предавани чрез игли директно в простатата (в някои случаи се използва анестезия). Процедурата не изисква болничен престой. Възможните странични ефекти включват болезнено или често уриниране в продължение на няколко седмици.

Уретрални стентове: Това имат спираловидна еластична структура, която е покрита с кополимер. Те могат да се вкарат в уретрата, за да я разширят и да я държат отворена. Обикновено стентовете се препоръчват на хора, които не могат да приемат лекарства или да се подложат на операция. Тази процедура, макар и минимално инвазивна, може да има сериозни странични ефекти.

Хирургични терапии при уголемена простата

За повечето мъже с много увеличена простата, хирургия може да облекчи симптомите – но крие и своите рискове, както при всяка операция. След внимателна оценка на състоянието ви лекуващият лекар ще препоръча най-подходящата за вас.

ТУР-П (трансуретрална резекция на простатата): Това е най-честата операция при уголемена простата. Тя се счита и за една от най-ефективните. При нея се отстранява тъканта, която притиска уретрата, за да се позволи лесното преминаване на урината. Повечето лекари препоръчват тази операция, защото нанася най-малко травми и периодът за възстановяване е сравнително по-кратък.

Възможните нежелани реакции включват ретроградна еякулация, загуба на кръв, изискваща кръвопреливане (рядко), болезнено уриниране, инфекции на пикочните пътища и кръв в урината. След ТУР-П, шансовете за проблеми с ерекцията варират от 5% до 35%, но това често е временно и способността се връща след няколко месеца.

ТУИ-П ( трансуретрална инцизия на простатата): Тази процедура инцизира мехурната шийка в надлъжна посока чрез трансуретрално копие на 5, 6, 7 или 12 часа. Тези съкращения намаляват налягането, което прави уринирането по-лесно. Пациентите могат да се приберат същия ден, но трябва да използват катетър за ден или два.  Облекчаването на симптомите е по-бавно в сравнение с ТУР-П. Понякога тази терапия се предпочита, защото ретроградната еякулация е по-рядко срещана и в по-лека форма, отколкото след ТУР-П.

Простатектомия: Когато не може да се използва трансуретрална процедура, се налага използването на простатектомията. При нея се отстранява тъкан от простата, което обаче изисква коремен разрез.  Простатектомия обикновено се прави, когато простатната жлеза е значително увеличена, при проблеми с пикочния мехур, камъни в пикочния мехур, или свита уретра. Тази операция се извършва под обща или спинална анестезия и възстановяването може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Страничните ефекти са подобни на тези при ТУР-П, включително загуба на кръв, изискваща кръвопреливане, изпускане на урина, проблеми с ерекцията, както и ретроградна еякулация.

Билкови и натурални лечения при уголемена простата

Няколко билкови, които се предлагат на пазара имат добър ефект про уголемена простата.

Както всяко лекарство, билковите продукти, могат да  имат опасно взаимодействие с други медикаменти. Поради тази причина ви препоръчваме да се консултирате с личния си лекар преди да започнете приема им.

Екстрактът от сау палмето е една от най-популярните билкови добавки, препоръчвани при уголемена простата. Екстрактът намалява дихидротестостерон, което предотвратява растежа на простатната тъкан, подобно на инхибитори на 5-алфа-редуктаза. Сау палмето облекчава и намалява честотата на уринирането, както и спомага за нормална сексуална активност.

Бета-ситостерол: Това съединение се извлича от полен на райграс и облекчава уринарните проблеми.

Пиегеум африканум: екстрактът от кората на това африканско дърво облекчава симптомите при уголемена простата и увеличава потока на урината с близо 25%.

пигеум африканум
Пигеум Африканум

Цинк:

За да помогне на свиване на простатната жлеза, започнете да приемате добавка цинк. Той е  важен минерал, който играе роля в растежа на клетките на организма и има защитни и противовъзпалителни свойства. Според проучване на щатския университет в Орегон от 2007 г., дефицитът на цинк в организма може да наруши работата на определени протеини в простата и да доведе до аномалии в растежа и функционирането й.  Препоръчителната дневна доза е 90 мг дневно (3 х 30 мг). Може да ядете и богати на цинк храни като раци, стриди, зърнени закуски, боб, кашу и кисело мляко.

Прочетете още натурални методи за облекчаване на симптомите при уголемена простата тук.

Здравословна диета може да помогне за контролиране и намаляване на симптомите на уголемена простата. Яжте 2 порции седмично риба с високо съдържание на омега-3 (риба тон, скумрия или сьомга). Включете соя и соеви храни в диетата си. Избягвайте нишестето и месата, включете червените чушки, броколи, карфиол, къдраво зеле и брюкселско зеле в диетата си.

Източници: http://www.webmd.com; http://www.top10homeremedies.com/

Масло от тиквени семки Sanct Bernhard
МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ помага при уголемена простата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *