ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Предменструален синдром – всичко важно за него и как се лекува!

Предменструален синдром (ПМС) – какви са причините, диетолечение, витамини и минерали, соколечение, билколечение, ароматерапия, светотерапия, упражнения, йога

ПМС
ПМС

Предменструален синдром (ПМС) се появява до две седмици преди менструация и изчезва веднага след започването й или до третия ден. Вечерта всичко е било наред, а на сутринта косата ви виси на грозни кичури, на брадичката ви се е появила пъпчица, клепачите ви са подпухнали. И това не е всичко. Неочаквано ви “светва”, че животът ви е ужасен, съпругът – тиранин, за децата няма нищо свято, колегите нищо не разбират от работата си… Вие ви се свят, краката ви болят, гърдите ви са напрегнати, гади ви се. Преди час сте плакала от цялата тази безизходица и изведнъж ви обхваща трескаво настроение и възбуда, започвате да крещите на всеки, който се изпречи на пътя ви. И повече от всичко ви се иска да се пъхнете в леглото и тутакси да погълнете един по-големичък шоколад. А защо не два? Впрочем, къде е пропаднало пликчето с чипс?

Ако все пак се сетите да погледнете календара, ще си припомните, че наближава “месечното неразположение”, т.е. започва да се проявява така нареченият предменструален синдром (ПМС).

Какви са причините за ПМС?

Причини за ПМС
Причини за ПМС

Симптомите се проявяват 12-14 дни преди поредната менструация и изчезват веднага след настъпването й или броени дни след това. Известни са повече от 150 прояви на ПМС, които се наблюдават при жените от всички възрасти – от нервност, емоционална неустойчивост и депресии до жлъчни и стомашни разстройства (подуване на корема, запек, вълчи апетит за сладки неща). Главоболието, болките в ставите и гърба, задържането на вода в организма, постоянната умора, подуването и чувството за болка в гърдите също са сред най- разпространените прояви на предменструалния синдром. Той протича особено мъчително при жените над 35-годи ‘на възраст.

Много учени смятат,че причината за тези неразположения е дисбалансът на естрогена и прогестерона в женския организъм. При нормално състояние двата хормона “работят” заедно. В предменструалния период единият хормон се отделя в по-големи количества, другият – в по-малки и от тази диспропорция страда целият организъм. Жените, при които се отделя повече естроген, стават нервни, раздразнителни, агресивни. Обратно-ако надделява прогестеронът, се появява свръхумора, настроението е подтиснато.

Други изследователи са на мнение, че за болезненото състояние преди “критичните дни” по-тежка е думата на обществените фактори, най-вече на стреса.

Каквито и да са причините, важното е да се отнасяте към предменструалния синдром като към болест, която се нуждае от лечение. Не измъчвайте и себе си, и близките си, просто помогнете на организма. Послушайте съветите и на специалистите, практикуващи нетрадиционни методи на лечение, за да се чувствате по-добре през тези злощастни дни.

Лечение с правилно хранене

Хранене при ПМС
Хранене при ПМС

Някои незначителни промени в начина на хранене могат сериозно да облекчат, а понякога дори да отстранят предменструалния синдром.

Яжте по малко и по-често. Храненето пет пъти дневно, но с балансирани количества на белтъчини и въглехидрати, помага на много жени. Пример – сандвич от едрозърнест хляб с птиче месо и някаква салата.

Спрете кафето и напитките, съдържащи кофеин. Изследванията са категорични – само една чашка кафе дневно е в състояние да усили най-характерните симптоми на предменструалния синдром – напрежение и чувство за тревога, повишена чувствителност на гърдите, отоци.

Ако обаче обикновено изпивате не по-малко от 4 чашки кафе, не трябва изведнъж да се отказвате от това количество, защото ще ви заболи глава – организмът привиква към кофеина. Намалявайте кафето постепенно, като се опитвате да го заменяте с билкови чайове или някаква напитка, съдържаща кофеин.

Намалете солта. Много от проявите на предменструалния синдром са предизвикани от задържането на течности в организма. Например увеличаването на теглото, болките в ставите и главата. Някои изследователи твърдят, че оплакванията в случая се дължат не толкова на задържаната в тялото вода, колкото на неравномерното и разпределение. И въпреки това злоупотребата с количествата сол може да предизвика, макар и временно, наддаване на килограми.

Като начало можете да приберете солницата от масата. И още – гответе с по-големи количества зелени подправки.

Не яжте захар. Захарта, която се съдържа в бонбоните, безалкохолните напитки, сладкарските изделия и сладоледите, стимулира допълнително производството на инсулин, което води до обратната реакция – съдържанието на захар в кръвта намалява. Това предизвиква чувство на умора и раздразнителност. Много диетолози са убедени, че излишъкът от захар в комбинация с кофеина разрушава в организма витамините от група В, а именно те дават сили против умората. Затова в никакъв случай не се увличайте по хрупането на шоколад. Известно е, че дори жени, които не го обичат, по времето на ПМС непрекъснато посягат към него.

Забравете за спиртните напитки. Алкохолът ще ви направи още по-раздразнителна, ще предизвика у вас безпокойство и главоболие. Затова се опитайте дa го изключите напълно.

Пийте повече вода. Изпивайте дневно по 8 чаени чаши вода (но не заместители – кафе, газирани напитки или дори чай!) Може и да ви изглежда странно, но колкото повече вода поемате, толкова по-малко ще подпухвате в периода на предменструалния синдром. Водата промива организма и стимулира активността на стомашния тракт. Чаша вода, изпита след закуска, ще ви помогне да минете без кафе и шоколад.

Продуктите, които са полезни

Зелената салата, черният дроб, варивата от боб, груханата пшеница и орехите снабдяват организма с витамини от група В, които противодействат на раздразнителността, на пристъпите на лошо настроение и на глада, на главоболието и на набъбването на млечните жлези.

Зелето, броколите, ряпата и растителните масла снабдяват организма с витамини от групата Е, благодарение на които ще почувствате гърдите си по-добре.

Спанакът, чушките и орехите съдържат магнезий, който ще ви помогне да преодолеете свръхапетита към сладки храни, ще повдигне настроението ви и ще доведе до отпускане на нервното напрежение.

Витамини и минерали при ПМС
Витамини и минерали при ПМС

Витамини и минерали

Бета-каротин – в организма се преобразува във витамин А. Ако се приема през втората половина на цикъла, ефективно тушира проявите на предменструалния синдром.

Витамини В6 и В2 (рибофлавин). Също могат да помогнат. Трябва да се взимат едновременно, проблемът е, че рибофлавинът намалява действието на витамин В6.

Специалистите препоръчват преди появата на симптомите на предменструалния синдром да се приемат по 500 мг витамин В6. В големи количества той е токсичен. Тъй като посочената доза е стократно по-голяма от ежедневната потребност, той трябва да се взима за извънредно кратък период (два-три дни) и то под наблюдение на лекар.

При някои жени същият ефект на въздействие се постига и с много по-малко количество витамин В6 — 50 милиграма. Но дори и при тази дозировка времето на употреба трябва да е много ограничено.

Витамин Е. Намалява болките в млечните жлези. Посъветвайте се със специалист струва ли си да взимате този витамин.

Взимайте и някакъв препарат, който съдържа магнезий. Когато в женския организъм липсва това вещество, проявите на предменструалния синдром са по-силни.

Маслото от вечерна роза (Oenothera) е с широк спектър на балансиращо действие. Повлиява положително смущения в менструалния цикъл, гинекологични заболявания, характерни прояви в климакса (горещи вълни, раздразнителност, вялост и отпадналост).

Изофлавони от червена детелина е продукт, разработен в помощ на жените за постигане на хормонален баланс. Препоръчва се за балансиране на хормоните при жените, при остеопороза, предменструален синдром, менопауза.

 Соколечение

Сокът от цвекло или неговите листа е чудесен източник на бета-каротин. Сокът от магданоз е богат на магнезий, рибофлавин и витамин С. Соковете от зеле, листа от ряпа и червени сладки пиперки съдържат много витамини С и В6. Диненият, краставичният и гроздовият сокове са традиционно използвани като диуретици. Използвайте сокоизстисквачка и си направете тези напитки, които започнете да пиете две седмици преди менструация.

Рецепта 1 – 1 връзка магданоз, 2 листа от ряпа, 1 зелев лист, 4 моркова

Рецепта 2 – Изцедете сока от резен диня

Рецепта 3 – Коктейл, богат на магнезий – 1 връзка магданоз, скилидка чесън, 4 моркова, 2 стръкчета целина

Билколечение

Билки при ПМС
Билки при ПМС

Около седмица преди менструацията много жени буквално подпухват. Набъбват гърдите, коремът се подува, теглото се увеличава с няколко килограма. Независимо, че са временно явление, тези промени водят до неприятни усещания. За да помогнете на организма си да се избави от излишните течности, пийте повече пикочогонни чайове, настойки и отвари от билки. Разбира се, предварително се посъветвайте с лекар – различни отоци могат да бъдат предизвиквани от някакво сериозно заболяване, което изисква съответното лечение.

Използвайте листа от червена боровинка за следната отвара – на 150 мл вода сложете 1 с.л. сушени листа, варете 15 минути на слаб котлон, изчакайте да се охлади 10 минути и прецедете. Разделете на три и пийте три пъти на ден преди храна.

От цветовете на калуна правете чай – една чаена лъжичка изсушени цветове се слагат в 150 мл вряла вода, захлупва се за 5 минути, прецежда се и се изпива наведнъж. Добавете мед по желание.

От корените на девесил направете следната отвара –  30-40 г корени се заливат с 1 л вода и се оставят за 1 нощ върху печката (добре е тя да е още топла от готвенето). На сутринта отварата се оставя 5-6 минути да ври на тих огън, 20 минути стои под капак, след което се прецежда. Това количество се изпива на 5 пъти през деня и е чудесно средство при отоци и менструални болки.

Отвара се прави от стръковете и стъблата на омайник, двулистен – На 150 мл вода 1 супена лъжица изсушена билка. Ври 5 минути, запарва се 1 час и се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно при отоци, маточни кръвоизливи, обилна или нередовна менструация.

Отвара от корените на ряпа – На 150 мл вода 2 супени лъжици нарязана ряпа. Ври 15 минути и се прецежда. Приема се по 1/4 чаена чаша 4 пъти дневно като пикочогонно, леко слабително средство, което освен всичко друго подобрява съня и успокоява сърцебиенето.

Запарка от шишарки, цветове и листа на хмел – На 150 мл вряла вода 1 супена лъжица шишарки, цветове или листа. Престоява 30 минути и течността се прецежда. Пие се по 1/4 до 1/3 чаена чаша 2-3 пъти дневно.

Пикочогонните билки НЕ трябва да се употребяват продължително време, защото организмът обеднява на калий. Когато ги използвате, яжте повече храни, съдържащи калий – банани, домати, кайсии, салата.

При различните емоционални прояви на предменструалния синдром се препоръчват и билки с успокоително или тонизиращо действие – изборът зависи от оплакванията. Подобна информация за този тип билки и рецепти за отвари, чайове и запарки ще намерите в статията за емоционални разстройства.

 

Също и статията „Ако имате ПМС, използвайте тези билки“.

Ароматотерапия

Ароматерапия при ПМС
Ароматерапия при ПМС

По време на предменструалния синдром благотворно действие оказва лимфодренажният масаж, който помага на организма да отдели излишните течности. Трябва да започнете да го правите 2-3 дни преди предполагаемата поява на неприятните усещания, като използвате етерично масло от герания или розмарин.

Към 100 мл етерично масло от сладък бадем или жожоба добавете 3 капки масло иланг-иланг, 1 капка масло от роза, кедър и розмарин и разбъркайте добре. Използвайте при масаж.

Ваните с етерично масло от бергамот, лайка и роза, както и ароматизираният с тях въздух в стаята ще ви помогнат да се справите с депресията и раздразнението. Видимо ще се подобри настроението ви от портокаловия аромат на нерола и от иланг-иланга.

Светотерапия

Ако през зимата симптомите на предменструалния синдром са по-трудно поносими, значи имате сезонно афективно разстройство.

Данните сочат, че при около 50 процента от жените, които страдат от него, симптомите на предменструалния синдром са по-силни през кратките и тъмни зимни дни.

Лечението е много елементарно: достатъчно е всяка сутрин да постоите за няколко минути пред източник на светлина.

 Учете се да гоните стреса

Гонете стреса
Гонете стреса

Доказано е, че преодоляването на стреса може да облекчи много от проявите на предменструалния синдром. Ето някои идеи.

Водете си дневник на симптомите. Записвайте всеки ден от цикъла в какво настроение сте, какви оплаквания имате. За много жени, които успешно се справят със стресовите ситуации в останалото време, в периода на предменструалния синдром те стават непосилни. Воденето на дневник е най-сигурният начин да проследите връзката между събитията в ежедневието и симптомите на ПМС. Когато констатирате, че предменструалният синдром наистина изостря стресовите моменти и когато изчислите неблагоприятните за вас дни, по-лесно ще вземете нещата в ръцете си. Например ще излезете по-рано от работа, ще отложите някои задачи за другата седмица, ще се опитате да си създадете разнообразие, което да подобри настроението ви.

Анализирайте причините за стресовите ситуации, като се опитате да бъдете максимално конкретна. Всеки проблем се решава по-лесно, ако бъде разделен на фрагменти. Например фразата “Работата ми е стресова” по същество не говори нищо. Тя трябва да се анализира конкретно, например: колежката ми ме дебне непрекъснато и е страшна интригантка, за да се добера до службата, сменям три превоза, столът ми е неудобен и т.н.

Едва, когато си изясните причините, ще знаете доколко външни са стресовете, които ви терзаят (сменете си стола!) и доколко нещата са вътре във вас (например неспособността ви да се справите с общуването на работното място и свързаните с това преживявания). Много и различни са начините да “изгоните” вътрешния стрес:

Движете делата си приоритетно, според важността им. Ако нещо може да чака, нека почака.

Уточнете пределите на своите възможности. Не се опитвайте да обхванете необятното.

Разпределяйте задачите с околните. Съвсем не е задължително да правите всичко сама – нали си имате съпруг, деца, близки и приятели?

Ако повечето ви стресове са “външни”, стойте възможно по-далеч от техните източници. Шеф-некадърник ви изважда от релси. Дразни ви бъбрива колежка? Тогава през обедната почивка не стойте в офиса, а идете да се поразходите, което при всички случаи ще ви подейства благотворно.

Отпуснете се. Медитацията, спокойната музика, съзерцанието на прелестен пейзаж или картина, йогата, противодействат успешно на проблемите, предизвикани от предменструалния синдром. Изберете метода, според предпочитанията и възможностите си.

Физически упражнения

Движете се колкото може повече. Спортуването сваля стреса, активизира защитните сили на организма и води до хормонален баланс, физическата активност носи облекчение – коремните болки стихват, депресията намалява. Не е важно какъв спорт ще си изберете – аеробика, плуване, бързо ходене, каране на велосипед, леко бягане – важното е да го практикувате с желание.

Йога

Тя ще ви помогне да преодолеете предменструалните проблеми и ще облекчи неприятните усещания по време на цикъла. Подберете упражнения, които тонизират мускулатурата на таза. Много полезни са и упражненията за долната част на корема, които свалят напрежението 8 тази област – полустойка на раменете, наклони напред.

Традиционна китайска медицина

Предменструалният синдром се поддава на лечение с китайски билки и акупунктура. Стандартна схема за лечение не съществува, тъй като става дума за комплексно разстройство, което има редица нюанси. Във всеки отделен случай е нужен индивидуален подход. Обикновено лечението е комбинирано и съчетава акупунктура, билкови отвари, масаж и диета. Много китайски лекари, практикуващи народна медицина, твърдят, че лекуват успешно обилни менструални течения, както и болки по време на цикъла.

Източници: emedicinehealth.com; medicinenet.com; stylebody.ru; aif.ru; webmd.com; healthline.com;

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *