Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да съхраним здравето на стомаха? (ВИДЕО)

Храносмилателният тракт, който е снабден със сложна нервна система, има определяща роля върху общото здравословно състояние.

За силен имунитет

Червата играят важна роля в защитата на организма. Те имат много голяма площ, която по време на храносмилането е в пряк контакт с хранителните вещества, внесени отвън, и съдържат голям брой имунни клетки и бактериална флора – предния фронт в битката с вируси и бактерии.

По този начин здравето на храносмилателния тракт е пряко свързано с устойчивостта към различни инфекции, на първо място гастроентерита, пише „Здравен журнал“. Изследвания показват, че от него зависи и податливостта към хранителни алергии и астма.

здравето на стомаха
Да се погрижим за здравето на стомаха си

„Втори мозък“

Нервната система на стомаха се състои от 100 милиона неврона. Нейната роля се изразява в две основни функции:

– регулира храносмилането (изпразване на стомаха, придвижване на храната през тънките черва до дебелото черво).

– управлява усвояването на хранителните вещества от клетките на чревните стени, които представляват бариера срещу патогенните агенти, идващи отвън.

Ако не е във форма…

Така нареченият„втори“ или „храносмилателен“ мозък е свързан с многобройни проблеми на храносмилателния тракт като синдрома на раздразненото черво или болестта на Крон. Но освен това той е „отговорен“ до голяма степен за затлъстяването и за болести, които на пръв поглед нямат нищо общо с храносмилането:

– нервнодегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, която може да бъде диагностицирана по състоянието на храносмилателната система години преди да се появят първите клинични признаци.

– нервнопсихиатрични болести като аутизма. Чревната флора влияе на дейността на мозъка и съответно върху състояния като безпокойство и депресия.

Как да го съхраним?

Здравето на храносмилателната система зависи от много фактори, сред които и такива, които не зависят от човешката воля, като генетичните например. Но ние сами можем да направим много, за да го съхраним:

– разнообразно хранене, което включва сурови и обработени хранителни продукти, зеленчуци и месо

– избягване на прекалено мазни храни

– постоянно хидратиране на организма

– физическа активност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *