Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да използваме листата и кората на ореха за лечебни цели?

Орех – ето какви са ползите от него

Орехът, който е често срещано по нашите земи дърво, има двойно лице – в зависимост от дозата представлява и лекарство, и отрова. В неговите листа и в кората му се съдържа токсично вещество, което обаче може да бъде приятел на здравето.

Дървото, чийто плод силно наподобява двете полукълба на човешкия мозък, винаги е предизвиквало интереса на алтернативната медицина. В някои национални култури то е символ на двойката и се подарява на младоженците. Северните народи пък виждат в сянката му скривалище за вещици и дяволи. Впрочем, под неговите клони нищо не може да расте, тъй като листата и кората му съдържат жълто отровно вещество, наречено юглон.

Фитотерапията съумява да използва многобройните терапевтични свойства на ореха.

Спира стомашното разстройство

Танинът в листата помага за стягането на лигавицата на червата и така възпира стомашното разстройство. Младите пъпки на дървото се използват в гемотерапията срещу разстройство, причинено от приема на антибиотици. Опитайте също отварата от 1 ч.л. сухи листа за 250 мл вода, но не продължавайте да я пиете по-дълго от три дена.

орех
Здравословните ползи от ореха са многобройни

Успокоява възпаленията

Юглонът има силно изразени антисептични и адстрингиращи свойства, освен това влияе на процеса на кератинизация (вроговяване), който е част от подновяването на тъканите и на епидермиса.

Лекува дерматози

Отварата от орехови листа се използва при т.н. мокра екзема, както и при акне. 1 ч.л. листа се заливат с 250 мл гореща вода и се оставят да киснат най-малко 5 минути. Прецедете и запазете лосиона на студено място за два дни. Натопете компрес и го наложете върху проблемната кожа. Правете това два пъти седмично в продължение на две седмици.

Стимулира кожата на главата

Косата губи блясък и жизненост често поради повишеното производство на себум, който нарушава баланса на кожните клетки на скалпа и се стига до пърхот. Ореховите листа изсушават мазните коси и възвръщат баланса на епидермиса благодарение на юглона, който стимулира кератинизацията. Направете си лосион от 2 с.л. изсушени листа и 250 мл вода. Мажете с него кожата на главата.

Преборва обилното потене

Юглонът въздейства на потните жлези. Лосионът от орехови листа може да се използва под мишниците или за баня на ходилата и дланите.

Действа благоприятно при диабет

Ореховите листа стимулират дейността на панкреаса и по този начин помагат за понижаване на нивото на кръвната захар при болните от диабет тип 2. Пийте в продължение на не повече от две седмици отвара от орехови листа, комбинирани с евкалипт или боровинка.

Противопоказания

  • Ядките не бива да се консумират от хора с алергия към тях, както и при наличие на афти и херпес.
  • Отварата от орехови листа не може да се приема повече от две седмици, защото юглонът може да предизвика токсичен ефект върху тъканите и клетките ни, пише „Здравен журнал“. Листата са противопоказни за бременните и кърмещите, както и за деца.

Практичен съвет

Орехите и ореховото масло се развалят от топлината и могат да предизвикат дразнене на стомаха и червата. Съхранявайте ги в хладилника и не употребявайте ореховото масло за готвене.

Против рак?

Смята се, че юглонът възпира размножаването на раковите клетки и може да се използва за подсилване на ефекта от химио- и радио-терапията.

Канела с хром и цинк
Канела с хром и цинк – за регулиране стойностите на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да използваме листата и кората на ореха за лечебни цели?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *