ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли с билки и добавки да излекуваме псориазис? Опитайте с тези рецепти!

Понякога една форма на псориазис преминава в друга, дори човек може да страда едновременно от различни форми на болестта, които се натрупват една след друга.

Псориазис и лечение с природни средства
Псориазис и лечение с природни средства

Заболяването има още една особеност: по принцип всички прояви на псориазиса намаляват през лятото, а през зимата се обострят. Това е зимната проява на болестта. Но при някои болни е обратното: обострянето започва през лятото — това е летният тип псориазис.

За да се преборите с тази болест, ще ви се наложи да промените много неща: в себе си и в своя живот. Необходимо е да промените отношението към кожата си, начина на живот и храненето. Напълно е естествено да изпитвате неприязън към покритото си с петна тяло. Но разберете, че то се нуждае преди всичко от вашата любов и грижа, от искреното ви внимание.

Как да се грижите за своето тяло? На първо място започнете да го прочиствате от токсините, което значи да се храните правилно, да прочистите червата си, да не натоварвате черния дроб, а да му помагате да работи както трябва.

Кожата е най-големият отделителен орган на тялото. Заболялата кожа е признак на недобре функциониращо дебело черво, затова е необходимо да прочистите организма си. И докато се прочиствате външно, вие ще се пречистите и духовно! Ще станете друг човек, ще погледнете на света с други очи – това със сигурност ще се случи! Нужноесамода вярвате в собствените си сили, да очаквате нещо по-добро и да обичате тялото си. Вярата, надеждата и любовта ще ви помогнат за това.

СТАДИИ НА БОЛЕСТТА

Псориазис
Псориазис

Различават се три основни стадия на протичане на болестта: прогресиращ, стационарен и регресиращ.

Прогресиращият стадий е стадий на обостряне — характеризира се с висока активност на патологичния процес. Появяват се нови обриви, които се сливат и образуват различни по форма петна. Характерно явление за този стадий, което е било описано преди повече от 100 години от Г. Кабнер, е появата на нови изприщвания върху травмираните участъци по кожата (където е имало драскотини, порязвания, ухапвания и т. н.).

През стационарния стадий, който настъпва обикновено след 1—4 седмици, процесът се стабилизира и нови обриви не се появяват.

Регресивният стадий (стадий на обратно развитие) съответства на сгъстяване и разреждане на псориазисните петна до пълното изчистване на кожата.

Понякога ремисиите се възприемат като един стадий. По време на ремисиите кожата напълно се изчиства.

Това разграничение на отделните стадии има известно значение за терапията. Например в прогресиращия стадий на болестта следва да се въздържате от местни дразнещи средства, да не се къпете често и да се пазите от ултравиолетово облъчване. В стационарния и регресивния период посочените по-горе средства могат да се прилагат, тъй като само в прогресиращия стадий те причиняват обостряне или водят до псориазисен еритродермит.

По време на ремисиите болният трябва да спазва няколко правила на поведение, тъй като често човек може сам да предизвика обостряне на болестта.

Както вече споменахме, понякога хората могат сами да провокират обостряне, поради което е необходимо да се спазват определени правила на поведение.

Правилният начин на живот е предпоставка за вашето здраве, затова се запознайте с тези полезни препоръки и рецепти, които ви предлагаме тук.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БОЛНИТЕ ОТ ПСОРИАЗИС

Когато се къпете, използвайте мека гъба или памучна кърпа и нанесете малко балсам за омекотяване на кожата. Избягвайте търкането с груби кърпи. Не употребявайте твърд сапун и други препарати, които дразнят кожата.

След това е важно да нанесете върху кожата омекотяващо средство, за да запазите влажността й. Сухата и напукана кожа намалява резултата от лечението и скоро започва да се лющи.

Изрязвайте ноктите си дълбоко, за да не разчесвате кожата. Старайте се също да я предпазвате от порязвания и други увреждания, тъй като травмите могат да станат причина за появата на нови псориазисни огнища.

При лечението на псориазис, локализиран по ръцете, е нужно да слагате памучни ръкавици след нанасяне на лекарството, за да избегнете неговото попадане в очите.

До известна степен и облеклото може да притисне кожата, което ще провокира появата на нови възпаления. Затова избирайте леки и свободни памучни дрехи.

Тъканите със светли и шарени цветове ще ви помогнат да скриете попадащите върху дрехата люспи.

Климатиците могат да изсушат кожата ви, а това ще влоши вашето състояние. По възможност ограничете времето, прекарано в такава среда.

Въпреки че слънчевите лъчи действат благоприятно на много пациенти, старайте се да не се „прегрявате“ на слънце. Посъветвайте се с лекар за най-добрия режим на слънчеви бани.

Постарайте се да водите здравословен начин на живот — избягвайте злоупотребата с алкохол и сведете до минимум стресовите ситуации.

През зимата овлажнявайте въздуха в помещенията — както на работа, така и у дома.

Витамини за лечение на псориазис

За лечението на псориазис широко се използват практически всички водо- и мастноразтворими витамини. Тяхното положителното въздействие върху протичането на заболяването е свързано с това, че витамините участват активно в регулирането на обменните процеси, притежават успокоителни и обезболяващи действия, укрепват организма и прочистват кръвта.

На болните от псориазис често се предписва витамин B6 (тиамин). Тиаминът регулира въглехидратната обмяна в организма, дейността на нервната система и стомашночревния тракт, тонизира тъканите. Неговият недостиг води до нарушение на обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите, нарушава нервните импулси и генетичния материал при клетъчното делене. Дефицит на тиамин може да се появи, ако в организма не достига магнезий. Прекалената употреба на захар, алкохол и цигари понижават равнището на витамин В6

Предписва се също и витамина пиридоксин. Той тонизира нервната система и е необходим за белтъчната обмяна в окислително-възстановителните процеси. Подобрява обмяната на аминокиселините и липидите.

Често се препоръчва и витамин В12 (кобаламин), който въздейства положително върху функциите на черния дроб и нервната система. Той е важна съставка в много ензими, участващи в белтъчната, въглехидратната и мастната обмяна. Кобаламинът влиза в състава на нервните обвивки и по такъв начин изпълнява за- щитна функция на нервната система. Голямото количество аскорбинова киселина влияе лошо за неговото усвояване. За да избегнете загубата на витамин В12 е по-добре да не го смесвате с приема на витамин С.

Най-добър ефект има комплексното лечение с комбинираните витаминни препарати, в които влизат витамините от група В, С, А, фолиевата киселина и др., които се вземат на курсове по 1—1,5 месеца с интервали от 1—2 месеца.

Може да взимате есенциал форте (цикълът на приемане е двумесечен) в съчетание с мастноразтворими витамини. В тежките случаи в началото на курса лечението с есенциал форте се провежда венозно всекидневно по 5-10 мл в продължение на 10 дни, а след това вътрешно по 2 капсули 3 пъти на ден в продължение на 1,5-2 месеца.

Едновременно с витамин D3 болните приемат и калциев глюконат. Дозата е 0,5 г 3 пъти на ден в продължение на 3-4 седмици. При това се провежда задължителен контрол на нивото на калций в кръвта.

Внимание: за да изведете максимална полза, препаратите от мастноразтворими витамини трябва да се вземат по време на хранене или веднага след него, а водоразтворимите и комплексните (поливитаминните) — само след хранене, в разстояние от половин или един час.

Добре е да се запомни, че между витамините съществува тясна взаимовръзка: недостигът или излишъкът на един от тях въздейства на баланса на другите, а това на свой ред влияе върху характера на обменните процеси. Затова лекарят е длъжен да провежда тяхното предписание, отчитайки оптималните съотношения между витамините.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ХРАНЕНЕТО

Псориазис и хранене
Псориазис и хранене

Отдавна е известно, че настъпването на рецидив често зависи от общото състояние на болния в периода на ремисия, а също до голяма степен се определя от режима и характера на неговото хранене. Диетата, която обикновено се назначава от лекаря, се състои в ограничение на мазнини и въглехидрати и в изключване на пикантните храни и алкохола.

Тук ще предложим общи препоръки за храненето на болните от псориазис. Необходимо е да се придържате към тези препоръки както по време на обостряне, така и в периодите на ремисии.

  1. Забранява се употребата на пикантна, солена и пушена храна, която нарушава процеса на всмукване в стомашночревния тракт и може да доведе до обостряне на болестта. Не се препоръчва също да се ядат цитрусови плодове (портокали, мандарини, лимони и грейпфрути), съдържащи химичното вещество колхицин. То разрушава фолиевата киселина, която е необходима за възстановяването на кожната тъкан. Трябва да се избягва употребата на царевица или царевични продукти в храната. Изключват се също плодовете, които могат да предизвикат обостряне на заболяването: градински ягоди, манго, банани, диви ябълки (киселици) и др. Не се допуска употребата на алкохолни напитки и бира.
  2. Ограничете употребата на консервираните продукти, съдържащи различни консерванти, тъй като те могат да причинят обостряне на заболяването. Следва да намалите консумацията на мариновани, пържени и мазни храни, кафе, шоколад, сладолед и тестени изделия. Не е желателно често да се ядат картофи, защото в състава им има голямо количество калий. Заедно със солите на съдържащия се в солените продукти натрий калият постъпва в организма в ролята на антагонист на калция, притежаващ противовъзпалителни свойства. Добре е да се ограничат хлебните изделия (кифли, козунаци и др.), които са направени от рафинирано брашно, тъй като са по-малко полезни за болните. Желателно е да се намали употребата на бисквити, кремове, торти, пирожки и др., а най-вече на нетрайни и полуфабрикатни продукти (пастет, месни и рибни консерви и т. н.). Ограничете свинското и овнешкото месо, тъй като в тях се съдържат мазнини (стеаринова, палмитинова киселина и др. мастни киселини), които се усвояват трудно от организма. Болният трябва да избягва еднообразното хранене и да се стреми към по-богат асортимент хранителни продукти. Препоръчително е на няколко пъти да се намали калоричността на храната за сметка на въглехидратите и да не се допуска преяждане или увеличена употребата на отделни видове продукти. Всеки болен трябва сам да прецени въпросите, свързани с решението (а понякога и със забраната) за употребата на лук, чесън, домати, праскови, кайсии, фурми и т. н. Не е нужно да се лишавате от тези продукти в случай, че организмът ви ги понася добре.
  3. Препоръчват се млечно-растителни продукти в добавка с необходимото количество пълноценни белтъчини и мазнини. Необходимо е да се приема достатъчно коли­чество белтъчна храна (не по-малко от 100 г в денонощието). Особено е полезно всеки ден да ядете извара и други млечни продукти. Известно е, че в тях се съдържа най-голям брой незаменими аминокиселини, участващи в различните биохимични процеси в организма. Освен това такива млечни продукти като изварата, топеното сирене и другите видове сирене са важни източници на калций, който помага за отслабването на възпалителния процес и алергичната реакция. Солите на калция оказват също и успокоително действие на централната нервна система.

Добре е болните от псориазис да приемат повече растителни храни и да разширят асортимента и количеството на млечните продукти, плодовете и зеленчуците.

Съществуват няколко хранителни продукта, които притежават всички полезни свойства. Това са гъбите, медът, яйцата, омарите, доматите, киселецът, рибата, печената треска и др. Вие можете да изберете кой от посочените продукти ви понася най-добре. В зависимост от това предпочитанията към определена храна са индивидуални.

Болните от псориазис трябва да употребяват достатъчно количество течности — мляко, квас, пресни сокове и домашни приготвени компоти. Полезни са и минералните води.

Прочетете повече за диета при псориазис ТУК

И за методите за лечение на д-р Пагано – ТУК

КАК ДА ПРОЧИСТИМ ОРГАНИЗМА СИ ОТ ТОКСИНИ С НАСТОЙКА ОТ ЧАЕНА ГЪБА

Чаена гъба комбуча
Чаена гъба комбуча

Предлагам ви един от начините за прочистване на организма с помощта на настойка от чаена гъба. Прочетете повече за нея ТУК и ТУК.

Чаената гъба (комбуча) расте бързо, затова хората, които я отглеждат, са най-заинтересовани от разпространението й.

Ето как да си приготвите настойката: отначало чаят трябва да заври, но не много, а докато придобие светложълтеникав цвят. Малко количество от настойката се залива с около 1,5-2 литра вряла вода. Оставете запарката на стайна температура и я прецедете през цедка. След това сложете малко парченце или слой от чаената гъба в чист, добре измит и стерилизиран трилитров стъклен буркан. Залейте го с получената изстудена запарка и добавете в буркана неголеми порции захар. Захарта трябва да не покрива парчето от чаена гъба и да заема около една десета част от обема на течността в буркана. Постепенно това късче гъба ще оживее и ще започне да изплува. То ще стигне повърхността на течността след 1,5-2 седмици и ще увеличи размерите си толкова, че ще заеме цялата повърхност на разтвора. Сега вече питието е готово за употреба.

Не забравяйте само да измервате настойката, когато я изсипвате от буркана в чаша. За тази цел е достатъчна отварата, която остава, след като изпиете чая. Чаят не бива да е горещ. Изстудете го, преди да го излеете от буркана с гъбата. Ако ви се стори силен, отначало може да го разреждате с гореща вода. Чаят трябва да се излива от буркана задължително през цедка. Периодично добавяйте в настойката гъба и захар в съответствие с личните ви вкусови предпочитания. Един път на 1,5-2 месеца е желателно внимателно да измивате чаената гъба от буркана с преварена вода със стайна температура. Останалата настойка се прецежда през ватен филтър и се налива обратно в чистия буркан. След това върнете измитата гъба в него.

Запомнете, че ако не измиете гъбата, тя може да се развали. Настойката е годна за употреба само когато е прозрачна на цвят. И още нещо: пазете гъбата от пряка слънчева светлина и не я дръжте на студено!

Настойката от чаена гъба активира обмяната на веществата, стимулира образуването на ферменти, помага за разграждането на мазнините и извежда от организма излишната течност. Благодарение на тези и на още много свойства тази настойка е едно от най-добрите средства за прочистване на организма от токсини. Можете да достигнете добър резултат, ако всекидневно изпивате по 2—3 чаши настойка. Но за да помогнете на тялото напълно да се прочисти от токсините и това да стане бързо и ефективно, е нужно сериозно да се заемете с процедурата.

В случай че постоянно и редовно употребявате настойката от чаена гъба, отделете два дена от седмицата, в които ще се заемете с пълни прочистващи процедури. В навечерието преди да започнете се настройте положително към своето тяло. Кажете си например следното: „Това, което смятам да направя, е велико благо за мен; то ще ме дари със здраве, бодрост и ще ми донесе радост в живота.“

Запасете се с минерална вода и различни билки за чай, с плодове и зеленчуци, а също и с брашно, богато на целулоза.

В продължение на 48 часа е нужно 3 пъти на ден преди ядене (например един час преди да се нахраните) да изпивате по чаша с настойка от чаена гъба.

През тези два дни е необходимо да се спазва следният начин на хранене:

Закуска: сварена каша без сол или захар, съдържаща цели, нераздробени зърна (ориз, пшеница, грис и др.).

Обяд: зеленчукова салата без подправки; могат да се използват всякакви зеленчуци — краставици, домати, моркови, цвекло, ряпа, зелена салата и т. н., с изключение на картофи.

Вечеря: какъвто и да е плод — ябълки, круши, банани, праскови и т. н.

Освен настойката от чаена гъба може да пиете неограничено количество минерална вода и плодови или билкови чайове.

Ако искате да засилите прочистващия ефект, вечер след ядене изпивайте още една чаша билков чай, което ще помогне за прочистването на организма ви.

Ето рецепти за такъв чай:

  1. Цветове от ружа (1 част), листа от коприва (3 части), цветове от лавандула (1 част), лист от сена (3 части), горчивка (5 части). Всичко се смесва, 1 супена лъжичка от билките се залива с чаша вряща вода и се оставя в термос за 2—3 часа.
  2. Корени от смрадлика (2 части), листа от обикновен орех (1 част), плодове от кориандър (1 част). Всичко се смесва, 1 супена лъжица се залива с чаша вряща вода и се оставя в термос за 1-2 часа.

След 48 часовото прочистване на организма е необходимо още 2 дни бавно и постепенно да се възвръщате към обичайното си хранене. В никакъв случай не бива изведнъж да натоварвате стомаха си с по-тежка храна. Отначало се хранете по-малко: яжте зеленчуци и супи. После постепенно преминете към млечни продукти и риба. Само след това можете да започнете да се храните с повече месо.

Ако всеки месец провеждате такова прочистване на организма, съвсем скоро ще се почувствате значително по-добре.

РАЗТОВАРВАЩИ ДНИ

Много е полезно периодично да си отделяте дни за разтоварване. Така ще помогнете на черния дроб да подобри своите функции. По време на разтоварващите дни черният дроб получава прекрасна възможност да пренастрои вътрешната си дейност: да приведе в ред себе си и обмяната на веществата.

Пример за разтоварващ ден с ябълки:

Трябва да се запасите с около 2 кг не много сладки, за предпочитане зелени ябълки. През целия ден не бива да ядете нищо друго, освен тях. Може да пиете вода. В навечерието преди разтоварващия ден е желателно да вземете разхлабващо средство, за да може на сутринта червата добре да се прочистят. Вечерта след ябълковия ден отново може да вземете слабително, въпреки че това не е задължително.

Ябълките много добре извличат токсините, които се отделят в червата, затова разтоварващият ден с ябълки е много полезен.

ЛЕЧЕБНИ ВАНИ

Лечебни вани за псориазис
Лечебни вани за псориазис

Ваните са необходимо средство за самолечението на псориазиса. Те трябва да бъдат достатъчно редовни и винаги да са приятно топли. Но запомнете, че в прогресиращия стадий на болестта е нужно да се въздържате от чести вани. Посъветвайте се с лекуващия ви лекар за това каква вана ви подхожда най-много.

Необходимо е да се отбележат някои особености при вземането на ваните, касаещи препаратите от растителен произход. За пълна вана на възрастен човек са нужни около 200 – 250 л вода. Когато се киснете във вана, се изразходват около 20—30 л, а когато са потопени само краката — до 10 л вода. За детска вана са необходими до 40 л вода (в зависимост от възрастта на детето). Добре е ваната да бъде емайлирана или кахлена.

Легнете спокойно в нея и отпуснете мускулите си. Потопете се във ваната така, че водата да покрие цялото ви тяло, а горната част на гърдите да остане открита. След приключването на ваната обезателно си починете поне за половин или един час. После е добре да намажете кожата си с някакъв омекотяващ крем, който не предизвиква раздразнения или алергични реакции.

Описаните по-долу вани причиняват известно дразнене на кожата, затова те се препоръчват само в регресивния стадий на заболяването.

СИНАПЕНИ ВАНИ

Местните и цялостните синапени вани се вземат при инфилтративни форми на псориазис.

Изсушен синап (100—200 г за пълна вана и 10—15 г за местна). Предварително се разтваря във вода при температура 38°С, докато сместа стане с гъстота на течна сметана. После се излива във ваната. За децата дозата на синапа е от 2 до 10 пъти по-малка в зависимост от възрастта им.

Температурата на ваните за цялото тяло е 36—38 С. Ако искате да измиете само определена част от тялото, температурата е по-висока — 40 С. Продължителността на общите вани е от 5 до 10 минути, а на местните – от 10 до 15 минути. След ваната се изплакнете с топла вода и легнете в кревата. Завийте се с одеяло и си починете поне около час. Синапените вани се правят всекидневно или през ден. Курсът на лечение включва от 8 до 10 вани.

ВАНИ С ГРАДИНСКИ ЧАЙ

Тези вани притежават противомикробни и противовъзпалителни свойства. Те се използват при псориатичен полиартрит и при бавно протичащи форми на заболяването.

В качеството на лекарствен материал за ваните най-често се използват листата на растението. 100 г сухи стрити листа се заливат с 1 л вода и се варят 60 минути. Получената смес се оставя да престои едно денонощие и се филтрира през марля. Отварата се излива във ваната. Ваните с градински чай се приготвят чрез добавяне към водата на течен или гъст разтвор на екстракт от градински чай, който се използва в количество 4—5 л на вана (течният екстракт) или 400 мл на вана (гъстият) Ваните се правят всекидневно по 7—10 минути. Лечение то включва между 12 и 16 вани.

КОМБИНИРАНИ ВАНИ ОТ ВАЛЕРИАНА И ХВОЙНА

За тези вани е нужно да смесите 50 мл хвойнов екстракт и 50—70 мл настойка от валериана. Температурата на ваната е 35—37 С, продължителността — от 10 до 15 минути, курсът на лечение включва 15 вани.

ВАНИ С ЛЕНЕНО СЕМЕ

Такива вани се правят при влажни, ексудативни форми на псориазис и при засягане на големи кожни участъци.

За приготвянето им се взема 250 г ленено семе и се нагрява до кипване в 5 л вода, след което се филтрира през плат и отварата се добавя във ваната.

НИШЕСТЕНИ ВАНИ

Вани, съдържащи нишесте, се препоръчват при псориазис, съпроводен от силен сърбеж, най-често при възрастни болни или при деца.

За тези вани е необходимо да вземете картофено или оризово нишесте. Нужни са около 200—300 г нишесте за вана. То предварително се смесва с вода до образуването на „млечна течност“, след което се добавя във ваната.

Внимание! След ваните не трябва да се къпете!

ВАНИ, СЪДЪРЖАЩИ ДЪРВЕСЕН КАТРАН

Ваните с катран се приготвят по следния начин: смесват се 100 мл катран, 75 мл вода и се изливат с тънка струя в топлата вана. Сместа се нанася върху поразените участъци от кожата. След 15 минути вземете топла вана за около 30 минути, после изплакнете катрана с билков сапун.

ВАНИ ОТ ХВОЙНОВИ ЗЪРНА

За да приготвите вана от хвойнови зърна, се вземат 200 г зърна и се варят в 1 л вода в продължение на 15 минути. Отварата се прецежда и се добавя към ваната. Продължителността на тези вани е от 15 до 20 минути при температура 37-38°С. Курсът на лечение включва 10 вани.

ВАНИ ОТ РАЗЛИЧНИ БИЛКИ

Можете да приготвите вана от следния билков коктейл: бутрак триделен, мащерка, селим, листа от орех, листа или цветове от голям репей, корени от лекарствено сапунче, посевен овес, листа или клонки от къпина, обикновен горски ясмин или плюскавиче, риган – 200 г от тези билки се варят в 3—4 л вода в продължение на 3 минути, след това се оставят да престоят за 20 минути и се прецеждат във ваната с водата. Накиснете се в такава вана за около 20 минути при температура на водата 37—38°С.

ВАНИ С НАСТОЙКА ОТ БРЕЗОВИ ИЛИ БОРОВИ ПЪПКИ

Във ваната се добавя спиртна настойка от пъпките -200 мл настойка за вана. Настойката от брезови пъпки се приготвя така: пъпките се смилат на ситно и се заливат с вода – 1 част пъпки на 5 части вода. След 4— 7 дни настойката е готова за употреба.

Температурата на водата да е толкова висока, колкото можете максимално да издържите. Стойте във ваната не по-малко от 30 минути. Когато излезете от нея, не подсушавайте с кърпа засегнатите от псориазис участъци на кожата. Те трябва сами да изсъхнат. Ако заболяването е поразило такива места, където цялостните вани са невъзможни, нанасяйте върху тях в продължение на час горещи компреси със същата настойка. Ако по време на лечението усетите сухота и стягане на кожата, един час след ваната се намажете с мехлем, съдържащ настойката и ланолин.

ВАНИ ОТ ДЪБОВА КОРА

Ваните от дъбова кора имат изявени стипчави и противовъзпалителни свойства. Когато нанасяте дъбовия препарат върху лигавицата на кожата, възпалителният процес отслабва, а болката и сърбежът намаляват.

ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ

Всички пчелни продукти са силно активни вещества, затова при неправилна доза и повишена чувствителност към тях (която засяга 3% от населението) те могат да се окажат токсични за човека. Поради това не се занимавайте със самолечение, а задължително се консултирайте с лекар. Предписанието на тези препарати изисква внимателно предварително изследване на болния и наблюдение по време на цялото лечение.

Пчелните продукти се приемат не само като пресни продукти, но и като различни препарати, приготвени от тях (на прах, таблетки, разтвори, екстракти и мехлеми).

МЕД

Мед за лечение на псориазис
Мед за лечение на псориазис

Медът може да се прилага в чист вид или като смес (може да се смеси със сяра, с катран или смола, с нафталин, с терпентин и с други биологични продукти, а съотношението трябва да бъде 1 : 1 или 1 : 4.

Медиците забелязват значително подобрение при прилагането на меда в лечението на инфилтративни и ставни форми на псориазис. При всички случаи медът помага за бързото изчистване на кожата и за възстановяването на нормалното й състояние, за намаляването и изчезването на болките в ставите.

За омекотяване на кожата на стъпалата и дланите се препоръчва да намажете засегнатите участъци от кожата със смес от мед и глицерин в съотношение 1:2.

Ваните с мед (200—250 г мед на вана) имат лечебен ефект при различните форми на псориазис.

ПРОПОЛИС

Прополисът може да се използва във вид на различни препарати: мазила или кремове от прополис, прополизат, ефирни или полиефирни препарати от прополис, настойки, мляко от прополис, екстракт от прополис с вазелиново масло.

Спиртните настойки и екстрактите от прополис благоприятстват намаляването на псориазисните петна, а в това число и на себорейната форма на заболяването.

Спиртният екстракт от прополис е прозрачен, тъмнокафяв и със силен аромат. Когато го опитате на вкус, ще усетите леко изтръпване на езика.

Той може да се приготви в домашни условия. Но не се заемайте със самолечение! Преди това задължително се консултирайте с лекар.

НАСТОЙКА – Слабоизстуденият в хладилник прополис се смила до големината на гранули от 2 до 4 мм. Сложете го в буркан от тъмно стъкло и го залейте със спирт от 70°С в съотношение 1 : 5 или 1:10 в зависимост от желаната концентрация на крайния продукт. Затворете плътно буркана и го оставете да престои на тъмно място около 3 дни. Всеки ден го разклащайте поне по 30 минути. След това прецедете настойката през филтър.

Остатъкът върху хартията и на дъното на бутилката може да се използва за приготвянето на мехлеми.

Пазете настойката в плътно закрит съд от тъмно стъкло на стайна температура.

Масло от прополис

В зависимост от желаната концентрация на крайния продукт се вземат 5, 10, 15 или 20 г смлян прополис. Разтваря се в чаша на водна баня и се добавя съответно 95, 90, 85 или 80 г обезсолено краве масло. Разбърква се до получаването на еднородна маса и се нагрява 15 минути при температура над 80°С, като непрекъснато се разбърква. Докато е гореща, сместа се прецежда през 2—3 слоя марля. Изсипва се в буркан от тъмно стъкло, затваря се плътно и се съхранява в хладилник.

Лечение с билки

Псориазис и лечение с билкови смеси
Псориазис и лечение с билкови смеси

Билките, храстите и дърветата също се използват за лечението на псориазис. Има няколко основни растения, препоръчвани за това заболяване.

КОРЕНИ ОТ ЛЕЧЕБНА РУЖА

Рецепта – 6—8 г ситно нарязани сушени корени се заливат с 200 мл изстудена завряла вода, оставя се да престои 1 час и се прецежда. Добавя се захар (според вкусовите предпочитания) и се вземат 2—3 чаени лъжички на всеки два часа. Препоръчва се също и по 1 супена лъжица 3 пъти на ден в продължение на 1—3 седмици.

КОРЕНИ ОТ ЦЕЛИНА

Рецепта – 1 супена лъжица смлени корени от целина се заливат с 1,5 л вряща вода. Престояват и след 4 часа се прецеждат. Взема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

ТРИЦВЕТНА ТЕМЕНУГА

Рецепта – 1 супена лъжица от прясната билка се залива с 1 чаша гореща вода. Държи се на водна баня 15 минути, 45 минути се охлажда на стайна температура и се прецежда. Изпива се по 1/3 чаша 3—4 пъти на ден след хранене.

Внимавайте! При по-продължителен прием или при повишени дози може да има гадене и дори повръщане.

Рецепта –  По 2 части корен от върбовка теснолистна, корен от уралски сладник, треви от див лен, 3 части корен от блатен аир, трицветна теменуга, полски хвощ, 1 част бутрак триделен. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряща вода, престоява от 4 до 6 часа и се прецежда. Пие се по половин чаша сутрин и вечер един час след хранене.

БИЛКОВИ СМЕСИ

Смес № 1

Аир обикновен (корени) — 3 части

Червена боровинка (листа) – 2 части

Черен бъз (цветове) — 2 части

Бял оман (корени) — 2 части

Жълт кантарион (билка) — 3 части

Царевични стебла с косата — 2 части

Полски хвощ (билка) — 2 части

Бутрак триделен (билка) — 3 части

Змийско мляко (билка) — 1 част

Приготвяне: 3 супени лъжици от сместа се заливат с 0,5 л вряща вода. Престояват 1 час. Пият се три пъти на ден по 150 мл 30 минути преди ядене или час след ядене.

Триделният бутрак притежава свойството да стимулира надбъбречните жлези и да намалява алергичните реакции. Това е много важно за облекчаването на псориазиса. Алергията е от съществено значение (особено в тежките форми на заболяването) за функционалните разстройства на хипофизата и надбъбречните жлези.

Смес № 2

Валериана (корени) — 2 части

Невен (цветчета) — 1,5 части

Майчин лист (билка) — 1,5 части

Лютива тлъстига (билка) — 1 част

Лайкучка (цветове) — 1,5 части

Градински чай (билка) – 1 част

Приготвяне: 3 супени лъжици от билките се заливат с 0,5 л вряща вода. Сместа престоява 1 час. Пие се три пъти на ден по 150 мл 30 минути преди или един час след хранене.

Смес № 3

Плюскавиче безстъблено (корени)

Глухарче (корени)

Обикновена цикория (корени)

Водна детелина (листа)

Жълт кантарион (билка)

Всичко в еднакво количество.

1 супена лъжица от сместа се смесва с 0,5 л вода. Ври 10 минути и се оставя да престои 20 минути. Прецежда се и се пие три пъти на ден 15—30 минути преди хранене.

Смес № 4

Блатен аир (корени) — 1 част

Плюскавиче безстъблено (корени) — 2 части

Лечебно глухарче (корени) — 1 част

Магданоз (корени) — 1 част

Бяла бреза (листа) — 1 част

Коприва (листа) — 1 част

Лечебно великденче (билка) — 1 част

Дива цикория (билка) — 1 част

Начинът на приготвяне е същият като при смес № 3.

Смес № 5

Блатен аир (корени)

Плюскавиче безстъблено (корени)

Лечебно глухарче (корени)

Пълзящ пирей (корени)

Бяла бреза (листа)

Коприва (листа)

Горска къпина (листа)

Скребър (билка)

Цикория (билка)

Бутрак триделен (билка)

Всичко е в еднакво количество.

Начинът на приготвяне е същият като при смес № 3.

Смес № 6

Плюскавиче безстъблено (корени) — 2 части

Лечебно глухарче (корени) — 2 части

Магданоз (корени) — 1 част

Бяла бреза (листа) — 1 част

Коприва (листа) — 1 част

Лечебно великденче (билка) — 1 част

Дива цикория (билка) — 1 част

Бутрак триделен (билка) — 1 част

Начинът на приготвяне е същият като при смес № 3.

Смес № 7

Едролистна липа (цветчета) — 5 части

Милосърдниче (билка) — 4 части

Обикновен орех (листа) — 1 част

Начинът на приготвяне е същият като при смес № 3.

Полезен чай при псориазис

Всички обичаме да пием чай. А от какви растения може да се приготви чай, който да бъде много полезен? Ето някои от тях, които ще дадат добър ефект при лечението на псориазис: пача трева, мащерка, цикория, ягоди и листа от горски ягоди, черници, къпини и боровинки. Полезен е и чаят от следните растения: пурпурната тлъстига (Sedum telephium), липа, маточина, еньовче, шипка, теснолистна върбовка, мащерка. Ето няколко рецепти за приготвянето на такива чайове:

Рецепта 1 – 1 чаена лъжичка билка, листа или цветове от теснолистна върбовка се залива с 2 чаши вряща вода. Престоява 30 минути и се прецежда.

Рецепта 2 – Вземат се 3 части цветове от теснолистна върбовка, корени от обикновен аир, по 2 части цветове от черен бъз, корени от бял оман, царевични стъбълца, листа от боровинка, полски хвощ. Две супени лъжици от сместа се заливат с 1,3 чаша вряща вода, престояват 2 часа и се прецеждат. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден, половин час преди ядене.

МЕХЛЕМИ

Ето някои мехлеми, които се препоръчват като допълнителни помощни средства за лечението на псориазис:

Рецепта 1 – 2 супени лъжици сухи цветове от блатен храст се заливат със 100 г слънчогледово масло и се слагат в топла печка или в пещ за около 12 часа. След това се прецеждат и се охлаждат.

Рецепта 2 – В месомелачка слагате прясна билка лютива тлъстига и смесвате с еднакво количество несолена свинска сланина, добавяте малко камфор и при нагряване внимателно разбърквате.

Заключение

Има път към спасението! Самите вие дълбоко в душата си съзнавате, че е така, нали?! И ако сте решили да тръгнете по този път, е нужно да продължите по него, независимо от това какво ще ви струва, без да се страхувате от неуспеха и без да съжалявате за нищо. Не се отчайвайте и не се предавайте. Боре­те се и се старайте, опитайте, започнете от най-малкото. Чуде­са на този свят не съществуват, но и ние не ви обещаваме чудо – то се крие в самите вас! Нужно е само да повярвате в себе си и стъпка по стъпка да приближавате своята цел, нека да е бавно, но неумолимо. А ние, на свой ред, от цялата си душа ви желаем успех!

Източници: webmd.com; healthline.com; health.howstuffworks.com; folk-med.ru; narodnymisredstvami.ru; indepress.ru; gopsy.ru; helpguide.org.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *