Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коклюш – причини, симптоми и лечение! Трябва да знаете тези неща за болестта!

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е силно заразно заболяване, причиняващо класически пристъпи на неконтролируема кашлица, последвани от остро, хрипливо поемане на въздух, което създава характерния звук, откъдето идва името на заболяването.

Магарешката кашлица се причинява от бактерия, наречена Bordetella pertussis. Тази бактерия причинява най-тежките си симптоми, като се прикрепва към онези клетки в дихателния тракт, които имат реснички.

коклюш лечение
Коклюш – причини, симптоми и лечение

Магарешката кашлица е болест, която се среща в цял свят. Макар че човек може да се зарази с нея на всяка възраст, най-голям риск за заразяване, както и за последващи сериозни усложнения, включително и смърт, съществува за децата на възраст под две години. Очевидно заразяването с В. pertussis в по-ранна възраст осигурява на човек известен, но не пълен имунитет срещу последващо инфектиране с нея. Следващите инфекции наподобяват обикновена настинка.

Коклюш – причини и симптоми:

Магарешката кашлица минава през четири стадия, които частично се застъпват: инкубационен стадий, катарален стадий, пароксизмален (пристъпен) стадий и стадий на оздравяване.

Обикновено заразяването с В. pertussis става чрез вдишване на капчици, пренасящи бактерията, изкашляни от някого, който вече страда от тази инфекция. Инкубацията е безсимптомният период, който трае между седем и четиринадесет дни след вдишване на бактерията В. Pertussis и през който бактериите се размножават и проникват в лигавичните тъкани на целия дихателен тракт.

Катаралният стадий често се бърка с изключително тежка настинка. Очите на пациента сълзят, той киха, чувства се отпаднал, губи апетит, a носът му постоянно тече. Този стадий продължава от десет до четиринадесет дни.

Пароксизмалният (пристъпният) стадий, който продължава между две и четири седмици, започва с развиването на характерната магарешка кашлица. Характерните белези на този стадий са пристъпи на неконтролируема кашлица, хриплив звук при рязко поемане на въздух и повръщане. Смята се, че хриптенето се получава в резултат на възпалението и на слузта, които стесняват дихателните пътища и пациентът с мъка вкарва въздух в дробовете си; това усилие води до силно изтощение.

Пристъпите могат да бъдат предизвикани от някаква дейност, хранене, плач и дори само при чуване как някой друг кашля.

Слузта, която се произвежда в пароксизмалния стадий, е по-гъста и по-трудно се изчиства от по-воднистата слуз на катаралния стадий, като пациентът все повече се изтощава от опитите да прочисти дихателния си тракт с кашляне. Тежко болните деца могат да изпитват голямо затруднение при поддържането на нормалното ниво на кислород в техните системи и могат да придобият синкав оттенък след кашлечния пристъп поради ниското съдържание на кислород в кръвта им.

При такива деца може да се стигне до оток и увреждане на мозъка (енцефалопатия), за която се смята, че се причинява както от липсата на кислород в мозъка по време на пристъпите, така и от кървене в мозъка, причинено от повишеното налягане по време на кашлянето.

Възможно е да се стигне и до припадъци в резултат на намаленото количество кислород в мозъка.

При някои деца налягането в коремната област при кашляне нараства толкова много, че се стига до появата на херния (аномално подаване на част от черво през отслабена област на корема). Друг усложняващ фактор през тази фаза е развиването на пневмония от инфекция с друг бактериален агент, което се получава поради отслабналите съпротивителни сили на болния.

коклюш лечение
Коклюшът се причинява от бактерия

Ако пациентът преживее пароксизмалния стадий, започва постепенно възстановяване през стадия на оздравяване, което обикновено отнема около три до четири седмици. Въпреки това пристъпите на кашлица могат да продължат за период от няколко месеца, особено когато пациентът настине или получи друга дихателна инфекция.

Диагностицирането въз основа единствено на симптомите на пациента не е достатъчно точно, тъй като катаралният стадий може да изглежда като тежка настинка, грип или обикновен бронхит. Съществуват други вирусни и туберкулозни инфекции, които могат да предизвикат симптоми, подобни на симптомите в пароксизмалния стадий. Наличието на коклюшоподобна кашлица заедно с увеличаване на определени бели кръвни клетки (лимфоцити) е показателно за магарешката кашлица. Кашлицата обаче може да бъде предизвикана и от коклюшоподобни вируси. Най-прецизният метод за диагностициране е да се култивират (отгледат в лабораторни условия) организми, получени след обиране с тампон на слуз от носоглътката (дихателната тръба, която продължава в носа). След това В. pertussis може да се идентифицира чрез изследване на културата под микроскоп.

Лечение на коклюш

Магарешката кашлица трябва винаги да се лекува с антибиотици и никога единствено с алтернативни терапии. Допълващите терапии могат да облекчат симптомите и да ускорят възстановяването.

Поддържащото лечение включва внимателно следене на флуидите, за да се предотврати обезводняване, почивка в тиха и тъмна стая, за да се намалят пристъпите на кашлица и вдишването на слузта. Кашлянето в седнало положение може да помогне в това отношение.

коклюш антибиотици
Коклюшът трябва винаги да се лекува с антибиотици

Билкови продукти

Изброените по-долу билкови лекарствени средства могат да допълват лечението с антибиотици на магарешката кашлица:

– Чай от Bryonia (Bryonia alba) – спастична кашлица.
– Настойка от обикновена петлюга (Pinguicula vulgaris) – инфекция и спазми.
– Масло от едроцветна пупалка (Oenothera biennis).
– Корен или кора от ямайски кучешки дрян (Piscidia erythrina – писцидия) – спазми.
– Чай или тинктура от лобелия (Lobelia inflata) – спастична кашлица.
– Чай или тинктура от трицветна теменуга (Viola tricolor) – спазми.
– Чай от червена детелина (Trifolium prataense).
– Прах, таблетки или дражета от китайски пелин (Artemisia cina).
– Настойка от плосколистен ветрогон (Eryngium planum) — инфекция и спазми.
– Прах, екстракт или тинктура от симплокарпус (Symplocarpus foetidus).
– Настойка от росянка (Drosera rotundifolia) – инфекция и спазми.
– Настойка от градинска мащерка (Thymus vulgaris) – инфекция и спазми.
– Настойка или сироп от кора на американска вишна (Prunus serotina) – инфекция и спастична кашлица.

самбукус за деца
Самбукус за деца с черен бъз (Sambucus Organic Syrup) – повишава имунитета при децата

Хомеопатия при коклюш

Хомеопатичните лекарствени средства се избират въз основа на симптомите, проявени от всеки отделен пациент. Лекарствените средства за различните групи симптоми включват:

– Росянка (Drosera) сухо и дразнещо усещане в гърлото; силна кашлица, която предизвиква повръщане; симптоми, които се влошават след полунощ.
– Калиев карбонат (Kalicarbonicum) суха, силна, бухаща кашлица в 3 часа сутринта; подути клепачи; изтощение; усещане за студ.
– Кошенил (Coccus) – кашлица, която се влошава, когато пациентът се затопли; пиенето на студена вода носи облекчение; повръщане на точеща се прозрачна слуз.
– Мед (Cuprum) – спастичната кашлица причинява силно задъхване и изтощение; посинели устни; схващане на езика и на пръстите на ръцете; пиенето на студена вода носи облекчение.
– Калиев бихромат – изкашляне на жълта точеща се слуз.
– Лудо биле (Belladonna) — болка в стомаха преди кашляне; кашлицата се влошава през нощта; повръщане с пристъпи на кашлица; зачервено лице; подути клепачи.
– Ипекакуана (Ipecacuanha) – чувство за повдигане през повечето време; повръщането се предшества от пребледняване, скованост, задъхване и после отпускане.

Китайска медицина при коклюш

Практикуващите традиционна китайска медицина използват комбинация от билкови лекарствени препарати, акупунктура и акупунктура на ушите за лечение на магарешка кашлица при всеки от нейните стадии. За ранния стадий на коклюша може да се приеме отвара от Yi Zhi Huang (златен енчец – Herba Solidaginis) или отвара от Bai Mao Gen (императа – Rhizoma Imperatae), Lu Gen (тръстика – Rhizoma Pharagmitis) и Si Gua Gen (луфа – Radix Luffae vascularis). Кашлица със задъхване може да се лекува със смес от Wu Gong (сколопендра – Scolopendra) и Gan Сао (сладък корен – Radix glycyrrhizae).

Други лекарствени средства

Някои други лекарствени средства, които могат да помогнат при лечението на магарешката кашлица, са:

– Хранителни добавки, включващи витамини А и С, бета-каротин, ацидофилус, чесън и цинк.
– Промените в хранителния режим включват приемане на големи количества течности, консумиране на плодове, зеленчуци, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, зеленчуков борш и картофи и избягване на млечни продукти.
– Някои терапевти предлагат сок от портокали и лимони или сок от моркови и поточарка.
– Водолечебното третиране се състои от навлажнен плат или друг материал, поставян върху главата или гърдите за облекчаване на конгестията (запушването).
– Ароматерапията използва етерични масла на чаено дърво, лайка, босилек, камфора, евкалипт, лавандула, мента или мащерка.
– Остеопатичната (мануална) манипулация може да намали силата на кашлицата и да накара пациента да се чувства по-облекчен.

Лечението с антибиотика еритромицин помага само в много ранните стадии на магарешката кашлица, по време на инкубационния период и в ранния катарален стадий. По принцип обаче лекарите използват този антибиотик както за лечение на магарешката кашлица, така и за да предотвратят разпространението й сред контактуващите с болния.

Д-р Силвър - генератор за сребърни йони
Пригответе си полезна сребърна вода в домашни условия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *