ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учен от Харвард: Не пийте нискомаслено мляко ако ви е мил живота!

Дейвид Людвиг е учен от университета в Харвард, популярен най-вече със статиите си за здравословното хранене

Дейвид Людвиг, детски ендокринолог, Бостън, САЩ
Дейвид Людвиг, детски ендокринолог, Бостън, САЩ

Едва ли има диета, в която да не присъства консумацията на нискомаслено мляко и млечни продукти. В още толкова хранителни режими е задължително да се храните с продукти, които имат и ниско съдържание на мазнини или захар.

Според много специалисти по храненето и изтъкнати диетолози, по-здравословно е да се ядат млечни продукти и да се пие мляко, което е с нормална масленост, отколкото обезмаслено мляко.

Ето два довода в подкрепа на това твърдение!

Първо: обезмаслено мляко почти не се произвежда от мляко. Колкото и алогично да звучи, това е точно така – обезмасленото мляко не се произвежда от краве мляко, а от сухо мляко. Или иначе казано – никомасленото мляко е абсолютна синтетика.

На съвсем друго мнение е Дейвид Людвиг – специалист по хранене от Харвардския университет. Ето какво мисли той!

И друг път сме писали за ползите и вредите от консумацията на прясно мляко. Докато суровото, натурално мляко, онова което се предлага по селата и фермите, има различни ползи за здравето, специалистът от Харвард твърди, че млякото което си купувате от магазина, е в състояние да доведе до проблеми за вашето благополучие и здраве. Това е така заради добавените подсладители. Наясно ли сте, че в една чаша купешко прясно мляко има толкова захар, колкото в един вкусен шоколад, или кутия бисквити?

Както казва Дейвид Людвиг в проучването си, което бе публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация по педиатрия, налице са много доказателства за вредите от напитките, които уж не са подсладени, но всъщност съдържат захар, заради подсладителите, добавени в тях. Тези подсладители и консерванти се използват с цел стабилизация на продукта и за по-дълъг срок на годност.

Прекомерната и скрита консумация на захар в действителност е била свързана със затлъстяването, диабета и възпалителните заболявания. Всички те са свързани със здравен дискомфорт и много повече от едно заболяване.

Още през 2005-та година Дейвид Людвиг алармира, че консумацията на нискомаслено мляко е причина за затлъстяването на 12,829 деца, на възраст между 9 и 14 години. Общо изследваните и наблюдавани деца, чиито хранителни навици са били проучвани в продължение на 3 години, е бил 5000. Сами може да си представите какво означава това. Затова следващия път, когато решите да купите прясно мляко от кутийка, за да го дадете на детето – замислете се. По-добре веднъж в месеца да пие истинско мляко, отколкото всеки ден да го тъпчете с отрова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *