ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отслабването – диета, билки, ароматерапия, хомеопатия, упражнения и още…

Отслабването – защо е важно? Освен че е грозно, затлъстяването и наднормено тегло са изключително вредни за вашето здраве!

Наднормено тегло
Наднормено тегло

Наднорменото тегло с 10, 20, 30 кг и повече увеличава риска от развиване на захарен диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, рак на гърдата, на дебелото черво и матката, а също така и на редица други болести. Излишните килограми натоварват допълнително гръбначния стълб, мускулите, ставите, което води до хронични заболявания на гърба.

Псилиум фибри за отслабване

Как да определите колко излишно тегло сте натрупали и има ли повод за безпокойство? Съществуват много формули за определяне на излишното тегло. В Германия например наднорменото тегло се изчислява по метод, който определя така наречения индекс на телесно тегло (body.mas.index – BMI). Ако индексът ви е 30, вие сте подложени на голям риск за заболяване от атеросклероза, варикозно разширение на вените, жлъчно-каменна болест, захарен диабет, ревматизъм и дори рак. Как се изчислява индексът на телесното тегло? Изчислете ръста си (в метри) на квадрат и с полученото число разделете теглото си (в килограми). Например при ръст 1,70 м и тегло 65 кг сметката е: 65:2,89 (1,70 х 1,70 = 2,89) = 22.49. Когато показателят BMI е от 20 до 25, теглото е нормално, от 25 до 10 означава леко или средно затлъстяване. Когато се получи числото 30 и нагоре, вече може да се говори за сериозно затлъстяване.

В търсене на идеалната диета за отслабването, опитвайки се да се избавят от излишните килограми, някои прибягват до най-различни “хитрости”: взимат средства за подтискане на апетита, подлагат се на диета или просто се измъчват с глад, а после, като не издържат, започват да се тъпчат с каквото им падне и отново натрупват килограми. И отново минават на диета — получава се порочен кръг.

Други се опитват да се избавят от натрупаните килограми с помощта на чай и капсули, съдържащи “ма-хуан“ (така китайците наричат ефедрата). Това растение съдържа ефедрин – съединение, което ускорява обмяната на веществата. В резултат на неговата употреба се изгарят повече калории. Макар и природно средство, ефедрата съвсем не е безопасна: препаратите на базата на това растение увеличават честотата на сърдечния ритъм, повишават кръвното налягане и могат да провокират сърдечен пристъп.

Лекарите, които практикуват традиционна медицина, са на мнение, че необмислените експериментални диети са не само безполезни за отслабването, но и опасни. Лекарствените средства за отслабване също не носят кой знае каква полза. “Чудодейните” препарати повишават съдържанието на серотонин – биологично активно вещество, което потиска апетита и човек яде по-малко. Изследванията обаче показват, че при 900 мъже и жени с голямо наднормено тегло, наблюдавани в продължение на цяла година, две трети са “отхвърлили” по-малко от 10 на сто от общото си тегло. Другите са останали със същите килограми. Освен всичко друго, препаратите, потискащи апетита, предизвикват отрицателни странични ефекти.

Ако искате да отслабнете, ползвайте други, по-безопасни начини. С вегетарианска диета теглото ви ще намалява бавно и безболезнено, без да се измъчвате от постоянно чувство на глад. Някои видове храни, билки и минерални вещества не са вредни и в същото време ускоряват обмяната на веществата. Акупунктурата повишава съдържанието на серотонин и регулира по естествен път апетита. Дори начинът на мислене може да повлияе върху теглото ви.

Избягвайте резките колебания на телесното тегло!

Скоро след курс за отслабване много хора отново започват да дебелеят. Тези резки колебания повишават значително риска от развитие на захарен диабет. Това потвърждават проучвания на японски учени, според които при участниците в подобен експеримент рискът от развитие на захарен диабет се увеличава с 35 на сто.

Лечение с правилно хранене

Наднормено тегло и хранене
Наднормено тегло и хранене

Основен източник на нежеланите мастни тъкани в организма са мазнините, които преди това са били във вашата чиния. По-големите количества мазнини водят до затлъстяване по две причини.

Мазнините съдържат повече калории от въглехидратите. На 1 г мазнини се падат 9 калории, при 4 калории на 1 г въглехидрати.

Калориите, получени от мазнини, се натрупват много по-лесно в организма, отколкото калориите, получени от въглехидрати. За преработката, транспортирането и запасяването с мазнини се разходват 3 на сто от консумираните с тях калории. За преработката на въглехидрати, източници на които са най- вече продуктите от пълноценно зърно, плодове и зеленчуци, отиват 24 на сто от калориите.

Мазнините насищат по-малко от въглехидратите. Храната с високо съдържание на мазнини не дава онова усещане за ситост, което храната с високо съдържание на въглехидрати. Това обикновено води до преяждане.

Едновременното намаляване на консумацията на мазнини и увеличаване на консумацията на целулоза може да стане за вас първа стъпка към отхвърляне на килограмите. Ето съветите на лекари, които – освен традиционна медицина, практикуват и алтернативно лечение.

Минете на вегетарианска диета. Растителната храна съдържа по-малко калории, мазнини и екстрактивни вещества от животинските продукти, изисква по-малко сол, което означава, че се задържа по-малко вода в организма. Най-важното е, че тя съдържа много целулоза. Например около 200 г телешко месо, еквивалентни на около 200 калории, заемат в стомаха много малко място. Същите калории във вид на храна, богата на целулоза – пълноценно зърно, плодове и зеленчуци, създават у вас чувството, че стомахът ви е пълен и сте сити. Този вид храна не се превръща лесно в мазнини.

Удвоете консумацията на целулоза. Целулозата е тази част от храната, която не се усвоява от организма. Кората на плодовете, на бобовите растения, триците и някои други компоненти на храната минават през храносмилателната система без да се преработват, тъй като организмът не разполага с ензими, които биха могли да свършат това.

Специалистите са изчислили, че човек трябва да консумира дневно от 20 до 30 г целулоза. Изследванията обаче показват, че хората с нормално тегло изяждат около 19 г целулоза дневно, а тези с наднормено тегло – само по 13 грама.

Целулозата ще ви помогне за отслабването най-малко по две причини. Преди всичко, храната, богата на целулоза, има по-голям обем и съдържа по-малко калории, т. е. тя засища. Освен това подобна храна, особено суровите зеленчуци, трябва да се дъвче по-продължително време. Това изморява човека и той яде по-малко.

Сити, но не дебели

Наднормено тегло
Наднормено тегло

Има продукти, които са нискокалорични, но много вкусни и потискат чувството за глад. Приятен апетит!

  • Банани. Леко недозрелите плодове съдържат много свободни органични киселини и пектинови вещества. Бързо засищат.
  • Лимони. Освен останалите им достойнства, те активизират мастната обмяна в организма. Съдържат доста биофлавоноиди. Лимоновият сок не съдържа нито една калория.
  • Кисело зеле. Киселата храна засища. Тук също действат биофлавоноидите, които ще ви спасят от чувството на глад.
  • Зелена салата. Нейните листа почти не съдържат калории, но предизвикват чувство за ситост и пълен корем. Освен това салатата има успокоително действие.
  • Домати. Кожата им съдържа баластни вещества и биофлавоноиди (витамин Р). Освен това доматите са богати на ликопен, каротин и витамин С.
  • Краставици. Те съдържат по-малко от 12 калории на 100 грама. Включвайте ги редовно в менюто си.
  • Грейпфрут. Сокът му е богат на витамините С, Р и В. Той освежава много, при това е нискокалоричен — в 100 г от месото му се съдържат само 22 калории. Грейпфрутът е още истинска “бомбичка” от минерални вещества: калий, калций, магнезий, желязо. Ако искате да отслабнете, няма да минете без грейпфрут: той ускорява изгарянето на мазнините, стимулира отделянето на жлъчна киселина и предпазва от атеросклероза.
  • Необеленият натурален ориз подобрява мастната обмяна и съдържа голямо количество баластни вещества. Благодарение на високото съдържание на калий той изкарва течностите от организма о този начин помага за сваляне на килограмите.

Сварете без сол 250 г необелен ориз и го разделете на пет порции, които трябва да изядете в продължение на деня заедно с домати, зелени подправки или печени ябълки. Вместо вода можете да пиете ябълков сок.

  • Зелен чай с мляко. Насища и не позволява да се дебелее. На вкус е малко тръпчив и потиска чувството на глад.
  • Царевица. Неподсладените и изпържени царевични зърна потушават чувството за глад и активират храносмилането.
  • Чаша вино по време на хранене намалява апетита. Правете като французите и си позволявайте по време на обяд да изпиете чаша вино. То ще задържи постъпването на въглехидратите в кръвта, преработването на белтъчините в стомаха ще се забави, а апетитът ще намалее. До този извод са стигнали и американски учени.

Подобен ефект ще постигнете и ако преди хранене изядете парче ананас. Съдържащият се в ананаса фермент бромелин обработва белтъчините по такъв начин, че те се усвояват от стомаха без остатък. Така дори и съвсем малко парченце ананас създава чувство за ситост.

Не преяждайте

Не преяждайте
Не преяждайте

Да се изяде повече храна, отколкото е необходима на организма, не е чак толкова трудно, още повече, че това често е много приятно.

Ето няколко упражнения, които ще ви отучат да превръщате храненето в автоматичен процес, което пък много лесно води до преяждане.

  • Две минути преди да започнете да се храните, се отпуснете спокойно на стола и направете пет или шест дълбоки вдишвания и издишвания. Това ще ви помогне да се отпуснете.
  • Минута преди да започнете да се храните съсредоточете цялото си внимание върху храната. Това до известна степен прилича на молитва, въпреки че изобщо липсва религиозен мотив. Мислете, че храната ви е дадена от слънцето и земята, от дъжда и труда на хората. Помислете си колко много усилия са вложени, докато се достигне до блюдото, което стои пред вас.
  • По средата на храненето направете малка пауза. Спрете да ядете и направете пет дълбоки вдишвания и издишвания. След това поседете спокойно. Може би ще решите, че повече не ви се яде.
  • Десет минути след ядене направете още пет дълбоки вдишвания и издишвания. Съсредоточете се върху физическото усещане, което предизвиква у вас току-що изядената храна. Вероятно то ще бъде приятно. Ако храната не ви е доставила чак такова удоволствие, значи следващия път ще трябва да хапнете по-малко.
  • Определете си лимит за консумация. За повечето хора с наднормено тегло контролът върху порциите, които изяждат, е най-същественият момент в ограничаването. Лимитът, разбира се, зависи от индивидуалната потребност от енергия. В известна степен можете да разчитате на вътрешните си усещания. Например, ако не можете да живеете без шоколад, проверете колко калории и мазнини съдържа и си купете по-малко блокче. Ако лекарят ви съветва да се откажете от наситените мазнини, купувайте нискокалоричен шоколад. Ако обожавате макарони със сирене, не си отказвайте това удоволствие, но се ограничете с половин порция Ако сте на гости и ви предлагат няколко вида сладкиши, изберете само този, който най-много обичате.
  • Извличайте удоволствие от храненето. След като определите големината на порцията си, опитайте се да получите наслада от всяка хапка, която слагате в устата си. Дори да съдържа много малко калории (например парче плод или задушен зеленчук), ако ядете бавно, ще удължите удоволствието си.
  • Не съчетавайте храненето с гледане на телевизия или четене на книга. Ако нещо отвлича вниманието ви по време на храненето, рискувате да “пропуснете” сигнала за ситост и да изядете повече от необходимото, а и ще получите много по-малко удоволствие от храненето. Опитайте се да се храните със затворени очи. Така нищо няма да ви отвлича и ще можете напълно да се насладите на храната.
  • Включете обонянието си в действие. Според специалистите, ако вдъхвате аромата на храната, преди да започнете да я консумирате, вие сте в състояние да измамите мозъка си. Често той приема ароматите като вече изядена храна. В резултат на това гладът е преодолян частично и вие изяждате по-малко.
  • Сърбайте, дъвчете, мляскайте! Разбира се, този съвет е приложим само когато сте сами на масата. В Япония например никой не приема за неприлично мляскането по бреме на хранене. Ползата от такова неестетично поведение има съвсем приемливо биологично обяснение. Когато храната е наситена с въздух, тя отделя повече ароматични вещества, които достигат бързо до чувствителните рецептори.
  • Който дъвче повече, живее по-дълго. Продължителното предъвкване на храната дава същия ефект, който мляскането. Ако дъвчете по-продължително време, повече ароматични вещества ще достигнат до носа ви, ароматът на храната ще бъде по-интензивен и вие бързо ще изгубите апетит.
  • Яжте затоплена храна. Топлата храна има по-силна миризма и засища по-бързо.
  • Следете как намалява апетитът ви. Научете се да проследявате изменението на апетита си по време на хранене. От една страна усещате, че гладът ви вече не е толкова силен, а от друга – че храната не ви е вече толкова вкусна, както в началото. Първата хапка винаги е най-вкусна, а след това преставате да усещате истинския вкус на храната.Точно в този момент трябва да спрете.
  • Не пропускайте нито едно хранене. Хората с наднормено тегло обикновено не закусват, след това обядват набързо, а вечерята им се състои от огромни порции. И цялата вечер предъвкват нещо. Винаги започвайте деня с пълноценна закуска и непременно хапнете нещо допълнително през деня, ако усетите глад.
  • Не яжте само за да не обидите някого, да се избавите от грижи, мъка или някакво емоционално преживяване.
  • Не се тъпчете в запас, само защото се страхувате да не огладнеете по-късно.

Как да намалите калоричността на ястията, без това де се отрази на вкуса им?

  • Намалете количеството на месото в порцията. Размерът му ще определите лесно – примерно колкото е големината на една карта за игра. Сервирайте месото с повече гарнитури от зеленчуци, тогава порцията ще изглежда значително по-голяма и апетитна. Най-добре е месото да се приготвя на грил или на фурна – така то става много вкусно и нискокалорично.
  • “Освежавайте” храната със силни подправки и пресни зеленчуци. Розмаринът и мащерката са много подходящи към птици и други меса. Копърът, босилекът и пиперът придават на ястията нов вкус – и всичко това без капка мазнина.
  • Сменете заливките за салати. Вместо растителни масла ги подправяйте с лимонов сок или кисело мляко. Леко подсладеният оцет също може да се използва с успех.
  • Запичайте леко орехите, за да подобрите вкуса им. По този начин постигате и друго – намалявате наполовина времето, което е необходимо за приготвяне на блюдо с тези калорийни продукти.

Витамини, минерали и хранителни добавки

Наднормено тегло и витамините
Наднормено тегло и витамините

Най-важните минерали, които трябва да взимате във вид на добавки са хром, магнезий, калий, калций. По-долу са изредени добавки за отслабване, които са само с естествени съставки.

Малиновите кетони подпомагат редуцирането на теглото и най-вече спомагат за оформяне на тялото в проблемните зони като бедра, корем и ханш. Те стимулират секрецията на адипонектин, който е естествен хормон. Той влияе върху разграждането на мастните киселини, контролира нивата на кръвната захар и регулира много метаболитни процеси.

Полисорб плюс има силен и ефективен детоксикиращ ефект. Изчиства организма от всякакъв вид токсини и шлаки. Изхвърля навън разпадните продукти на алкохола и азотния метаболизъм, солите на тежките метали, микроорганизми, радионуклиди, хранителни алергени, антигени, бактериални токсини, патогенни бактерии.

Пробърнър е невероятна формула за изгаряне на мазнини с умело комбинирани екстракти от камбоджа гарсиния, бреза и зелен чай.

Намерете вашата любима хранителна добавка, като разгледате нашия магазин за отслабване ТУК

 

Соколечение

Разхладителен зеленчуков коктейл – 1 домат, 1 краставица, 2 стръка целина, клонче магданоз за украса. Изстискайте сока от домата, излейте го във формичка и го замразете. Изстискайте сока от краставицата и целината. Излейте във висока чаша, добавете кубчета замразен доматен сок и украсете с клончето магданоз.

Тонизираща минерална напитка си направете като сложите в сокоизстисквачката 1 шепа магданоз, 2 листа от ряпа, 1 зелев лист и 5 моркова.

Ябълков сок с канела – Изстискайте ябълков сок 100 мл, добавете 50 мл вода и една шипка канела на прах.

Лечение с билки

Билки за наднормено тегло
Билки за наднормено тегло

От излишните килограми можете да се отървете и с помощта на билки и някои растения. Действието на царевицата например е апетитопонижаващо, а силата на други е в регулиране на обмяната на веществата. Разбира се, успоредно с това трябва да ограничите консумацията на мазнини и въглехидрати, а също да се занимавате редовно с физически труд и някакви подходящи упражнения, които, освен всичко друго, ще ви помогнат да се справите с депресията, която много често води до преяждане.

Плодовете на орлови нокти се препоръчват в дните за разтоварване при затлъстяване и нарушение на обмяната на веществата. Тези плодове могат да се ядат и от болни от захарен диабет, тъй като съдържанието на захар в тях е незначително.

Направете следната запарка от зърната на царевица – сложете да заври 500 мл вода и поставете в нея 2 с.л. зърна. Махнете от котлона и поставете капак, за да се запари за един час, след което прецедете. Пийте по 50 мл три пъти на ден един час преди ядене. Това ще намали апетита ви.

Смесете добре следните сухи билки – Резене – плодовете – 3 с.л., Липа – цветовете – 3 с.л., Черен бъз – цветовете – 4 с.л., Мента – листата – 4 с.л.; Лайка – цветовете – 3 с.л. Направете запарка – на 200 мл вряща вода 10 г от добре смесените билки. Запарва се, прецежда се и се пие по 1 чаена чаша 2-3 пъти дневно като средство, което стимулира обмяната на веществата при затлъстяване. Курсът на лечение е 8-10 седмици.

Ечемик – покълналите зърна

В американските клиники пациентите с наднормено тегло получават една напитка, наречена “Barley Water “. Такава “ечемичена вода” можете да се приготвите и сами. Залейте 50 г покълнали ечемичени зърна с 250 мл вода и варете на слаб огън около 30 минути в захлупен съд. Прецедете течността през ситно сито. Пийте получената отвара през целия ден.

Използвайте билки, богати на минерални вещества. Пийте отвари и настойки от билки, които съдържат много калий, магнезий и калций (коприва, мента, ливадна детелина). Калцият е полезен за щитовидната жлеза – ендокринната жлеза, която регулира обмяната на веществата. Запарката се приготвя така: на 1 л кипяща вода 30 г изсушена билка. Запарва се 1 нощ, прецежда се и се пие студена на другия ден на три пъти 15 минути преди ядене.

Направете вкусно и здравословно отслабване с билков чай за красива фигура, който ще ви помогне да изхвърлите мазнините. Подбраните билки в чая за красива фигура подпомага освобождаването от шлаките и токсините, като същевременно не причинява обезводняване.

Люспи от кралска елда за повече енергия и отслабване са подбрани и смлени по специален начин, имат хранителни, пробиотични и антиоксидантни свойства. Богати са на най-различни витамини, минерали и фибри.

Ароматерапия

Ароматерапия за наднормено тегло
Ароматерапия за наднормено тегло

Затлъстяването се поддава трудно на лечение с ароматизиращи вещества, тъй като при пълните хора обонянието не е така добре развито, както при хората с нормално тегло. Но някои лечители, които практикуват ароматерапия, постигат значителни успехи с помощта на етерично масло от бергамот, което е прекрасно средство за подобряване на настроението. Освен това то регулира апетита и избавя от депресия.

Отначало на пациента трябва де се направи масаж, като в основното масажно масло се добави смес от етерични масла на бергамот, резене, здравец, розмарин, хвойна, лимон и/или кипарис. Също такава смес трябва да се добави и във ваната.

Резенето намалява чувството на глад: най-добре е да се дъвчат семената му или да се пие силна отвара от тях. Етеричното масло от резене регулира апетита.

Етеричното масло от хвойна има пикочогонно действие и освобождава организма от шлаките. Употребявайте го в малки дози – няколко капки са достатъчни. Иначе действието му може да стане противоположно.

Лимоновото масло нормализира обмяната на веществата и преработката на мазнините, отстранява целулита (вътрешно 2-3 капки с мед, за вани, масаж и ароматизиране на помещения).

Хомеопатия

Хомеопатията гледа на пълнотата като на отличителна способност на организма, а не като на болест. Схемата на лечение и дозировката на препаратите трябва да се определят от опитен лекар-хомеопат.

Calс. carb – при пълнота и дисфункция на хипофизата или на щитовидната жлеза, обилно потене, мимолетни болки в гърдите, кашлица с дразнене в гърлото, гадене, ако болният има повишена киселинност на стомашния сок, той е бледен, чувствителен към студа, страда от непрекъснато потене и потта му има неприятна, кисела миризма.

Calс. ars – при отоци, слабо сърце, склонност към трескави състояния, при заболяване на бъбреците и задстомашната жлеза, когато самочувствието спада и при най-малкото напрежение.

Цветотерапия

Виолетови цветя за намаляване на апетита
Виолетови цветя за намаляване на апетита

Виолетовият цвят не помага на любителите на доброто и обилно хапване, защото той намалява апетита. Слагайте на масата винаги ваза с лилави цветя. Поставете и на стената в кухнята, или където най-често се храните картина с лилави оттенъци.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

За намаляване на теглото се използват еликсири от корал, флуорит и рубин.

Дръжте у себе си или носете на бижу цитрин, кехлибар, топаз и малахит.

Водолечение

При нарушение на мастната обмяна добър резултат дават контрастните обливания на ръцете и краката. Проветрете помещението и го затоплете до 19°С. Свалете дрехите от горната част на тялото си. Поставете на пода, под душа или пред ваната някаква сигурна постелка, която не се плъзга.

Първо обливайте с топла вода (36-38°С) дясната си ръка, като започнете от горната повърхност на китката. След това бавно насочете душа към външната страна на ръката до рамото и известно време поливайте него. Когато почувствате, че кожата ви се е затоплила добре, насочете струята от рамото към китката по no-чувствителната вътрешна страна на ръката.

По същия начин облейте и лявата ръка.

Водата помага при наднормено тегло
Водата помага при наднормено тегло

Обливането със студена вода се прави по същия начин, но за не повече от 20 секунди. Ако тази процедура ви е неприятна, повторете обливането с топла вода. Повтаряйте редуващите се обливания, докато студеното започне да ви ободрява.

След процедурата не се обливайте основно, а само попийте водата от кожата си. Ако позволите водата да изсъхне по тялото ви, то топлината, получила се след изпарението, ще усили дразненето.

След края на процедурата се загрейте, направете няколко леки упражнения за ръцете (махове, кръгови движения, сгъване и опъване на ръцете) без да напрягате шията и раменете.

След контрастното обливане на ръцете, вследствие на интензивния приток на кръв, кожата става розова, повишава се общата двигателна активност, възниква чувство за свежест и бодрост.

Противопоказания: спазми, нарушено кръвообращение, поражения на някои органи, които се намират в горната част на тялото, заболявания на сърдечния мускул.

Контрастни обливания на бедрата

Контрастни обливания на бедрата
Контрастни обливания на бедрата

Предварително се загрейте добре, като направите някои леки упражнения за краката или побягате. В помещението, където ще правите процедурата, трябва да е топло (не по-малко от 19°С). Използвайте подвижен душ или лейка.

На дъното на ваната сложете дървена решетка. Започнете процедурата с топлата вода (36-38°С) и от десния крак. Прокарвайте струята по външната страна на крака до мускула на седалището, останете там няколко секунди. След това тръгнете надолу по вътрешната страна на крака до стъпалото.

Преминете веднага към обливането на левия крак, започвайки от външната страна в същия порядък.

Отново се върнете на десния крак до хълбока: задръжте малко там и спуснете бодната струя надолу към стъпалото по вътрешната страна на крака. Направете го и с левия крак. Повторете процедурата още веднъж. След това се облейте със студена вода в същия ред. Още веднъж облейте краката до бедрата с топла и студена вода. Завършвайки процедурата, облейте бързо стъпалата си със студена вода.

Не избърсвайте краката си след процедурата, а само оберете водата с ръка. Увийте долната част на тялото с голяма кърпа, обуйте на мокрите крака топли чорапи, завийте се с топло одеяло и полежете 30 минути. За да се сгреете добре след процедурата, най-добре е да потичате на място, да покарате велосипед или да седнете на велоергометъра.

Противопоказания: ишиас, инфекциозни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, варикозни разширения на вените, ниско кръвно налягане, менструация.

Студената вода стимулира обмяната на веществата. След топъл душ облейте със студена вода първо десния, а след това и левия крак, дясната и лявата ръка, седалището и гърба.

Водата изгаря калории

За да се освободите от излишните килограми, не е необходимо да се отказвате от всички любими лакомства. Има по-простичко решение – да изпивате дневно 8 чаши много студена вода. По този начин ще се избавите от 200 калории, защото организмът ви, в стремежа си да поддържа нормална телесна температура, ускорява автоматично обмяната на веществата.

Физически упражнения

Физкултурата е един от най-резултатните естествени начини да отслабнете и ускорите обмяната на веществата. Физическите упражнения изгарят калории и ускоряват обмяната на веществата не само докато ги изпълнявате, но и след това.

Ходете пеша
Ходете пеша

Ходете пеша и непременно ще отслабнете. Ходенето пеша е естествен начин за сваляне на килограми. Специалистите са на мнение, че за един месец могат да се стопят до 7 килограма, ако се правят всекидневни разходки пеша (бягането и аеробиката не са подходящи за всеки). В какво се състои тънкостта на ходенето пеша, за да има то желания ефект? Крачката трябва да бъде широка и бърза – организмът започва да изгаря мазнините, само когато сърцето работи на достатъчно високи обороти – примерно 60-70 на сто от максималните си възможности. През първата седмица отделяйте 5 пъти по 30 минути, през втората – 5 пъти по 40 минути, през третата – 6 пъти по 60 минути. Ако свободното ви време е малко, не се отчайвайте. Можете да го правите на път за работа. Основното е темпото – за това може да ви помогне един уокмен с ритмична музика.

След всяко ходене пеша непременно направете няколко упражнения за разкършване. При вървенето гърбът трябва да е изправен, главата вдигната, дишането – равномерно. Пийте повече вода, за да не се обезводни организмът ви. Обличайте се удобно – спортни панталони, тениска, яке, маратонки. И се постарайте често да сменяте маршрута, за да избегнете скуката. Вземете и кучето – с него ще си прекарате по-весело.

Шетането и чистенето са повече от диета

Тези, които следят теглото си и изчисляват всяка погълната калория, трябва да отчитат и изразходваната от тях енергия. Защото енергия се изразходва и без всякакви тренажори или други уморителни упражнения. Например бягането изгаря 900 калории за час, плуването, гребането или изкачването на стълби – 800 калории, работата в лехата – 500, малко по-малко – при игра на тенис. Домакинската работа също хаби много енергия – пране, миене на подове, почистване на къщата и оправяне на леглата – по 150 калории, колкото и работата на компютър или пишеща машина. Дори най-слабо подвижните хора изразходват по 25 калории на час, докато гледат телевизия или четат.

Специалистите са единодушни, че за намаляване на теглото и по-нататъшното му задържане на постигнатото ниво са много полезни описаните по-долу “похвати”, но при условие, че ги правите по няколко пъти седмично и същевременно контролирате получените чрез храната калории.

Скачайте и танцувайте
Скачайте и танцувайте

Скачайте и танцувайте. В началото скачайте на въженце всеки ден по 10 минути, а след това по 20 минути три пъти седмично.

Излишното тегло можете да “стопите” с танци. Няма никакво значение дали можете да танцувате или не, важното е да се движите много и цялото ви тяло да е ангажирано в движението.Натоварвайте мускулите си. За да отхвърлите последните нежелани килограми, най-упоритите, започнете упражнения за преодоляване на съпротивление, за натоварване, например с гирички. Ако го правите три пъти седмично по 1 час, ще ускорите обмяната на веществата.

Натоварвайки мускулите си, вие губите тегло чрез два механизма. Мускулите изгарят калориите по-бързо, отколкото мастната тъкан, затова колкото повече мускулна тъкан имат., толкова повече калории изгаряте.

Нарастването на мускулната маса провокира дремещата обмяна на веществата. C други думи, ако всеки ден се натоварвате по този начин, организмът ви ще изгаря повече калории, дори когато седите или спите. Доколкото обикновено сме в покой по 16, че и повече часа в денонощието, ефектът на последствията помага допълнително при отслабването.

Как да станете стройни, без да излизате от къщи?

За тези упражнения са ви необходими само по 20 минути дневно. Но резултатите ще надминат всичките ви очаквания.

За корема – Лягате по гръб и вдигате ходилата на стол. Сложете ръцете под тила и започнете да вдигате и да спускате тялото си, като напрягате мускулите на корема.

За бедрата – Лежейки на една страна трябва да сгънете краката. Започнете да вдигате горния крак, като го изправите, колкото можете нависоко с напрягане. Повторете упражнението, лежейки на другата страна.

За седалището. Легнете по гръб, сгънете краката в коленете и отпуснете ръцете край тялото.Бавно повдигайте таза си, като напрягате мускулите на седалището. Отпускайте бавно.

Упражненията правете по 10 пъти

Йога

Йога при наднормено тегло
Йога при наднормено тегло

Занятията с йога ще ви помогнат да отслабнете. Това става с укрепване на мускулите и на волята, както и с промяна на гастрономическите пристрастия. Вдигането на краката и мускулните упражнения ще ви помогнат да се избавите от провисналия ви корем, а освен това ще намалят риска от заболяване на гръбначния стълб, защото затлъстяването води и до това.

Вдигане на краката

Легнете на пода, съберете краката и изпънете ръцете до тялото. Поемете въздух и вдигнете краката колкото е възможно по-високо. Издишайте и се върнете в изходно положение. Повторете го 10 пъти. Ако мускулите на корема и гърба ви са много слаби, можете да се подпрете с длани на пода и лекичко да препънете краката в коленете. Това ще облекчи изпълнението на упражнението. Опитайте да вдигнете поне единия крак колкото е възможно по-високо, без да отлепвате кръста от пода.

Свиване мускулите на корема

Застанете на колене, разтворете краката и се наведете напред. При вдишване изпънете корема, задръжте дъха и движете корема напред и назад.

Когато почувствате, че не ви достига въздух, спрете движенията на корема и издишайте.

Музикотерапия при наднормено тегло

Тихата и спокойна (най-добре класическа) музика, която звучи по време на хранене, ще ви накара да се съсредоточите върху ястията. Това означава, че ще започнете да се храните по-бавно и най-вероятно ще се наситите по-лесно. За сравнение: ако гледате телевизия и едновременно се храните, положително ще поемете повече храна, защото действията ви стават автоматични.

Акупресура и акупунктура

За подобряване на ендокринния баланс масажирайте и двете си уши.

Направете пълен акупресурен сеанс на стъпалата или китките на ръцете, увеличавайте постепенно сеансите, като ги правите ежедневно, а дори и два пъти на ден. Отделяйте специално внимание на точките на хипофизата, щитовидната жлеза, бъбреците, както и на точките, стимулиращи изработването на полови хормони.

За да стимулирате обмяната на веществата, натискайте в продължение на 7 секунди с възглавничките на показалците онези участъци от тялото, които са на два пръста разстояние в ляво и в дясно от пъпа.

Изхвърлянето на шлаките от организма ще е по-интензивно, ако натискате бедрото си четири пръста над коляното.

За да усмирите глада си, натискайте с върха на пръстите някои специални точки: долната месеста част на ушите и участъците между първата и втората става на кутретата на ръцете.

Ако се безпокоите, че бедрата ви са пълни, натискайте три пъти дневно по 3 минути точката, която се намира в свивката между палеца и показалеца на лявата ръка. Не се плашете, ако усетите слаба болка: това означава, че правилно сте намерили точката.

Потърсете специалист по акупунктура. Този метод се цени най-вече, защото облекчава хроничните болки. Но той е полезен и за сваляне на килограми. Изследванията дават основания да се предположи, че като стимулирате определени енергетични канали чрез акупунктура, постигате освобождаване на серотонин – вещество, което потиска апетита. За разлика от редица медикаментозни средства, акупунктурата има много малко странични реакции.

Мислени образи и визуализация, nолезни за отслабването

Представете си, че се отказвате от храната си. Отначало си въобразете, че сте преяли. Може би вкъщи ви очаква половин торта, останала след гости. Опитайте се да почувствате аромата и, гледайте я мислено и не се съпротивлявайте на желанието си да изядете едно-две парченца. Следващата крачка: представете си, че изхвърляте тортата или я прибирате обратно в хладилника, за да сте по-далеч от съблазънта. Когато подобна ситуация възникне действително, тази предварителна, мислена “разработка” ще спре желанието ви да се нахвърлите върху тортата.

Представете си се стройни. За да пресечете желанието си да ядете, да ядете и пак да ядете, занимавайте са 2-3 пъти дневно, примерно по 5 минути, с визуализация. Полезно е мислено да се виждате такива, каквито ще бъдете след като отслабнете. Отпуснете се и си представете как слабеете, какво чувство изпитвате от това, колко лесно се движите. Това ще програмира съзнанието ви за постигане на желаната цел.

Източници: emedicinehealth.com; medicinenet.com; stylebody.ru; aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *