ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пристъпи на паника, фобии, резки смени в настроението – всичко за тяхното лечение с естествени средства подробно

Според изследванията жените са значително по-податливи от мъжете на емоционални разстройства – при тях много по-често се наблюдават пристъпи на паника, фобии, резки смени в настроението

Емоционално настроение
Емоционално настроение

Някои учени са на мнение, че хормоналните изменения, които стават в женския организъм преди менструация, по време на бременност и в менопаузата увеличават амплитудата в скалата на настроенията. Други специалисти са склонни да мислят, че главната причина за емоционалните разстройства са социалните проблеми. Жените работят наравно с мъжете, след това продължават с домашните задължения, грижат се за децата, за възрастните родители… Съществува и друга гледна точка – мъжете са податливи на емоционални разстройства, но не са склонни да споделят проблемите си и да търсят помощ.

Не позволявайте на негативните емоции да влияят на вашето здраве. Независимо каква е причината за тревогата, емоционалните разстройства се отразяват възможно най-негативно върху физическото здраве. Изследванията сочат, че едно продължително тревожно състояние може да предизвика в организма физиологични изменения – повишаване на кръвното налягане, ускоряване на сърдечния ритъм. Силният стрес или продължителната тревога вече са риск за сериозни заболявания – например сърдечно-съдови.

Не позволявайте на отрицателните емоции да разрушат здравето ви. Ще ви помогнат нетрадиционните методи за лечение – билкова терапия, ароматотерапия, йога, физически упражнения, медитация. Но ако тревогата, депресията или стресът са толкова силни, че вече дори не сте способни да се зарадвате на нещо, не можете да изпълнявате служебните си задължения, тогава методите за самопомощ няма да свършат работа. Особено ако емоционалното разстройство е спътник на някакво заболяване. В подобен случай трябва да потърсите психиатър. Може би се нуждаете от продължителен лечебен курс с медикаменти.

Целта на всеки лечебен метод е да се справите с меланхолията или да се забравят причините за тревогата. Емоционалното състояние – и доброто, и тежкото, говори за нещо. Лошото настроение може да бъде следствие от някакъв нерешен проблем. Лечението – независимо дали ще е взимане на антидепресанти или психотерапия, ще подобри самочувствието ви, ще ви позволи по нов начин да погледнете на живота си, да се опитате да го промените и да вървите напред.

Настроението – тревожност, неспокойствие, страх,

Настроението
Настроението

В някои клиники на пациентите, които очакват операция, “предписват” уокмени. Преди операция повечето пациенти нервничат.Тези от тях обаче, които слушат любимата си музика, по-малко се поддават на страхове и мрачни предчувствия, сърцебиенето им не е толкова учестено, кръвното налягане е по-ниско.

Страхове, неспокойствие, учестен пулс и учестено дишане – това са класически симптоми на тревожността. Тя може да бъде придружена и от стомашни болки, нервност, световъртеж, неспособност за концентрация. Понякога сте съвсем наясно какво ви тревожи, например предстоящо интервю за нова работа. Но в редица случаи ви обзема тревога, без тя да има определен източник. Неспокойни сте, без да знаете защо. Ако се позамислите по-внимателно обаче, ще откриете причината. Това може да бъде, да речем, предстояща операция – страхувате се от усложнения, болки или че възстановителният период ще бъде твърде продължителен.

Тревогата не е непременно отрицателна емоция. Тя може да бъде сигнал за действие, например преди изпит. Но когато е толкова силна, че напълно ви лишава от способността да се радвате на живота, трябва да я изхвърлите от себе си.

Помогнете си с йога

Една серия от три асани ще би помогне да се преборите с тревожността. Те се препоръчват за общо отпускане.

Наклони напред от седящо положение. На вдишване вдигнете ръцете над главата. Бройте до осем. Броейки отново от едно до осем, издишайте и се наклонете. След това бавно се изправете и вдишайте, броейки до четири – шест. Повторете упражнението 8 пъти.

Легнете по гръб, сложете стъпалата върху пода, прегънете краката в коленете и изпънете ръце край тялото. Бройте до осем. На шест вдишайте и бавно вдигнете таза. На осем издишайте и отпуснете таза на пода. Повторете 8 пъти.

Позата на спокойното съзерцание. Изключете осветлението, легнете на пода и затворете очи. В продължение на 3-5 минути се вслушвайте в усещанията си, като отделяте най-голямо внимание на дишането. Накрая си кажете, че сте готови да продължите деня си. Вдишайте дълбоко, отворете очи и станете.

Пристъпи на паника

Понякога тревожността може да премине в пристъп на паника – внезапно възникнало състояние на извънредно силна тревога. Неговите симптоми са учестено сърцебиене, дезориентация във времето и пространството, задушаване, виене на свят, болки в гърдите, гадене и внезапно, обилно потене. Това е ужасно състояние. По средата на пристъпа имате чувството, че сте на прага на катастрофа. Сърцето ви всеки миг ще спре. Не можете да се ориентирате в околната обстановка и започвате да си мислите, че сте се побъркали. Пристъпите на паника могат да доведат до зараждането на един порочен кръг. Уверени, че става дума за началната фаза на сърдечно заболяване или пристъп на безумие, вие отчаяно се опитвате да овладеете ситуацията. Прекъсвате всякаква работа. Ако пристъпът ви настигне в крачка, спирате и сядате, където ви попадне. Когато симптомите отшумят, а става точно така, оставате с мисълта, че действията ви са предотвратили най-лошото. И за да избегнете пристъпите, дотолкова ограничавате действията си, че развивате агорафобия – патологичен ужас от открити пространства. Вие не излизате от къщи и преставате да общувате с околните.

Ако ви връхлети пристъп на паника, но сте сигурни, че здравето ви е наред, опитайте се да си внушите, че от подобен пристъп никой не е умрял. Нищо лошо няма де се случи и с вас, симптомите отшумяват от само себе си, обикновено това става за около 20 минути.

За да се успокоите, говорете си сами. Когато вече се почувствате в безопасност, задайте си въпроса: “От какво се страхувам? Как да си докажа, че нищо страшно няма да се случи?“ Например изпитвате панически страх, че на улицата ще ви връхлети сърдечен пристъп. Може би това никога не ви се е случвало и никога няма да ви се случи. Но е възможно именно на улицата да сте преживяли подобен пристъп. За да избягате от натрапчивия страх, че това отново ще се случи, продължавайте да ходите по улицата. Не е изключено пак да се появят подобни симптоми, но това няма да бъде със същата сила и постепенно ще преодолеете ужаса.

Аромат против паниката. Винаги носете със себе си шишенца с етерично масло от пищялка. При първите признаци на паника капнете няколко капки върху носната си кърпичка и вдишайте аромата.

Фобиите: рационален подход към ирационалните страхове

Знаете ли какво е клаустрофобия? А агорафобия? Или аерофобия?

Фобия
Фобия

Тези фобии представляват неоснователни страхове от затворено пространство, страх да излезеш извън къщи, страх от височина. Но се случва всякакъв предмет, всякаква дейност, всякаква ситуация да ви плашат толкова силно, че да се опитвате да ги избягвате. Ако не успеете, сърцебиенето се учестява, към лицето тръгва приток на кръв, обливате се в пот, иска ви се да избягате, да се скриете някъде.

Фобията е силен и парализиращ страх, който ви пречи да живеете нормално. Естествено е да ви е страх нощем да прекосите квартал, известен с криминалните си прояви. Това е обоснован и полезен страх. Напротив, фобията може да ви попречи да осигурите своята безопасност и да правите това, което е нужно или това, което ви се иска.

Фобията е ирационален страх, който обсебва и управлява битието ви. Вие се опитвате да избегнете чувството на паника и заобикаляте всичко, което може да го предизвика.

Някои фобии могат да бъдат обяснени със стари травми. Например можете да стигнете до извода, че страхът от животните при вас идва от там, че в детството ви жестоко ви е ухапало куче. Но в редица случаи е много трудно да се установят причините за някаква фобия.

Дълбоко вкоренените фобии, които ви пречат да живеете, искат професионална помощ. При слабо изразени фобии можете да се възползвате от някои прости средства за борба с тревожността.

Кои са билките, които ще ви помогнат

Лечение с билки
Лечение с билки

Растителни препарати с успокоително действие

Валериана (Дилянка) – корените

Прави се запарка с нарязани корени 2 супени лъжици в 500 мл вряла вода. Захлупва се за няколко часа, след което се прецежда и се пие по 150 мл два пъти на ден.

Лавандула – цветовете

За отпускане не тялото направете си вана, в която сложете запарени цветове на лавандула. 3 супени лъжици сушен цвят запарете с половин литър вряла вода за 15 минути, прецедете и сипете във ваната. Ваната напълнете с вода, колкото да ви покрива, докато лежите 15 минути.

Иглика се ползва цялото цвете с корените за направа на запарка, която успокоява. Изсушената билка можете да закупите от билкова аптека. Вземете 1 супена лъжица и сложете в 300 мл вряла вода под капак за половин час. След това прецедете и пийте по 100 мл два пъти на ден.

Листа от маточина или мента се запарват също като игликата. Пие се при нервни разстройства, повишена раздразнителност, страхове, безпокойства, бърза уморяемост и безсъние.

Вземете равни части от шишарки хмел и корени и коренища валериана и направете следната запарка – 2 супени лъжици от сместа се изсипват в термус и се заливат с половин литър вряла вода. Така престоява половин час и се прецежда. Пие се вместо приспивателно половин час преди лягане вечер по 150 мл.

Жълтият кантарион е класическо средство за балансиране на нервната система при стрес и свръхнапрежения. Действа успокояващо при неврастении и състояния на тревожност.

Капсулите с екстракт от Гинко билоба се препоръчват при проблеми с паметта и концентрацията на вниманието, влошено оросяване на мозъка, студени крайници, болест на Алцхаймер.

Растителни препарати с адаптогенно действие

Репейкорените се използват за стимулиране на организма след преумора, липса на сили, апатия, за повишаване на работоспособността, при главоболие. Повишава апетита, подобрява тонуса при препиване и хронична алкохолна депресия, нормализира и подобрява съня, гони страховете. Направете извлек, като сложите корените в шише от половин литър и ги залеете със 70-процентов спирт. Оставете на тъмно една седмица и след това вземайте по 15 капки три пъти на ден 15 минути преди ядене.

Стръковете и листата на овес се препоръчват при обща отпадналост, преумора, нервно изтощение, безсъние. Направете следния извлек – на 1 чаена чаша водка сложете 2 супени лъжици нарязан овес. Стои 15 дни на тъмно в някой шкаф, след което се прецежда. Приема се по 25-30 капки 2 пъти дневно преди ядене.

Отвара от корени и листа на божур – 600 мл вода 60 г корени. Ври на тих огън, докато водата се изпари толкова, че да остане 1/3 от нея. Изстудява се и се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

Извлек от листата на божур. Напълнете тъмна половинлитрова бутилка с листа и залейте с 40-процентов спирт или водка. Оставете да отлежава 2 седмици, след което се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно 10 минути преди хранене.

Препаратите, приготвени с божур, се препоръчват при повишена нервна възбуда, истерия, безсъние, страхове, безпокойство, мнителност.

 Тонизиращи средства

От плодовете на китайски лимонник направете извлек – 100 гр нарязани плодове залейте с 500 мл 95-процентов спирт. Оставете да престои на тъмно една седмица. Приема се по 20-30 капки на гладно или 4 часа след хранене. Курсът на лечение е 20-25 дни при депресивни състояния. На преуморените, но здрави хора оказва стимулиращо и тонизиращо действие, премахва умората и сънливостта, повишава работоспособността, усилва половата активност. За да се избегне нарушаването на нощния сън, не трябва да се приема във вечерните часове.

За отвара вземете равни части от билките (например по 100 грама) – пореч – стръковете и листата, глог – плодовете, риган – стръковете и листата, камилски бодил – стръковете и листата.

Билките се нарязват и смесват добре. Заливат се с кипяща вода в съотношение 200 мл на 1 супена лъжица смес. Оставят се така през нощта и на сутринта течността се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша 2 пъти дневно. Препоръчва се при склонност към депресии.

Уринотерапия против стрес

Индийските йоги всеки ден изпиват сутрешната си урина, която е много богата на мелатонин – антистресов хормон. Урината според тях дава хладнокръвие и спокойствие. За подобен опит съобщават и жители на Запада, които по този начин са се излекували от нервни разстройства и депресивни състояния или поне са смекчили симптомите им.

Неотдавна датски учени откриха, че урината съдържа вещества, които оказват силно успокоително действие върху емоционалното състояние на човека, без да предизвикват странични явления, характерни за създадените по химичен път транквиланти.

Цветовете лекуват

Цветове за подобряване настроението

Цветове за подобряване настроението

Червеният цвят възбужда, дразни, стимулира главния мозък, повишава апетита, създава усещане за телесна температура и реално повишава “вътрешната топлина”, стимулира кръвообращението, поддържа здравия вид на кожата. Това е цветът на живота и сексуалността. Той ще ви помогне да се преборите със стреса.

Сложете на леглото червена покривка и метнете на абажура парче червен плат. Легнете си и слушайте “червена” музика (енергична и оптимистична), например бодри маршове. Трябва да го правите всеки ден, не по малко от 20 минути на сеанс.

Червеният цвят помага за по-активното производство на еритроцити. Затова, ако хемоглобинът ви е нисък, след тази терапия той вероятно ще се нормализира.

Червеният цвят помага при лечението на болестите на кръвоносната система, но го използвайте внимателно.

Опитите показват, че растенията, отглеждани зад червено стъкло, дават четири пъти по-бързо издънки от тези, които растат на обикновена светлина. Така че червеният лъч може да бъде наречен “лъч на живота”. Но излишеството от този цвят понякога предизвиква възпаления.

Жълтозеленият цвят успокоява ума и хармонизира емоционалните реакции.

Синият цвят е препоръчителен за сваляне на психоемоционалната възбуда, смекчава агресивността, справя се със състоянията на треска и страх.

Светлосивият и виолетовият цветове са успокояващи. Използвайте ги в интериора. Добре е в дома ви да има светлосини и виолетови камъни – азурит, лазурит, аметист, флуорит.

Витамини и минерални вещества

Витамин С. Стресовите ситуации водят и до загуба на витамин С. Тя трябва да бъде компенсирана. А витамин С е антиоксидант, усилва защитните сили на организма при стресови реакции, също като бета-каротина.

Цинк, магнезий, калий, хром. При стресови реакции губим от тези вещества. Техният дефицит трябва да се запълни.

Витамините от група В са известни като антистресови. Попитайте лекаря не е ли добре да приемате във вид на добавки.

Фитовит антистрес капсули подобряват функциите на централната нервна система и помагат при безсъние, нервно напрежение, раздразнения. Съдържа масло от орех, тиквени семена, пшеничен зародиш, облепиха, както и екстракти от коприва, лавандула, здравец, бял равнец.

Невролин е продукт, богат на витамини и важни съставки, чрез които се нормализира проводимостта на нервните пътища, оптимизира синтеза на протеини и червени кръвни телца и подобрява висшата нервна дейност.

Сила за нервната система е отлично средство за стабилизиране на нервната система. Помага при хроничен стрес, депресии, превъзбуда, безпокойство и безсъние, при умора и главоболие.

Неврохелт (NeuroHealth) действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система. Съдържа гъбите шийтаке, херициум (лъвска грива), копринус, рейши и фибри. Това е 100 % естествен гъбен продукт в природни капсули, с високо съдържание на активно вещество и без никакви примеси!

Лечение със сокове

Сокове за настроението
Сокове за настроението

Соковетете от зеле и броколи са източници на пантотенова киселина и витамин С. Сокът от червени чушки – на витамин С. Джинджифиловият и морковеният сокове са богати на цинк и витамин А, а сокът от магданоз – превъзходен източник на магнезий, бета-каротин и витамин С.

Соковете от магданоз, цвекло и спанак са богати на калий. Чесновият и джинджифиловият сок съдържат съединения, които разреждат кръвта.

Соковете се правят като посочените съставки се слагат в сокоизстисквачката, изцежда се сок, след което се пие в рамките на 15 минути.

Рецепта 1 – 1 скилидка чесън, 1 връзка магданоз, 4 моркова, 3 стръка целина, клонче магданоз за украса.

Рецепта 2 – 1 лист от зелка, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 1 морков, половин червена чушка, 1 домат, 1 кочанче броколи.

Рецепта 3 – 500 г ягоди, 1/2 по-твърда круша, 1 зрял банан, 1 супена лъжица бирена мая. Изцедете в сокоизстисквачката ягодите и крушата. Излейте сока в миксер, добавете банана и маята и разбийте до получаването на еднородна маса.

Акупресура

Акупресура
Акупресура

Ако чувствате пристъпи на безпокойство, използвайте точката “Морето на спокойствието”, разположена в центъра на гърдите, на ширина три пръста от началото на гръдната кост. Съединете дланите и силно натискайте тази точка с основите на палците. Със затворени очи правете дълбоки вдишвания, сякаш извличате въздух направо от сърцето си, за да изхвърлите от него тревогата. Дишайте дълбоко 2 минути. Всяко следващо вдишване трябва да е по-продължително от предишното. На издишване се отпускайте, за да може с из дишания въздух да излезе цялото напрежение, което пречи на белите ви дробо-ве да се движат свободно и естествено. Ще почувствате как с всяко вдишване мозъкът ви се освобождава от тежките мисли.

За миг задръжте дъх на върха на вдишването, за да го почувствате напълно. След това бавно издишайте, отпускайки ръце върху коленете си. Отпуснете се, за а’, почувствате как жизнената енергия се разлива по цялото ви тяло.

Въздействието върху тази точка ще ви избави от нервозността, напрежението върху гърдите и душевната болка, ще облекчи депресията и много други емоционални разстройства, ще повиши настроението.

При нервозност се използва “Точката на третото око”, разположена между веждите, във вдлъбнатината, където се срещат основата на носа и центърът на челото.

Докоснете тази точка, затворете очи и съберете длани. Със средния пръст и показалеца леко я докоснете. Направете няколко бавни и дълбоки продължителни вдишвания, за една минута концентрирайте вниманието си върху тази точка.

Релаксация

Някои методи на отпускане са много полезни за поддържане на емоционалното здраве, когато сте подложени на силен стрес. Занимавайте се редовно, това ще ви осигури добро настроение.

Дихателна гимнастика

Според изследователите учестеното дишане е една от причините за тревожност, пристъп на паника, фобии, стрес и дори депресия. Това се обяснява с факта, че повърхностното дишане не осигурява на организма достатъчно кислород, което предизвиква физиологични изменения, влияещи на настроението.

Определени упражнения помагат да се диша по-бавно и по-дълбоко, с активното участие на диафрагмата, а това е вид противодействие срещу появата на негативни емоции и стрес. Ето един прост начин да повлияете на дишането:

Легнете по гръб, сложете върху корема си една книга и следете нейното движение. Ако дишате дълбоко (коремно дишане) – а така трябва да го правите, книгата ще се повдига на вдишване и ще се отпуска на издишване.

Специалистите предполагат, че негативните емоции се натрупват в областта между ребрата и горната част на корема, т. е. в така наречения слънчев сплит. Опитайте се да отхвърлите неприятните усещания с помощта на следното упражнение:

Отначало 3 пъти вдишайте и издишайте нормално, като се опитате при последното издишване да изхвърлите от дробовете си колкото е възможно повече въздух. За кратко задръжте дъх. След това на вдишване се съсредоточете и си представете как дробовете ви се разширяват и кислородът нахлува в гърдите и корема ви. По такъв начин вие ще се изпълните с нова, положителна енергия и ще повишите настроението.

Физически упражнения

Упражнения
Упражнения

Хората, които спортуват, като цяло могат да се похвалят с по-стабилно здраве. Те не са толкова склонни към депресии и нивото на тревожните състояния при тях е много по-ниско.

Установено е също, че по-продължителните физически натоварвания – ходене пеша повече от 20 минути, джогинг, плуване и други, освобождават така наречените “хормони на щастието” – ендорфините. Изследванията сочат, че организмът произвежда най-големи количества от тях по време на занимания с някои видове спорт – бягане, спортни танци, туризъм. Полезни са и всекидневните най-обикновени разходки.

Решавате да започнете джогинг – прекрасно средство за борба със стреса. За да сте сигурни обаче, че резултатът ще е подобрено самочувствие, трябва да знаете някои много важни правила.

Ако се каните да бягате сутрин, правете го обезателно преди закуска. Ако ще бягате вечер, да е два часа след хранене. Преди старт направете загряваща мускулна гимнастика, потичайте на място, вдигайки високо колене, направете няколко енергични наклона, разкършете рамене и едва тогава затичайте. На първо време натоварването не трябва да е голямо. Малко разстояние и спокойно бягане в тръс редувайте с енергично крачене. Никога не бягайте до изнемога – по-добре по-бавно, но по-продължително. Постепенно, с всеки следващ път, увеличавайте разстоянието от 2-5 до 8-10 километра. По-добре е да го правите по неравни местности, избягвайки асфалтираните пътища – в паркове и градинки. Бягайте, без да се влияете от времето 3-4 пъти седмично, като си давате от време на време почивка, но не повече от два дни. Когато достигнете финала на набелязаното разстояние, не спирайте веднага – пробегът трябва да приключи с леко и бавно бягане и упражнения за възстановяване на дишането. Щом се върнете вкъщи, вземете топъл душ, починете си поне половин час и – вече в добро настроение, закусете.

Не очаквайте мигновено подобрение на здравето и настроението си. Ще мине време, преди да почувствате прилив на сили и енергия. Продължителният стрес често води до мускулно напрежение, което от своя страна предизвиква главоболие и разконцентриране на вниманието. Следващото упражнение, което ви предлагаме, можете да изпълнявате навсякъде и по всяко време – няколко пъти дневно.

Напрегнете всичките си мускули за няколко секунди и ги отпуснете. Правилно е да започнете от ръцете, най-добре от китките, след това се концентрирайте върху стъпалата, краката, таза, корема. Следват гърдите, раменете, тила. Най-накрая се заемете с мускулите на лицето.

Медитация

Спокойното съзерцание подобрява настроението. Медитацията – спокойно и отпуснато съзерцание, ще ви помогне да се справите с тревогите, депресията, стреса и всички останали емоционални разстройства. Отделяйте на това занимание 5-10 минути два пъти дневно.

Преди да започнете, “изгубете” няколко минути, за да усетите чувствата си. Можете да си кажете: “Тъжно ми е, това е нормално. Но здравето ми позволява да разбирам и да не отричам чувствата си. Всичко ще отмине. Сега ще се заема с медитация, ще си отдъхна, ще се отпусна и ще възстановя запасите си от енергия. Чак тогава ще се върна в битието, ще помисля за всичко и все нещо ще измисля“. Сега направете няколко отпускащи дълбоки вдишвания и започнете да медитирате.

Визуализация

Извикайте във въображението си успокоителни картини и образи. Ако сте в силен стрес, прекратете всякаква работа и притиснете длани към очите си. Представете си, че сте на място, където сте били много щастливи, например във вила на брега на морето.

Музика

Тя влияе на настроението, предизвиквайки физиологични изменения. Може да промени съдържанието на хормоните в кръвта, които водят до стрес, честотата на дишането и сърдечния ритъм. Добре подбраната музика ще ви успокои, ако сте разтревожени и ще подобри настроението ви.

Мелодиите, които успокояват близките ви, може да не действат на вас. За да разберете какво ви трябва, опитвайте.

Източници: indepress.ru; gopsy.ru; helpguide.org; webmd.com

https://www.youtube.com/watch?v=udVl7yY1lwk

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *