Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хемороиди – билково лечение с изпитани народни рецепти

Хемороиди – билково лечение, симптоми, профилактика и начини за премахването им

Хемороиди – превантивни мерки за да не се образуват. Хранителен режим. Приемане на повече течности. Двигателна активност. Редовно изхождане. Запичащи храни. Хранителни добавки за по-добра перисталтика. Лична хигиена. Консервативно лечение. Седящи бани. Билкови мехлеми. Билкови отвари за пиене. Супозитории за хемороиди. Хапчета за хемороиди. Какво представляват хемороидите. Кой е предразположен към хемороиди. Диагностициране и методи на лечение. 

Оперативното премахване на хемороидите е крайна мярка. Най-важното нещо за да се избегне тяхната поява е превенцията.

Това означава да се вземат предварителни мерки за предотвратяване на заболяването още преди да е възникнало или да се спре по-нататъшното му развитие.

Превантивни мерки за да не се образуват хемороиди

включват няколко неща:

здравословна диета

  1. Правилен хранителен режим. Това означава ежедневна консумация на повече плодове и зеленчуци и изключване на храни, които водят до запек:

-бял хляб, бисквити и всякакви тестени изделия, ориз, твърдо сварени яйца, месни изделия и бульони, грис, макаронени изделия, какао, шоколад, червено вино, картофено пюре.

 

Включване на богати на фибри храни, като:

– овесени трици, пълнозърнесто брашно, кафяв ориз;

-моркови, целина, марули, краставици, домати, тиквички, броколи;

-ябълки, круши, сини сливи, смокини, кайсии, боровинки, малини, капини, ягоди;

-боб, леща, грах, нахут;

Фибрите не позволяват да се получи запек при положение, че се приемат и достатъчно течности. Те заздравяват чревната флора и подобряват нормалния чревен ритъм. Помагат за изхвърлянето на вредните вещества от червата.

  1. Приемане на повече течности. Не по-малко от 1,5л вода на ден. Всичко това ще помогне да се избегне образуването на твърди изпражнения и да се достигне до запек. Честите състояния на запек са една от причините за появата на хемороидите. Невъзможността за лесно изхождане, твърдите изпражнения, които нараняват лигавицата на ануса и постоянните напъвания довеждат до разраняване и уголемяване на кръвоносните съдове, като съответно и до образуването на хемороиди. В такива случаи е необходимо да се използват слабителни средства с натурален състав, които не довеждат до привикване. Такъв продукт с доказана ефективност е бодилакс. razhodka
  2. Добра двигателна активност. Много важен момент за метаболизма и храносмилателния режим на човек са редовните движения. Ако работите седнали пред компютъра, седнали в автомобила, прекарвате по-голямата част от ежедневието си седнали и не извършвате почти никакви движения имате голям шанс рано или късно да се сблъскате с този неприятен и болезнен проблем. Заседналия начин на живот забавя метаболизма и затруднява кръвообращението. За да не се достигне до това положение е нужно да отделяте време за упражнения, бягане или просто да ходите пеша поне 20-30 мин на ден. По този начин червата се раздвижват, стимулира се храносмилателния тракт и се засилва кръвообращението. Храната преминава по бързо през червата. При по-дълго застояване на храната в червата се получава ефекта на изсмукване на водата от нея и съответно до достигането си до правото черво изпражненията стават сухи, твърди и трудно подвижни. Движенията засилват кръвообращението и помагат на вените да изпомпат кръвта обратно към сърцето. hemoroidi toaletna
  3. Редовно и регулярно изхождане. Вслушвайте се в сигналите на вашия организъм. При първите позиви за дефекация не губете време а веднага посетете тоалетната. Никога не се стискайте и не чакайте удобен момент за посещение на тоалетната. Задържането на изпражненията води до тяхното отдръпване и след това изхождането става неестествено, с напъни и продължително стоене върху тоалетната чиния. Престоя в тоалетната не трябва да продължава повече от 5 минути.

Друг проблем с изхождането представляват съвременните тоалетни чинии. Учените смятат, че ходенето до тоалетна в седнало положение е също причина за появата на хемороиди. Много по-близко до естествената поза при дефекация е клекналото положение. При тази поза бедрата естествено притискат стомаха и червата, като това подпомага естественото изхождане. Ануса се отпуска, отваря се и не се налагат неестествени напъни, които да напрягат кръвносните съдове, да ги изпълват с кръв и да се образуват хемороиди.

Хубаво е организма да се привикне към определено време от деня в което да се случва изхождането- най-добре всяка сутрин.

  1. Изключване на храни и напитки водещи до запек. В това число влизат тестените изделия, сладките неща, като шоколад, вафли и всякакви сладкиши, ориз, алкохол, млечните продукти. Месните продукти изискват повече време за усвояване от организма, което забавя метаболизма. Големите количества мазнини забавят храносмилането, перисталтиката на червата и изпразването на чревното съдържимо. Получава се ферментация на несмляната храна в червата, което води до повишено газообразуване и подуване на корема. При прекомерно образуване на газ може да си набавите природно средство за облекчаване на тези симптоми, като гастромаксбодилакс
  2. Прием на хранителни добавки стимулиращи перисталтиката на червата. Ако изпълнявате горе изброените условия и въпреки това имате проблеми с редовното изхождане е добре да си набавите хранителни добавки с натурален произход на билкова основа, които не водят до привикване. Такъв продукт е Бодилакс. Той е изцяло на билкова основа с естествени съставки, разработка на видния български фитотерапевт проф. д-р Петър Манолов. Създаден специално за нуждите на хората , които имат проблеми в посока на редовното изхождане.

Псилиум фибри помагат при лениви черва и нарушена перисталтика. 13 билки с фибри са идеалното допълнение за редовен стомах. Ежедневна регулация също е продукт разработен от италианската фирма Екуилибра, който подпомага при храносмилателни проблеми и лениви черва.Редукта плюс е идеален заместител на калоричната храна, с приятни и различни вкусове за здравословно хранене. Глюкоманан е изцяло раститетлен продукт, който съдържа водоразтворими фибри и помага за подобряване на храносмилателния тракт.

  1. Ежедневна лична хигиена. Много важен момент е спазването на добра лична хигиена. Старателното измиване след всяко изхождане е задължително условие за да се предотврати евентуална инфекция. Не трябва да се използва твърда тоалетна хартия. При хора предразположени към образуване на хемороиди е най-добре да се измива аналната област и да се попива с мека памучна кърпа, без да има грубо търкане.

Какво да правим ако вече имаме хемороиди?

външни хемороидиПри наличието на вече появили се хемороиди освен горе споменатите препоръки е необходимо да се провежда и лечение. Първото нещо, което трябва да се направи е да се отиде на лекар специалист в областта – проктолог. Това са лекари специалисти в лечението на болести на ректума и ануса. Лекарят ще определи какви са хемороидите – вътрешни, външни, дали кървят и коя степен са. Степента на хемороидите е от голямо значение. При всички случаи, с изключение на 4та степен, хемороидите могат да се повлияят благотворно от консервативно лечение и да не се достига до оперативна намеса. Консервативното лечение включва всякакви методи за преодоляване на причините довели до хемороидите, както и облекчаване на симптомите, като седящи бани, народни рецепти за приготвяне на мазила и отвари  за вътрешно приемане, режим на хранене и приемане на много течности. Важно е преодоляването на запека с богата на фибри диета и с ограничена до минимум консумация на пикантни храни и алкохол. Добре е в началото да се употребяват меки слабителни. Добра лична хигиена и задължително измиване с хладка вода след дефекация. Носене на памучно бельо. Седящи бани с билкови отвари (смрадлика). Прилагане на билкови мехлеми и мазила с локално действие, супозитории и нестероидни противовъзпалителни средства.

След като се установи видът и степента на хемороидите от лекаря, той може да предложи вариянти на лечение. С изключение на хемороиди, които не търпят отлагане на оперативна намеса, във всички останали случаи е добре да се приложи консервативно лечение.

  1. Седящи бани с билкови отвари.
смрадлика
Смрадликата е силен природен антисептик

Те се прилагат предимно при външни хемороиди. Най-често препоръчваната седяща баня е със смрадлика. Седящите бани е добре да се правят с хладка вода, която да е приятна на тялото, но в никакъв случай гореща. Топлата вода още повече отпуска тъканта на хемороидите, засилва се кръвообращението те се изпълват с кръв. Студената действа точно обратно. Ето няколко начина за приготвяне на седящи бани:

  • Прави се отвара от равни количества от листа от смрадлика и стръкчета от лайка и невен. Варят се по 2 с.л. от сместа в 1 л вода за 5 мин. Отварата се охлажда и прецежда, след което се изсипва в леген и се правят седящи бани по 4-5 пъти на ден. Всеки ден се приготвя нова отвара.
  • Една шепа смрадлика се вари в 2 л за 15 мин. След охлаждане се правят седящи бани.
  • Приготвя се наситен солен разтвор. Правят се седящи бани в продължение на 10 дни, като се започва с 15 минути, а десетата баня продължава 1 час.
  • Варят се 2 стръка бял смил (цветове и корени) в 2 л вода. Правят се седящи бани в продължение на 3 дни, като рецептата е подходяща и за кървящи хемороиди.
  • Взима се голяма тенджера с вода и в нея се сварява сплит чеснов лук. Изсипва се в леген, заедно с лука. Изчаква се водата да стане поносима за тялото след което се сяда в легена. Стои се докато водата изстине. Прави се 5 поредни вечери, като се използва същата вода.
  • В гърне се слагат 2 литра прясно мляко и 3 глави кромид лук, нарязани на по 4 парчета. Загряват се във фурната до омекването на лука. От картон се изрязва дупка по формата на гърнето. Болният сяда така че парата да отива към болното място. Процедурата се прави през 3 дена, общо 5 пъти.
  • Приготвя се смес от 25 г смрадлика и цяло стъбло от водно пиперче (щир), 15г кора от дъб, 15 г невен, 15 г лайка и 5г корени от бял оман. В 1л вода се запарват 3 с.л. от сместа. Оставя се запарката да изстине до поносима за тялото температура и се прави 15 минутна седяща баня.
  • В 4 л вода се варят за 10 минути 300 г водно пипериче (щир) и 100 г лайка. Изсипва се в голям леген и при поносима температура се сяда в него за около 40 мин. След това анусът се подсушава с прясна неосолена свинска мас. Лечението се провежда всяка вечер в 15 поредни дни.
    венотон
    ВЕНОТОН ЛЕКУВА РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ
  1. Билкови мехлеми за локално приложение. В аптеките се продават много кремове и унгвенти, направени с цел да облекчат болките и да повлияят на хемороидите в посока оздравяване. С голям успех се ползва Венотон – С. Той е резултат на уникална научна разработка, включващ ефективна комбинация от билки с доказан ефект върху разширените вени и хемороидите. Друго ефикасно средство е Матсан Дойч-С, който укрепва кръвоносните съдове, предотвратява сърбежите и кървенето. В него има суха змийска отрова от пепелянка, която има силно противовъзпалително действие, прополис и пчелен восък.

В домашни условия също може да си изготвите прясно приготвени и ефикасни мехлеми. Ето няколко народни рецепти за приготвянето им:

  • Течен пчелен мед се поставя директно върху хемороидите или се напоява памучен тампон, който се поставя върху тях.
  • Компреси се правят с отвара от корени от кръвен здравец.
  • Смес от медицинска сяра за пиене с несолена свинска мас се разбърква добре и се намазва върху хемороидите.
  • 1 шепа листа от измити листа от индрише и 1 шепа от здравец се нарязват на много ситно и се запържват до придобиване на кехлебарен цвят в 100г несолена свинска мас. Прибавят се 50г пчелен восък до разтопяването му след което сместа се оставя да престои 24 часа. На следващия ден след затопляне се прецежда през тензух. Прилага се след дефекация на измит и изсушен анус.
  • След дефекация анусът се измива със сапун и студена вода. Добре се подсушава и се намазва с ментолов вазелин, включително и отвътре. Лечението се провежда до отшумяване на болките.
  • Приготвя се смес от пчелен восък, пчелен мед и краве масло – от всичките се взима по 1 лъжица. Хемороидите се намазват с мехлема по 3-4 пъти на ден.
  • Приготвя се смес от по 1 с.л нишадър, канела, червен пипер, медицинска сяра за пиене и 2 с.л. несолена свинска мас и се мажат хемороидите.
  • Прави се запарка от 2 с.л. ситно нарязано червено подъбиче залети с 250мл вряла вода. След като изстине се прилагат компреси върху засегнатите места.
  • див конски кестен
    Див конски кестен има венотонично действие

    20 диви конски кестена се нарязват заедно с твърдата обвивка и се варят до омекване. Изваждат се от водата и се пасират, като към тях се добавят 3 с.л. вода. Този мехлем е подходящ за вътрешни и кървящи хемороиди. Нанася се дълбоко в ануса.

  • Взима се парче от бялата част на праз лук (около 5см) и се сварява, след което се поставя в ануса.
  • Счукват се няколко маслини, заедно с костилките и се слагат върху външните хемороиди.
  • Взимат се 1 с.л. настърган бебешки сапун, щипка смляна морска сол, 1 с.л. пчелен мед. Загряват се на водна баня, за да се получи хомогенна смес. Хемороидите се мажат сутрин и вечер.
  • Стъклено бурканче се напълва с цвят от невен и се залива със студено пресован зехтин. Престоява 20 дни на тъмно. Анусът се измива, подсушава и намазва с получената смес.
  1. Билкови отвари за пиене. Хемороидите се повлияват от храната и течностите, които приемаме. Затова е необходимо да се съобразяваме с това което приемаме през устата. Тук ще изброим билкови отвари, които може да приготвите в домашни условия, за да облекчите болките и подпомогнете оздравяването.
  • полски бъз
    Полски бъз помага на организма да се справи с възпаленията

    През август и септември се набират добре узрелите плодове от полски бъз. В бурканчета от детска храна се пълнят с бъза, като към тях се прибавят и по 2 с.л. пчелен мед след което се затварят и стерилизират. От сладкото се яде по 1 с.л. сутрин на гладно. Узрелите плодчета могат да се изсушат на слънце и всяка ден да се взимат по 6 зърна на гладно преди трите хранения. За цялостно прочистване на организма се приемат по 6 зърна сутрин на гладно в продължение на 2 месеца.

  • При всички видове хемороиди се препоръчва приемането на медицинска сяра за пиене. Първата сутрин се приема 1/3 ч.л. с вода 30 минути преди хранене. Втората – ½ ч.л., третата ¾ ч.л. След това се приемат всяка сутрин по 1 ч.л., докато болката премине. За трайни резултати пиенето на медицинска сяра трябва да продължи най-малко 15 дни.
  • Сваряват се по 3 глави лук в 300 мл вода. Пие се по 100мл 3 пъти на ден в продължение на ч месец. Всяка сутрин анусът се измива със студена вода.
  • В 500 мл вода се запарват по 1 ч.л. смлени диви (конски) кестени и 4 с.л. коприва. Оставят се да киснат 1 нощ, след което се прецеждат и се пие по 150 мл от отварата 3 пъти на ден преди ядене.
  • Вместо закуска всяка сутрин до 10 часа се пие по 1 литър сок от моркови и после се прави масаж на таза.
  • Полска свещица се използва и при кървящи хемороиди, защото пречиства много добре кръвта. 1 с.л. от билката се залива с 300мл вряла вода. Оставя се да престои 30 минути и след това се прецежда. Пие се по 50 мл 3-4 пъти на ден, а отцедената билка се слага на ануса.
  • Бабини зъби е също много ефективна билка при хемороиди. Взима се 1 с.л. от изсушена и наситнената билка и се заливат с 500 мл вряла вода. Варят се 5 минути, прецежда се и се пие по 3 пъти на ден преди ядене.
  • При хроничен запек, който води до хемороиди се препоръчва преди всяко ядене се приема по ч супена лъжица студен пресован зевхтин в продължение на 7-10 дена. След това се приема по 1 с.л. само сутрин.
  • Преди трите основни яденета се приемат по 1 ч.л. прясно изцеден сок от кромид лук. цикатридина
  1. Супозитории (свещички, които се поставят в ануса). В аптеките може да намерите различни марки супозитории, това са малки свещички, които се поставят в ануса. Тяхното действие обикновено има краткотраен ефект и е насочено по-скоро към облекчаване на симптомите на хемороидите, като сърбеж, болка, дразнене. Те не предотвратява причините за поява на хемороидите. Най-често употребяваните са Долопрокт, Проктогливенол, Масту, Цикатридина и др. При Цикатридина основната съставка е хиалуронова киселина, която е нужна за оздравяването на тъканите при възпалителни процеси и не съдържа лидокаин. Повечето супозитории съдържат лидокаин, което ограничава периода за употреба, не повече от 10-15 дни, защото се получава обратния ефект. Тъканта се раздразва още повече и се стига до атрофиране на така или иначе увредената хемороидална тъкан. детралекс
  2. Лекарствени средства (хапчета). От таблетките, които се изписват при хемороиди с най-голяма популярност се ползват Детралекс. Това е венотоник, който същевременно укрепва устойчивостта на малките кръвоносни съдове. Флебодия има подобно действие, укрепва стените на малките кръвоносни съдове. Тяхното действие е насочено предимно към облекчаване на симптоматиката, а не към причините за възникналото заболяване. Проблемът при лекарствените средства е, че възникват странични ефекти, като стомашно-чревни разстройства, гадене, повръщане, отоци, главоболие и т.н.

Хапчетата, като цяло не могат да решат проблемите с хемороидите. Те се ползват в рамките на определено време и след това се преустановяват, защото възникват странични нежелани реакции.

 

Какво представляват хемороидите?

В известен смисъл всеки има хемороиди, подобните на възглавничка струпвания на вените, които се намират точно под лигавицата на най-ниската част на ректума и ануса. Функцията на ануса (аналния канал) е да осигури нормална дефекация, да може да задържа фекалиите и образувания газ в ректума до настъпване на дефекацията. Тази му способност се нарича континенция.

Най-точно хемороидите представляват разширени кръвоносни съдове, които се образуват в крайната част на дебелото черво (ректума) и ануса. Случаите при които възникват оплаквания от хемороидите са, когато тези вени се подуят и разширят, както се случва и с вените на краката. Кръвоносните съдове са в постоянна борба с гравитацията, за да се върне кръвта обратно към сърцето. Голяма част от хората смятат, че хемороидите са част от цената, която плащаме за това че стоим през по-голямата част от времето изправени.

Има два вида хемороиди:

Вътрешни – те се срещат в по-ниската част на ректума;

Външни – те се развиват под кожата около ануса;

Хемороидите могат да бъдат и кървящи. Те се делят също и на степени в зависимост от настъпилите увреждания.

Степен I: Хемороидите нямат пролапс (уширение на кръвоносния съд). Има само видими меки възли.

Степен II: Възлите се подават извън ануса, при напъване и после се прибират сами.

Степен III: Възлите се прибират само ръчно, при упражнен натиск.

Степен IV: Възлите са силно изразени извън ануса и не могат да се приберат ръчно.

 

Външните хемороиди създават по-голям дискомфорт, защото кожата над тях става раздразнена и ерозирала. Ако кръвен съсирек се образува във външен хемороид болката може да бъде внезапна и тежка. Образованието се усеща като бучка около ануса. Кръвният съсирек обикновено спада, оставяйки излишната кожа, която може да сърби или да бъде раздразнена.

Вътрешните хемороиди обикновено са безболезнени, дори когато кървят. Това може да се установи, като се появи алена кръв върху тоалетната хартия или капки върху тоалетната чиния. Вътрешните хемороиди може също да образуват пролапс и да излязат извън ануса, което довежда до няколко потенциални проблема. Когато се подават хемороидите, може около тях да се съберат малки количества слуз и микроскопични фекални частици, които могат да предизвикат дразнене наречено анален сърбеж. В стремежа си да облекчи сърбежа с постоянно забърсване, проблема може да се влоши.

Анатомия на хемороидите 

 

хемороидХемороидите са разширени кръвоносни съдове, които се образуват или външно (около ануса) или вътрешно (долната част на ректума.

Какви са причините за хемороиди?

Експертните мнения са разделени относно причините за поява на хемороидите, но вероятно механизмите са няколко на брой. Традиционно хемороидите са свързани с хроничен запек, напрежение при дефекация и продължително стоене върху тоалетната чиния. Всичко това пречи на кръвния поток да се движи към и от областта, което причинява обединяването и уголемяването на кръвоносните съдове. Това обяснява и защо хемороидите са често срещани по време на бременност, когато разширяването на матката притиска вените.

По-новите изследвания показват, че пациентите с хемороиди са склонни да имат по-стегната мускулатура на аналния канал, дори когато не е натоварена. Запекът допълва тези проблеми, защото напрягането при чревна дефекация увеличава налягането в аналния канал и мускулите на сфинктера избутват хемороидите. Накрая и съединителната тъкан, която държи хемороидите също отслабва с времето, което води до образуването на пролапс и изпъкналост на хемороидите.

Повечето хора приемат контрола върху пикочния мехур и червата за даденост докато не се стигне до проблем. Около 32 милиона американци страдат от инконтиненция, случайно изпускане на урина или изпражнения, което е сериозна пречка за спазване на добра хигиена и водене на нормален социален живот и посещение на работното място. Добрата новина е, че леченията стават все по-ефективни и по-рядко се налага инвазивен метод.

Кои групи хора са предразположени към образуването на хемороиди?

бременностГоляма част от жените са се сблъсквали с проблема хемороиди по време на бременност. За по-голямата част от жените на средна възраст хеморидите стават постоянно оплакване. Мъжете също са предразположени към това заболяване. В зависимост от начина на живот, ежедневието, двигателната култура на човек рано или късно се сблъсква с този проблем. На възраст под 50 г половината от населението е имало поне една или повече от типичните симптоми, които включват ректална болка, сърбеж, кървене и евентуално пролапс (хемеороиди стърчащи извън аналния канал). Въпреки, че хемороидите рядко са опасни, те могат да причинят големи неудобства и да се изпада в чести хемороидални кризи. За щастие има много методи, които успешно помагат при подобен род проблеми.

До голяма степен за образуването на хемороиди има генетична предразположеност. Голяма част от бременните жени също получават това неприятно заболяване, като страничен ефект. Хората с наднормено тегло са другата група страдащи от хемороиди, както и тези с хроничен запек. Работещите в седнало положение, без движения, както и тези които водят застоял начин на живот най-често се сблъскват с проблема. Вдигането на тежести обуславя образуването на хемороидални възли.

Диагностицирането на хемороидите

Повечето от симптомите на хемороидите могат да се подобрят значително с някои лесни мерки в домашни условия. За да се избегнат случайни обостряния може да се пробват следните неща:

фибриПриемайте повече фибри. Добавете повече фибри към диетата си, хранителна добавка с фибри (като Псилиум фибри сашета, 13 билки с фибри – таблетки, Ябълкови фибри – таблетки за дъвчене) или и двете. Приети с подходяща течност фибите омекотяват изпражненията и им помагат по-лесно да излязат, което спестява натиска върху хемороидите. Богати на фибри храни са броколи, боб, пшеница и овесени трици, пълнозърнести храни и пресни плодове. Добавките с фибри намаляват хемороидалното кървене, възпаления и разширяването им. Те могат също така да намалят раздразненията на малките израстъци съсредоточени около кръвоносните съдове. Според някои жени приема на фибри и повишаването на техния обем причинява подуване на корема и образуване на газове. Ето защо е необходимо приема на фибри да се увеличава постепенно до 25030 грама фибри на ден. Необходимо е също да се увеличи и приема на течности.

Упражнения. Добре да се правят умерени физически упражнения, като бързо ходене 20-30 минути на ден, може да стимулира и да подомогне чревната функция.

Отделете време. Когато почувствате нужда от пречистване отидете до тоалетната веднага – не трябва да се чака удобен момент. Изпражненията може да се върнат обратно, което ще повиши налягането и ще създаде напрежение. Също така е добре да се привикне към определено време за ходене до тоалетната всеки ден, например след хранене за да се седи на тоалетната в продължение на няколко минути. Това може да помогне да се установи режим на редовно изхождане.

седящи баниСедящи бани. Седящите бани са топли бани обхващащи задните части и бедрата. Тези бани могат да облекчат сърбежа, дразненето и спазмите на мускулите на сфинктера. В аптеките се продават малки пластмасови вани, които се поставят на толетните чинии, друг вариант е в нормална вана да се напълни няколко пръста с топла вода. Повечето експерти препоръчват седящите бани да се прилагат по 20 минути след всяко изхождане и още 2 пъти в рамките на деня. Внимателно и нежно чрез потупване подушете аналната област, не търкайте и не бършете с твърда тоалетна хартия. Може да се използва и сешоар за изсушаване.

Потърсете достъпни начини за облекчение. На пазара има много кремове за хемороиди, съдържащи местен анестетик, който може временно да успокои болките. Кремовете и супозитории, съдържащи ходрокортизон също така са ефективни, но не е добре да се използват за повече от седмица в даден момент, защото могат да причинят атрофия на кожата. Мокри кърпички съдържащи хамамелис също успокояват и не нанасят вреди. Малко лед обвит в памучен плат и поставен върху аналната област за няколко минути, също може да облекчи болките и да намали подуванията. Седенето върху възглавница, а не твърда повърхност също помага за намаляне на отока на съществуващите хемороиди и предотвратява образуването на нови.

Обработка на съсирека. Когато външните хемороиди образуват кръвен съсирек, болките могат да бъдат мъчителни. Ако съсирека е на повече от два дена се обработват симптомите в домашни условия, докато той спадне от само себе си. Ако съсирека е по-пресен, хемороидите могат да бъдат отстранени хирургично или премахнати от вената с безкръвен метод, наречен лигиране – извършен от хирург.

Лигирането представлява поставяне на лигатор (гумена лента) – над хемороида се позиционира с ластик около неговата основа.

Процедури за лечение на хемороиди

Някои хемороиди не могат да бъдат лекувани единствено с консервативни методи, в случаи когато симптомите продължават или вътрешните хемороиди образуват пролапс. За щастие са възможни няколко минимално инвазивни процедури, които са по-малко болезнени от традиционните методи за премахване на хемороиди (хемороидектомия) и те помагат за по-бързото възстановяване. Тези процедури обикновено се извършват в хирургическия кабинет или като амбулаторни процедура в болницата.

легиран хемороидЛегиране. Това е най-често използваната процедура за премахване на хемороиди в Съединените щати. При нея се поставя малка еластична лента в основата на хемороидите. Лентата предизвиква изсъхването на хемороидите и околната тъкан да се свие докато заздравява. Правят се от две до четири процедури, извършени за период от шест до осем седмици за да се елиминират напълно всички хемороиди. Усложнения възникват рядко и те се описват, като лека болка или стягане (облекчават се със седящи бани), кървене и инфекция. Други амбулаторни процедури включват лазерна и инфрачервена коагулация, склеротерапия и криотерапия. Всички те работят на същия принцип като легирането, но не са чак толкова ефективни за предотвратяване на рецидив. Странични ефекти и повторения са възможни, затова предварителната консултация със специалист е задължителна.

Хемороидектомия. Операция може да се наложи при наличие на големи изпъкнали хемороиди, външни хемороиди с упорита симптоматика или вътрешни хемороиди, които се новообразуват, въпреки приложеното легиране с лента. В традиционната хемороидектомия се прави тесен разрез около външната и вътрешната част на хемороида и нарушената кръвоносна тъкан се отстранява. Тази процедура е успешна в 95% от случаите и има нисък процент на усложнения, но със сигурност е болезнена. Процедурата изисква обща анестезия, но пациентите могат да се приберат вкъщи още на същия ден. Те могат да се върнат към нормален начин на живот и работа след 7-10 дни. Въпреки недостатъците голяма част от хорат априбягват към това крайно решение на проблема с хемороидите и остават доволни.

стаплерСтаплер.Това е една алтернатива на традиционната хемороидектомия и представлява съшиване на хемороида с уред използващ метода на телбод. Тази процедура се прилага при кървящи или подути вътрешни хемороиди. Хирургът използва устройство за закрепване на хемороиди със скоби в нормалното им положение. Подобно на традиционнот премахване на хемороиди, стаплер метода се извършва под обща анестезия. Методът е малко по-безболезнен и възстановяването е по-бързо.

 

 

Има много упражнения, които може да направите в домашни условия за да стимулирате кръвопотока и предотвратите струпването на кръв и образуването на разширени кръвоносни образувания. Видеото показва йога пози при хемороиди.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *