Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тарелките от стиропор са канцерогенни! Спрете да поставяте себе си и семейството си в опасност!

Тарелките от стиропор отделят вредни, кацерогенни вещества, които увреждат непоправимо здравето, особено ако се ползват всеки ден или в тях се консумират гореши храни и напитки

poliestireno
Използвате това всеки ден! Спрете да поставяте себе си и семейството си в опасност!

„Стиропор“ е името на материал, наречен още и „полистирен“. Полистиролът включва газове, които разрушават озоновия слой и от които се прави материал, наречен „пенополистирол“. Той се използва в хранително-вкусовата промишленост за направата на опаковки за продукти, които трябва да бъдат транспортирани от супермаркета у дома. В такива подложки се слагат сладкиши, охладено или замразено месо, пресни зеленчуци. Всички сте ги виждали и всички ги ползваме поради една или друга причина.

За вредните опаковки се появяват аларми не само по отношение на онова, което ядем и пием. отдавна се знае колко вреда причиняват найлоновите торбички. Но така или иначе, главен консуматор на пластмасата и другите вредни опаковки, е хранителната промишленост. Макар да изглеждат безобидно и да са многофункционални, опаковките за еднократна употреба са вредни както за човека, така и за заобикалящата го среда. Съвсем наскоро в Хамбург беше забранена употребата на кафе в капсули, заради алуминиевите контейнери, в които се слага кафето. Те няма как да бъдат рециклирани, и поради тази причина вредят на природата и бавно, но сигурно убиват човека.

Но да се върнем на опаковките от стиропор.

Опаковките от полистирол съдържат вредни канцерогени. Особено опасни са тези канцерогени, когато се ползват за топли напитки, както и за да се претопля храна в микровълновата фурна.

Още през 1988 година, Американската Фондация за напредък в областта на науката е публикувала проучване, което установи, че стиренът (друга форма на полистирола) присъства в мастната тъкан на човека. Той е попаднал там именно от ползването на вредните опаковки. Установено е, че стиренът може да предизвика невротоксични симптоми. Също така този опасен канцерогенен материал взаимодейства с топлината, и поради тази причина трябва да се използва само за студени храни и напитки.

Стиренът отдавна е подозиран като канцероген и невротоксин. Той може да причини:

Възпаление и мукозна секреция от очите и носа

Умора и намалена концентрация

По-високи нива на нарушена белодробна функция и рак

Проблеми с щитовидната жлеза и други проблеми, свързани с хормоните

Нещо повече, стиренът е много вреден за околната среда. Той се нуждае от около 500 години, за да се разложи.

От друга страна, пенополистиролната пяна, ако попадне в морето, може да бъде вредна, тъй като е вероятно да попадне в морските обитатели, риби, раци, миди и други, и по този начин да се озове пак на нашата трапеза.

Ако се изхвърли в канала, той може да го запуши и да причини наводнения.

Опитайте се да не правите вредните опаковки още по-вредни. Не причинявайте това на себе си и на семейството си. Избягвайте да ги ползвате по следните начини:

Не използвайте опаковките от полистирол в микровълновата фурна

Уверете се, че не нагрявате храната си по никакъв начин в полистиренови контейнери

Не го изгаряйте. Изгарянето е още по-опасно, защото той отделя въглероден окис във въздуха.

Може да ползвате тези опаковки, за да пренесете нещо студено от магазина до вкъщи, но не и да пиете кафе или други топли напитки от стиропорни чаши. Не бива да слагате и нищо топло в тях, било то месо или друга храна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *