Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запек – най-ефикасните природни средства за лечение, диета, хомеопатия и всичко подробно

Ако имате запек, който е предизвикан от стрес, както е обикновено, той може да се повлияе от деликатните средства на природната медицина.

Обикновено ролята на стреса за получаване на запек силно се подценява. Специалистите, практикуващи нетрадиционна медицина, твърдят, че алтернативните методи за борба със стреса, включително йогата и медитацията, помагат много.

Запек и лечение
Запек и лечение

За да отстраните проблемите с храносмилателната си система и да се избавите от вече придобито заболяване, е добре да познавате работата на стомашно-чревния тракт. Неговите функции се нарушават, ако проявявате небрежност при спазването на някои много простички правила – например не дъвчете добре храната или злоупотребявате с подправките. Когато баба ви ви е учила да сдъвквате всяко късче храна по 100 пъти, тя е била 100 пъти права. Слюнката съдържа ензими, които помагат за разграждането на сложните въглехидрати. Храната, останала необработена от тези ензими, е много трудно смилаема.

Какво да правим при запек?

Ако страдате от запек тези усещания са ви твърде познати. Коремът е твърд като камък и подут, в продължение на дни не можете да освободите червата си. И причината е само в запека! Не се изнервяйте. Съществуват много естествени средства от природата, които могат да ви помогнат да нормализирате метаболизма си.

Ето някои от най-ефикасните.

Не бързайте. Най-простият начин да се избавите от запека е да дадете време на тялото си да обработи и изхвърли изпражненията. Мнозина подсъзнателно не позволяват на нещата да следват своя ход. Отложете по възможност всякаква работа. Прекарайте повече време в тоалетната. За някои това ще се окаже достатъчно, за да се избавят от запека. Най-често хората си причиняват „изкуствен“ запек, като не следват напъна, когато настъпи, а се „стискат“ и отлагат. Така изпражненията се натрупват в дебелото черво и  стават твърди и дебели и трудно излизат. Затова, щом усетите напън – веднага тичайте в тоалетната без да отлагате.

Упражнение за диафрагмата. Това просто упражнение тонизира мускулите на стомаха и диафрагмата, а също така въздейства като лек масаж на вътрешните органи.

Легнете по гръб, прегънете краката в коленете и подпрете ръцете си до хълбоците на нивото на гърдите. Бавно вдишайте дълбоко. Трябва да почувствате как ръцете ви отиват встрани. Сега изпънете устните си като тръбичка и бавно, с усилие издишайте. Известно време дишайте нормално и след това повторете упражнението. Правете го в продължение на 3-5 минути. Ако започне да ви се вие свят, спрете веднага.

Раздвижване на корема. Застанете на четири крака, като се опира-те на лакти. В тази поза ритмично се движете напред и назад в продължение на 5-10 минути.Упражнението стяга отпусналите се вътрешни органи в коремната кухина и таза. (Не го правете веднага след хранене!)

Лечение с диета

Диета при запек
Диета при запек

През последните сто години, поради бума на рафинираните хранителни продукти, количеството на целулозата на трапезата силно намаля. Учените са установили, че в диетата на населението в развитите страни се съдържа двойно по-малко целулоза, отколкото при храненето на хората от третия свят.

Целулозата е много полезна и при раздразнено дебело черво. Това заболяване се появява при влошено храносмилане и е съпроводено от разстройство, болки и метеоризъм. Между другото, разтворимата целулоза е призната и като профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Изследователите твърдят, че разтворимата целулоза, която се съдържа в овесените ядки, бобовите растения и зеленчуците, понижава нивото на “лошия” холестерол, като при това не понижава съдържанието на “добрия” холестерол, който не позволява в кръвоносните съдове да се образуват плаки. Неразтворимата целулоза (в пшеничените трици например) не притежава това качество. Механизмът на антихолестероловото действие на целулозата все още не е разкрит.

Друга загадка е способността на целулозата да понижава нивото на кръвната захар (установено е експериментално). Едновременно с това целулозата подобрява възприемчивостта на организма към гликозата. Дали този факт е следствие от свойството на целулозата да препятства абсорбцията на гликозата или тя просто забавя процеса на придвижване на храната от стомаха към червата – това все още не е известно. На диабетиците, обаче, лекарите препоръчват да употребяват колкото е възможно повече храна, богата на целулозни влакна.

Източници на разтворима целулоза

 

Храни Общо количество целулоза (г) Разтворима целулоза (г)
Ориз, овесени ядки -1/3 чаена чаша 8,60 1,40
Ябълка с кората -1 брой 2,80 1,00
Ечемик – 2 супени лъжици 3,00 0,90
Боровинки – 3/4 чаена чаша 3,70 1,10
Брюкселско зеле -1 чаена чаша 5,00 2,60
Пресен морков -1 брой 2,30 1,10
Царевични зърна – 2 супени лъжици 7,70 0,10
Сушени смокини – 3 броя 4,60 2,20
Грейпфрут -1 брой 1,40 0,30
Варен червен фасул -1/2 чаена чаша 6,90 2,80
Варен бял фасул -1/2 чаена чаша 6,50 2,20
Варена леща -1/2 чаена чаша 5,20 0,60
Овесени ядки -1/3 чаена чаша 4,00 2,00
Портокал -1 брой 2,90 1,80
Круша -1 брой 2,90 1,10
Замразен зелен грах -1/2 чаена чаша 4,30 1,30
Сливи с кожата – 2 броя 2,40 1,10
Печен картоф -1 брой 5,00 1,20
Стафиди -1/2 чаена чаша 1,60 0,50
Сварени спагети -1 чаена чаша 5,40 1,20
Сварен спанак -1/2 чаена чаша 1,60 0,50
Бяла ряпа, задушена -1/2 чаена чаша 4,80 1,70
Пшеничени трици -1/4 чаена чаша 5,20 0,80

Опитайте се да ядете плодове и зеленчуци през целия ден, а не само на едно ядене.

Изпивайте не по-малко от 8 чаши вода на ден. Когато се придвижва по стомашно-чревния тракт, целулозата попива течностите. Недостатъчните количества могат да предизвикат запек.

За да избегнете метеоризма и подуването на стомаха (най-разпространените странични явления при консумацията на храна, богата на целулоза), въвеждайте в менюто си продуктите с високо съдържание на целулоза постепенно.

Не си мислете, че употребата на подобни продукти едва ли не автоматически се превръща в “разрешително” за консумация на мазни храни. Кастрончето с овесени ядки е идеалната закуска, но тя няма да компенсира консумацията на шунка или омлет със сирене след това.

Лечение на запек с хранителни добавки
Лечение на запек с хранителни добавки

Най-добрата хранителна добавка против запек в момента на пазара е БОДИЛАКС. Той съдържа кори oт зърнастец, корени от ревен, листа от касия, плодове от резене, ленено семе, казанлъшка роза, плодове от анасон. Благодарение на тези съставки се подпомага нормалната моторика на стомашно-чревния тракт (перисталтиката).

Освен това съществува добавка 13 билки с фибри. Специално подбраните 13 билки с фибри са комбинирани с цел да нормализират функциите и дейността на храносмилателната система и най-вече на червата.

Добавката за ежедневна регулация при запек е удобна за употреба, насърчава естественото пречистване на храносмилателната система. Помага при запек, като стимулира редовното изхождане.

Още за лечението на запек с билки, прочетете тук!

Хомеопатия

Brionia 6 – при тъмни, плътни, сухи и във формата на буци изпражнения; изхождането е затруднено поради липса на достатъчно и силни напъни.

Nihvomica 6 – позивите за изхождане са чести, но без никакъв ефект. Изпражненията не излизат напълно, оставате с чувството, че правото ви черво не се е изпразнило. Започва да ви тресе, ставате раздразнителни.

Sulphur 6 – изпражненията са твърди, сухи и миришат много силно, анусът е раздразнен и боли, при изхождане чувствате парене и губите всякакво желание да се помъчите да изпразните червата си поради болката. Избраното лекарство трябва да се приема 3 пъти дневно до настъпването на подобрение, след това – 2 пъти дневно в продължение на 3 дни, след което можете да прекратите лечението.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

Използвайте еликсири от корал, яспис, мед и платина. Те имат слабително действие. Дръжте в себе си или монтирайте на накит жълто-зелени камъни, за да стимулират храносмилателната ви система и отделителните органи.

Лечение с вода

Лечение на запек с вода
Лечение на запек с вода

Много полезни са сутрешните обтривания, ежедневната седяща вана, придружена с масаж със сюнгер и контрастните душове.

Принципът на обливане, утвърден от доктор Кнайп, се основава на равномерното въздействие на водата върху кожните рецептори по всички части на тялото.

Обливането може да бъде местно (частично), когато водата въздейства само на един участък от тялото ви или пълно.

То става с помощта на подвижен душ, маркуч или лейка, бодната струя трябва да бъде равномерна, но не твърде силна, защото целта на процедурата е топлинно, а не механично дразнене на кожата. Обливането с топла вода трябва да има продължителност 1-2 минути, със студена – около 20 секунди. Процедурата винаги започва с топла вода и завършва със студена.

Ако ви се иска да направите по-продължително обливане със студена вода, трябва да се посъветвате с лекар. Ако искате да се обливате само със студена вода, трябва като начало да се разгреете добре с помощта на една или друга топлинна процедура или като правите физически упражнения.

Противопоказания: ишиас, инфекциозни заболявания на бъбреците и пикочните пътища, варикозни венозни разширения, хипотония, мензис.

Много добре действат банята до кръста с постепенно повишаване на температурата на водата и обливането на долната част на тялото със студена вода. Последната процедура е особено полезна при проблеми с дебелото черво, черния дроб и поджлъчната жлеза.

Преди обливането е добре да загреете краката си с физически упражнения. Температурата на въздуха в стаята не трябва да бъде по-ниска от 19 градуса С.

Можете да използвате и подвижен душ. На дъното на ваната сложете дървена скара, за да не се изстудят краката ви по време на ваната. Прокарайте струята на душа със студена вода нагоре по десния си крак, облейте външната страна на глезена, бедрото, под лопатката, за миг задръжте струята там и после я насочете в дясната част на гръбначния стълб, след това надолу, от вътрешната страна на крака, до стъпалото.

Обливането на левия крак направете по същия ред. След това преминете към предната част на тялото.

Обливането започва от крака в пръстите, глезена, бедрото – до ребрата. За няколко секунди задръжте там бодната струя. След това бавно я спуснете на вътрешната част на десния крак. Прехвърлете се на лявата страна на предната част на тялото си. Когато струята достигне нивото на корема, направете 3-5 кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка. Облейте вътрешната страна на левия си крак. Приключете процедурата, бързо обливайки с вода стъпалата си.

Противопоказания: тежки нарушения на артериалното кръвообращение, инфекциозни заболявания на вътрешните органи и пикочните пътища, придружени с инфекции, менструация.

Много помага горещият компрес на корема, който ще намали и болката от запек

Компрес на корема
Компрес на корема

За да направите тази процедура, ще имате нужда от помощник. Подгответе си няколко кърпи: една тясна и дълга кърпа, с която ще можете напълно да обвиете тялото си, две дълги и широки кърпи, с които ще покриете първата и ще я закрепите върху тялото си. Най-лесно е да си приготвите кърпи за баня с различни размери. Ще ви трябват още 2-3 грейки и 2-3 л билкови запарки.

Кърпата, която ще използвате за вътрешен пласт, потопете в топла вода, оставете я добре да попие, след което я изстискайте.

Върху леглото разстелете чаршаф. Разголете горната част на тялото и седнете изправени. Напоената в билкова отвара кърпа разположете така на тялото си, че напълно да покрие болния орган. Легнете. Помощникът ви трябва да сложи върху влажния билков компрес грейката, да я покрие със суха кърпа и добре да я закрепи върху тялото. Кърпата трябва да е плътно притисната към тялото, но да не затруднява дишането.

Втората (а по желание и трета) грейка трябва да бъде на краката. Завийте се топло и полежете така не по-малко от един час. Когато свалите компреса, изтрийте се до сухо и се завийте с топло одеало. Поне половин час останете в леглото.

След тази процедура самочувствието ви ще се подобри, а приятната топлина ще се разлее по цялото ви тяло.

Горещ компрес с отвара от бял равнец или лайка ще ви помогне при болки в стомаха, предизвикани от недоброкачествена храна, нарушения в хранителния режим при диети, ако страдате от метеоризъм или ви се повдига.

 Други методи за лечение на запек

Масаж. Сутрин и вечер с леки кръгови движения по посока на часовниковата стрелка в продължение на 5 минути потупвайте корема си. Този масаж не трябва да се прави веднага след хранене.

Акупресура. Активните точки за лечение на запека са от двете страни на пъпа и на около 10 см под него в предната част на корема. Другата активна точка се намира между опашката и ануса.

Използване на шуслерови соли при запек – за повече информация вижте видеото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *