ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РОВАМЕТ / ROVAMET

Съдържа спирамицин, метронидазол, манитол, хидроксипропилцелулоза, натриев нишестен гликолат, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, оцветители

Предназначение

ровамет
Стоматолози: Приемът на ровамет предпазва от инфекции в устната кухина

РОВАМЕТ е лекарствен продукт, съчетаващ въздействията на антибиотичната група макролиди и антимикотичната имидазоли. Използва се за лечение на остри и хронични инфекции в денталната медицина – добър при зъбни абсцеси, перикоронит, гингивит, стоматит, пародонтит и др. Като профилактично средство предотвратява постоперативни инфекции и усложнения при стоматологични интервенции.

Как се приема

Медикаментът се приема в дози и с продължителност, обусловени от причината за прием и възрастта.

Лечебни програми: за възрастни – 4 до 6 таблетки дневно на два-три приема по време на хранене; деца от 10 до 15 години – 3 таблетки на три приема; деца от 6 до 10 години – 2 таблетки на два приема. При усложнения дозата за възрастни може да се увеличи, но не повече от 8 таблетки дневно.

Профилактични програми – преценката е индивидуална при ограничаване до посочените пределни дози за всяка потребителска група.

При неволно предозиране трябва да се търси медицинска помощ. Възможни са прояви на дезориентация, несигурност в походката, гадене и повръщане, разстройство.

Възможни нежелани ефекти

Нежеланите странични ефекти от приема на този продукт могат да се дължат на всяка от двете активни съставни: съобщавано е за гадене и повръщане, диария, метален вкус в устата, в редки случаи панкреатит; зачервяване на кожата и обриви, копривна треска, пресъхване на устата, оток на лицето и гърлото, анафилактичен шок; главоболие и световъртеж, халюцинации, конвулсии, променена походка; съобщавано е за единични случаи на промени в кръвната картина и обратими чернодробни отклонения, жълтеница; възможно е кафеникаво оцветяване на урината.

Не е задължително да се проявят всички описани ефекти; някои от тях са преходни и не се проявяват при следващ прием. Ефектите, засягащи панкреаса и черния дроб, обикновено са обратими.

Кога НЕ БИВА да се приема

РОВАМЕТ не е подходящ за потребители със свръхчувствителност към активните или други съставки.

Този медикамент не се прилага за деца под 6-годишна възраст.

Ако приемът на РОВАМЕТ причинява зачервяване на кожата и обрив с гнойни пъпки, приемът трябва да се прекрати и веднага да се потърси медицинска помощ.

Продуктът да се прилага под лекарски контрол при пациенти със заболявания на централната или периферната нервна система; прекратете приема, ако походката на пациента стане нестабилна или той чувства световъртеж, мравучкане по крайниците.

Да не се комбинира с алкохол – има опасност от коремни колики, повръщане, главоболие и сърцебиене.

Не се препоръчва за бременни в първия триместър на бременността и за кърмачки. Бременни в 4-9 месец биха могли да приемат медикамента при крайна необходимост и под контрол възможно най-кратко време.

Не шофирайте, ако РОВАМЕТ ви причинява световъртеж, объркване и влошаване на координацията.

Взаимодействие с други медикаменти

Поради високата си активност по отношение на възможни лекарствени взаимодействия, РОВАМЕТ следва да се прилага след обстоен анализ. Необходимо е да се прецени конкретно рискът от взаимно повлияване в посока усилване или отслабване на действието, ако пациентът е приемал или трябва да продължава приема на антикоагуланти, дисулфирам, контролиращи чернодробните ензими, антибиотици, леводопа. При необходимост приемът на някои от медикаментите следва да се прекрати, докато пациентът е на РОВАМЕТ.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 20 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *