ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пречи ли алкохолът на нормалния ви живот?

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори и затова не може да е еднозначен. По принцип алкохолът е вреден, но понякога е добре да пиете по малко.

Алкохолът
Алкохолът

Как действа алкохолът на организма ни, все още не е напълно изяснено. За всяко наркотично вещество вече е открит „персонален“ рецептор – белтък в клетъчната мембрана, който променя конкретната дрога, попаднала в тялото ни. За упойващия спирт обаче още не е разкрит рецептор. По всичко личи, че той не влияе на отделни молекули, а на състоянието на клетъчната мембрана като цяло. Това обяснява и защо основната съставка на алкохолните напитки – етиловият спирт, има доста разнообразен ефект при различни хора и животни.

Алкохолът влияе на поведението

Известно е, че приет в по-големи дози, алкохолът нарушава координацията и ориентацията в пространството, променя настроението и поведението в обществото. При постоянна употреба се стига до злоупотреба с пиенето и личността деградира.

Оказва се обаче, че в умерени количества алкохолът може да бъде полезен. Например: питието ви защитава за известно време от изпадане в неконтролируем стрес – ситуация, в която сте под постоянно напрежение, защото не знаете какво се иска от вас, нямате идея как да постъпите, но сте сигурни, че ще пострадате жестоко при грешка, а няма как да я избегнете, защото сте в пълен потрес.

Спиртното питие може да подейства като афродизиак, но само ако пийнете малко, чаша вино, да речем. При хроничните алкохолици ефектът е обратен – половото влечение постепенно отмира.

В никакъв случай не бива да смесвате спиртна напитка и хапче за полова мощ от типа на виагра. Приемът на тази комбинация претоварва сърцето и кръвоносните съдове и може да се стигне до фатален край.

Алкохолът ви докарва болести

Алкохолът ви докарва болести
Алкохолът ви докарва болести

Много интересен факт, доказан с научни изследвания, е, че хората, които пият рядко, са в по-добро здравословно състояние и живеят по-дълго в сравнение с пълните трезвеници. Обърнете внимание, че тук ключовата дума е „рядко“. Освен това учените допълват, че резултатът се отнася за хора над 40-годишна възраст, при младите вредата от алкохола е еднаква за всички.

Ето още данни от изследвания и статистически анализи, свързани с влиянието на алкохола върху здравето ни.

  1. Приемът на спиртни напитки в умерени дози намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Това показва изследване на Харвардския университет, а обяснението на учените е, че алкохолът повишава нивото на „добрия“ холестерол в кръвта, а това вещество е свързано с понижаването на опасността от развитие на атеросклероза и болести на сърцето. В допълнение малките количества алкохол предпазват от образуването на тромби в кръвоносните съдове.
  2. Хората, които пият умерено (не повече от 2 стандартни единици алкохол дневно, като 1 единица съдържа 10 мл чист етанол), живеят с 18% по-дълго от тези, които въобще не пият. Данните са от изследване на католическия университет Кампобассо в Италия и трябва да се вземе под внимание, че са участвали само жители на страната, а те се придържат към средиземноморската диета и пият основно вино на обяд и на вечеря. Вероятно резултатът би бил съвсем друг, ако се пие на гладен стомах.
  3. Алкохолът пази от простуда, но само ако не сте пушачи, е друг интересен факт. Потвърждават го две отделни изследвания – от 1993-а и от 2002 година. Второто проучване дори посочва конкретно, че рискът от простуда пада с 60%. Уточнението обаче е, че не какъвто и да е алкохол, а само червено вино до 14 чаши седмично. Предполага се, че антиоксидантите, които се съдържат в напитката, пазят от настинка.
  4. Алкохолът понижава риска от развитие на деменция. Заключението е публикувано в специализирано издание за невропсихични болести и лечението им. Анализирани са здравните статуси на 365 000 добро­волци, като наблюдението е започнало през 1977 г. и е включвало трезвеници, пияници и умерено консумиращи алкохол хора. При представителите на последната група са регистри­рани 23% по-малко случаи на алцхаймер и други форми на старческа деменция в сравнение с останалите две групи. Учените обясняват факта с наличието на неголеми количества етанол (етилов спирт) в напитките, който предизвиква полезен стрес и така изработва своеобразен имунитет на нервните клетки към други негативни въздействия.
  5. Пиенето на две стандартни единици алкохол (т.е. около 250 мл Вино или 500 мл бира) дневно намалява с една трета опасността от образуването на камъни в жлъчката, показва изследване от 2009 г. на университета на Източна Англия. Превишаването на допустимата доза има противоположен ефект – стимулира образуването на камъни в жлъчния мехур.
  6. Намалява с 30% случаите на диабет тип 2 при хора, които употребяват по 1-2 чаши вино на ден, в сравнение с тези, които въобще не пият алкохол. Резултатите са от множество изследвания на холандски учени, които са наблюдавали здравето на 370 0 00 доброволци в продължение на 12 години. Трябва да се отбележи, че ако пушите или водите застоял живот, виното няма да ви предпази, както и ако консумирате повече от 2 чаши на ден.

Препоръчителните количества алкохол за мъжете са не повече от 3-4 стандартни единици на ден, за жените – до 2-3. В различните страни обаче има разлика – например във Великобритания 1 единица се равнява на 10 мл спирт, докато в САЩ е двойно повече – 20 мл.

Етиловият спирт се произвежда не само от дрождите и бактериите, но и от невроните и други клетки на човешкия организъм. Затова концентрацията на алкохол в кръвта на хора, които са пълни трезвеници, може да достигне до 0,4 промила (40 мг на 100 мл кръв).

Алкохолици при животните

Не само хората могат да се пристрастят към алкохола, но и доста животни, включително домашни любимци като котки, кучета, плъхчета. Затова не бива да им давате да си пийват, за да се забавлявате с реакциите им: те бързо се превръщат в пияници и скоро умират.

Комета изработва алкохол

Куче пие бира
Куче пие бира

Астрофизици установили, че кометата Лавджой, открита през 2011 г., в периода на пиковата си активност изработва за една секунда алкохол в количество, равняващо се на 500 бутилки вино. Оказало се, че в състава на опашката на кометата има етилов спирт и още 20 типа органични молекули. Как са попаднали там, учените все още изясняват. Вече обаче е ясно, че откритието им ще помогне за уточняване на теорията как се е зародил животът на Земята.

Препоръчваме на всички, които пият всеки ден да ползват АЛКОГАРД – безвреден лечебен продукт с натурални съставки за подкрепа на черния дроб и сърцето.

Високото съдържание на изофлавони,  гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества в АЛКОГАРД съдействат за поддържане на нормалните функции на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *