Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това е най-голямата грешка, която допускат хората с алергия!

Ако имате алергия, потърсете лекарска помощ

Омръзна ли ви да прекарвате всяка пролет и лято със затруднено дишане, зачервени очи и запушен нос? Време е да ви поставят правилната диагноза и да се погрижите за алергията си.

Възможно е да мислите, че това изобщо не е необходимо. Нали вече разбрахте какъв е проблемът. И вероятно смятате, че не ви трябва лекар, а просто е нужно да се отбиете в аптеката и да се запасите с антихистамини.

Ако и вие мислите така, има опасност да попаднете в един от най-големите капани на астмата/алергиите: да смятате, че сте поставили сами диагнозата си и да отидете дори по-далече – да се самолекувате.

алергия
Ако страдате от алергия, не си мислете, че не ви трябва лекарска помощ

Обаче вече научихте, че тези два здравословни проблема често се объркват с други заболявания и обратното. В американско проучване, проведено през 2002 г., 41% от засегнатите от алергии са смятали, че имат настинка или вирусна инфекция при появата на първите симптоми.

А понякога дори и лекарите не поставят правилната диагноза от първия път. Според скорошно проучване на британската организация „Астма“ едва половината от пациентите с това заболяване, които са докладвали за симптоми на алергичен ринит, са били диагностицирани, че страдат и от двете състояния. Понякога засегнатите от астма не са наясно, че имат сенна хрема и смятат, че ги мъчи упорита настинка. Само двама от трима (или 69%) пациенти са наясно с връзката между астмата и алергичния ринит.

Въпреки че ринитът е признат като рисков фактор за появата на астма и лечението му би могло да облекчи симптомите й, той често не се лекува правилно от медиците или изобщо остава незабелязан.

Според скорошни данни се оказва, че дори да се постави диагнозата, мнозина не получават адекватна информация и здравни съвети. Докладите установяват, че половината от засегнатите от астма са имали пълноценни разговори с лекар или медицинска сестра за най-подходящото за тях лечение; само 3% от пациентите имат персонално изготвен план за действие, съгласуван с лекуващия лекар, а една трета от тези, които получават силно изразени пристъпи, не са били на лекар повече от година за преглед и промяна на лечението.

И въпреки тези недостатъци на здравната система, човек винаги трябва да търси професионален съвет и диагностика. Ето как да процедирате.

Избор на лекар

Ако наскоро сте се преместили и не сте наясно с лекарите в района, поразпитайте съседи и познати за добрите общопрактикуващи медици.

После отидете в поликлиниката. Бихте могли да си направите много изводи дори от едно кратко посещение. Посрещнаха ли ви добре на рецепцията? Чисто ли е в чакалнята? Тя претъпкана ли е? Там има ли оставени брошури, вестници, списания и играчки за децата? Какви плакати и реклами висят по стените? Вярата в лекаря е особено важна, затова изберете човек, на когото можете да се доверите, който не ви пришпорва да бързате, който се отнася сериозно към проблемите ви, отговаря на въпросите ви и обяснява всичко на достъпен език. Не забравяйте, че общопрактикуващите лекари могат да спрат да набират пациенти, ако нямат възможността да ги обслужват, затова трябва да имате и резервен вариант.

За лечението на астма отговаря предимно личният ви лекар. При тежки случаи потърсете съвета на специалист по респираторни заболявания, но малцина посещават алерголог или клиничен имунолог.

Понастоящем има едва няколко специализирани центъра по алергии в страната. Първоначално се налага да посетите личния си лекар за поставянето на диагноза и при необходимост той ще ви насочи за по-нататъшно лечение към съответния специалист. Това става в следните случаи:

– Когато вашият личен лекар се затруднява да постави диагноза.

– Симптомите ви продължават въпреки назначеното лечение.

– Имате нужда от специален тест за алергия или от имунотерапия (инжекции за алергията).

– Имате други проблеми, които влошават астмата или алергията ви, например полипи, гастроезофагеален рефлукс, хроничен бронхит или емфизема.

Най-добрият начин да откриете специалист е да се доверите на препоръките на личния си лекар, на приятели или близки. Ако това не ви устройва, потърсете информация в интернет.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *