ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мощна билка премахва безсънието и безпокойството

Валериана – супер билка срещу безсъние

Валерианата се препоръчва на тези, които посред нощ обмислят проблемите си и са емоционално напрегнати. Билката успокоява централната нервна система, като стимулира Gaba рецепторите – важни невротрансмитери. Валепотриатите, които се съдържат във валерианата, действат анксиолитично, антидепресантно и против спазми.

Най-добрата комбинация е с маточина, която също действа отпускащо, и с хмел, улесняващ заспиването. Приема се под формата на течен екстракт от прясна валериана или като отвара от сушени корени един час преди лягане в продължение на 3 седмици.

Улеснява спирането на приспивателните и антидепресантите. Прекратяването на приема на бензодиазепини може да бъде тежък период, но природата предлага помощ. Валерианата продължава анксиолитичното действие на лекарствата, като при това се избягват техните нежелани ефекти. За разлика от химическите формули билката не променя циклите на съня и не предизвиква зависимост. Освен това събуждането е много по-бодро. Най-добре е преминаването от лекарства към валериана да бъде ръководено от лекар.

Успокоява мускулното напрежение при стрес. Анксиолитичното и антидепресантно действие на валерианата я прави ефикасна и при всички видове мускулни напрежения, които имат неврогенен характер, например болките в шията и раменете. В продължение на месец може да се приемат слаби дози течен екстракт от валериана, по три пъти дневно.

валериана
Валерианата има антидепресантно действие

Облекчава спазмофилията. Валерианата все повече се използва като основно лечение на проявите на спазмофилия (повишена нервномускулна възбудимост и склонност към гърчове), пише „Здравен журнал“. Трябва да се взима като течен екстракт при първите сигнали за наближаващата криза не по-дълго от един месец.

Силно средство срещу безпокойство и бърн-аут – при професионален стрес, умора, свръхнатоварване и повишена чувствителност, придружени с безсъние, валерианата е отличен помощник. В такива случаи тя се употребява в леки дози, за да се извлече максимална полза от нейния анксиолитичен ефект, без това да доведе до отпуснатост. В комбинация с женшен се стимулира ендокринната система и дейността на надбъбречните жлези. Приема се под формата на течен екстракт от прясна валериана в малки дози три пъти дневно в продължение на три седмици.

Практични въпроси

Капсулите, сдържащи валериана на прах, не са много ефикасни, защото концентрацията им е слаба – повечето от тях съдържат около 500 мг. Затова течният екстракт е по-подходящ.

Някои лаборатории предлагат сироп на основата на валериана и хомеопатични съставки. Той се разтваря в топла вода и се пие като чай един час преди лягане.

Има ли противопоказания за употребата на валерианата?
Тя не е подходяща за:
– бременни и кърмещи жени
– деца под 12 години
– при свръхчувствителност към билката, която се изразява в нервност, гадене и главоболие.

Валерианата може да предизвика сънливост и да намали вниманието на шофьорите. Освен това след 6-месечна постоянна употреба може все пак да доведе до зависимост.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *