ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Народна медицина и ароматерапия помагат при изгаряния

За обезболяване и спиране на възпалението, както и като първа помощ при изгаряния се препоръчват студени обливания на поразените участъци от кожата и студени местни вани (без добавка на каквито и да било запарки или отвари от билки).

Самолечението с билкови препарати е възможно само при малки, повърхностни изгаряния. Най-подходящи са билковите мехлеми на мазна основа.

Никога не използвайте мехлеми и извлеци на спиртна основа.

Аромaтерапия

Изгаряния и ароматерапия
Изгаряния и ароматерапия

Лавандуловото етерично масло обезболява, ускорява заздравяването, пази от мехури и отоци. Успокояващото му действие помага и при шока, който често съпътства сериозните изгаряния. Първа помощ: освободете обгорялото място от дрехите, сложете го под струя студена течаща вода и след това леко нанесете лавандуловото масло, докато болката стихне. Едновременно напръсквайте с него помещението, където е болният.

За регенерация и зарастване на изгореното място се използват и етерични масла от здравец, лайка, евкалипт и чаено дърво.

При слънчеви изгаряния помагат етеричните масла от лавандула и мента. Смеси, съдържащи тези масла, се нанасят на поразеното място. Ако са се образували мехури, те трябва да се намажат с неразредено масло от лавандула. Топлички вани с 5-6 капки етерично масло от лайка или лавандула, смесени с 2 супени лъжици масло-основа от жожоба и 1 супена лъжица мед, водят до бързо облекчение.

Рецепти от народната медицина

Направете смес от 1 с.л. олио, 2 с.л. заквасена сметана и един жълтък. Намажете изгорялата кожа плътно, покрийте с марля и вържете с бинт. Направете тази превръзка три дни поред.

Ако имате леко изгаряне без мехури, сложете отгоре пликчета от зелен чай, след като сте ги залели с вряла вода и са охладени.

При слънчево изгаряне ползвайте за намазване кисело мляко. Мажете няколко пъти през 1 час.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *