ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Искате да откажете напълно хляба? Вижте до какво може да доведе това!

Ето защо не трябва да изключвате хляба от менюто си

Всеки, който дава съвети за отслабване, на първо място препоръчва намаляване или пълно отказване от хляба, макароните, ориза дори. Едва ли не те са виновни за затлъстяването и всички последствия от това. А замисляли ли сте се до какви последствия може да доведе отказът от хляб и другите въглехидрати?

Безвъглехидратните белтъчни диети са много модерни в днешно време. Хлябът, оризът и макароните бяха обвинени практически за всички проблеми на хората с наднормено тегло. Затова се призовава за пълен отказ от тези продукти, твърдейки, че това е важна крачка от гледна точка на здравословен начин на живот. Блогърите се надпреварват да споделят „личен опит“ в духа на: „6 месеца без хляб, или как се промени моят живот“. Но дали са безопасни подобни експерименти?

Основният проблем е в това, че отслабващите са готови да намалят консумацията и на пълнозърнестите хлебни изделия, и на онези от рафинирано брашно. Специалистите напомнят, че първата група – пълнозърнестите, са основен доставчик на съединителна тъкан. Тя от своя страна е полезна за нормализиране дейността на червата и намаляване нивото на захар в кръвта. Докато втората група продукти – от рафинирано брашно, са основен източник на енергия, но провокират резки пристъпи на глад и водят до преяждане.

хляб
Пълнозърнестите продукти са източници на желязо, магнезий и витамини от групата В

И така, вижте с какви последствия може да се сблъскате, ако откажете хляба и другите въглехидрати: губите запасите си от течност в организма. След рязко съкращаване употребата на въглехидрати наистина ще отслабнете, и то доста. Но това не е всичко. Нужно е да разберете, че това мнимо отслабване се е случило не за сметка на мастните отлагания, т.е. вие не стапяте мазнини. Това отслабване се дължи на намаляване съдържанието на течностите в организма. И се обяснява по следния начин: всеки грам въглехидрати в организма във вид на гликоген „обвързва“ и задържа 3-4 грама вода. Затова веднага щом намалите драстично употребата на въглехидрати, организмът започва активно да изразходва запасите гликоген и изкарва „обвързаната“ течност. Може да развиете състояние, наречено кетоза. Фанатичните фенове по белтъчните диети със сигурност знаят с какво е опасно това явление. Заради продължителен недостиг на въглехидрати, които са основен източник на енергия за мозъчната дейност, организмът започва активно да разтваря мазнините. Този процес води до засилено образуване на кетоновите тела – кетоза. Тя се съпровожда с вялост, слабост, безсъние, хрема и сухота в устата. На теория, организмът може да се адаптира и към това състояние, като рано или късно страничните ефекти ще спрат да ви тормозят. Но така или иначе, специалистите предупреждават за вредата от продължителния въглехидратен глад и експериментите с подобни диети. Зачестяват пристъпите на глад. Резките колебания на нивото на захар в кръвта, възникващи след употреба на изделия от рафинирано брашно, спокойно могат да се сравнят с един популярен, особено в Америка спорт – катерене по стена. След бързото „изкатерване, изкачване“, изпитвайки чувство на удовлетворение, следва също толкова рязко „падане“. Достатъчно е да си припомните усещанията веднага след като сте изяли пакетче бисквити например: отначало всичко е хубаво, но след известно време ви напада желанието да хапнете още нещо сладичко. По отношение на пълнозърнестите хлебни продукти такава особеност не се забелязва: те плавно повишават нивото на захар и също толкова плавно го намаляват. В крайна сметка ви се иска пак да похапнете – но много по-рядко и не така неистово. Изводът е ясен: рязкото спиране на въглехидрати провокира също толкова рязко желание да похапнете.

Нараства опасността от възникване на диабет

Важно е да припомним, че решаващо значение играе това какъв именно хляб и брашно възнамерявате да изхвърлите от менюто си и от живота си. Според резултати от изследвания, проведени през 2014 година, намаляването на употребата на рафинирани въглехидрати води до увеличаване вероятността от развитие на сърдечни болести и диабет втори тип. Други официални източници твърдят, че редовната употреба на пълнозърнести продукти се отразява положително на нивото на холестерола в кръвта. Освен това намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, инсулти и диабет втори тип. Така че и в това отношение изводът е очевиден.

Понижава се тонусът, липсва ви енергия

Тонус, енергия, ресурсно състояние – именно така може да се характеризира състояние, при което сякаш имаш огромен товар върху раменете. Пълнозърнестите продукти като източници на желязо, магнезий и витамини от групата В са прекалено важни за поддържане високото ниво на енергия. И понеже въглехидратите са водещи и предпочитащи източници на енергия, при въглехидратно гладуване дори клетките на собствения ви организъм правят „бойкот“. Те забавят своята дейност, което се отразява негативно на общото ви състояние – както физическо, така и психическо.

Възникват проблеми с храносмилането

Според наскорошно изследване, пълнозърнестите продукти играят ключова роля в нашия живот, когато става дума да търсим източници на съединителна тъкан, целулоза. От тези изследвания става ясно, че 92 на сто от населението на цивилизованите страни страда от редовна липса на достатъчно съединителна тъкан и пълнозърнести продукти, пише „Доктор“. Това води до проблеми с нивото на захар в кръвта и увеличава риска от развитие на затлъстяване и влошаване моториката на червата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Искате да откажете напълно хляба? Вижте до какво може да доведе това!

  1. Mislestto govedo каза:

    Защо лъжете хората. Азиятците не се хранят с хлебни изделия и всичко е ориз оризово брашно и прочие и са напълно здрави. Дори пшенищните изделия особено белият хляб са вредни за нас хоратa.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *