Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изключително важно! Така се дава първа помощ при топлинен удар, топлинно изтощение, слънчево изгаряне и увреждания от пушек

ТОПЛИНЕН УДАР

Ако човек не се изпотява, неговата естествена охладителна система не функционира. Тогава телесната му температура може да се покачи до над 40 °С. Ако в такава ситуация тялото не се охлади бързо, настъпва акумулиране на топлина, състояние, наречено „топлинен удар“.

Топлинен удар и изтощение
Топлинен удар и изтощение

ОПЛАКВАНИЯ

  • пристъпи на световъртеж
  • гореща и много суха кожа

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • висока телесна температура; зачервена, гореща и суха кожа
  • учестено, повърхностно дишане
  • неравномерен пулс
  • пострадалият е объркан

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Погрижете се пострадалият да легне и да се отпусне на сенчесто и прохладно място. Свалете горните дрехи. Поставете възглавница или навита дреха под главата и раменете.

Повикайте „Спешна медицинска помощ“.

Ако пострадалият е в пълно съзнание, давайте му периодично на глътки студена вода. Навлажнете кожата му с мокра кърпа, за да може водата да се изпарява оттам. Това ще охлади бавно тялото. Погрижете се пострадалият да остане по-продължително време в покой.

Ако пострадалият загуби съзнание, приведете го в стабилно странично положение и проверете дали са свободни дихателните пътища Подгответе се да предприемете незабавни мерки за реанимиране.

проблеми с ушите

ТОПЛИННО ИЗТОЩЕНИЕ

Топлинното изтощение е най-често срещаната форма на топлинно увреждане. То настъпва, когато организмът губи твърде много течности чрез прекомерно изпотяване.

ОПЛАКВАНИЯ

  • изтощение и жажда
  • гърчове

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  •  обилно изпотяване
  •  студена, влажна и бледа кожа
  •  ускорен, слаб пулс

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Заведете пострадалия на хладно място и му помогнете да легне. Разхлабете пристегнатото облекло на врата и талията; поставете краката леко повдигнати.

Ако пострадалият е в съзнание, дайте му достатъчно вода или електролитни напитки (напитки за спортисти). Погрижете се да остане по-дълго в покой.

Ако пострадалият загуби съзнание,поставете го в стабилно странично положение; проверете пулса и дишането.

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Слънчево изгаряне
Слънчево изгаряне

Директното въздействие на слънчевите лъчи само за 20 минути често предизвиква слънчево изгаряне. Слънцезащитните кремове и лосиони предлагат само кратковременна защита на кожата. Най-вече децата могат да получат болезнени увреждания в резултат на слънчево изгаряне. Впоследствие съществува опасност от рак на кожата.

ОПЛАКВАНИЯ

  • болки
  • парене на мястото на изгарянето
  • кожата на пострадалия е опъната

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • зачервена кожа, мехури
  • чувствителна на допир кожа

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Заведете пострадалия на хладно, сенчесто място, където би могъл да отпочине, без да се опира на засегнатите от слънцето части на тялото. Помолете го да облече леки дрехи. Те трябва да са свободни, за да щадят чувствителната кожа. Пострадалият трябва да приема много течности.

При голямо по площ изгаряне, температура, втрисане със студени тръпки и мехури е необходима намесата на лекар.

Охладете внимателно кожата с влажни кърпи и намажете засегнатите части с облекчаващ болката крем или лосион. Лосионът се нанася и по-безболезнено. Такъв може да се закупи и под формата на спрей, така че да се избегне докосването на изгорялата кожа с ръка.

УВРЕЖДАНИЯ ОТ ПУШЕК

Предпазване от вдишване на пушек
Предпазване от вдишване на пушек

Вдишването на големи количества пушек може да има сериозни последици и дори да доведе до смърт. Вдишаният дим предизвиква спазъм на дихателните пътища, в резултат на което се затруднява дишането и то става болезнено. Вдишването на горещ дим предизвиква изгаряне на дихателните пътища. При пожар вкъщи или в офиса отровният пушек от горяща пластмаса може също така да предизвика сериозни увреждания.

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • проблеми с дишането или липса на дишане
  • изгаряния по лицето, устата и носа
  • обърканост, вялост, неадекватно поведение

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Ако пострадалият е в затворено помещение, погрижете се за чист въздух и ако той е в съзнание, му помогнете да излезе навън, като спазвате правилата за лична безопасност.

Повикайте веднага „Спешна медицинска помощ “ и пожарната. Състоянието на пострадалия трябва да бъде преценено от лекар, защото вдишването на отровни вещества може да има сериозни последици.

Ако пострадалият е в безсъзнание, изтеглете го на чист въздух. Предпазвайте себе си, като държите главата си ниско. Поставете пострадалия в стабилно странично положение, освободете дихателните пътища. При необходимост започнете реанимация.

Ако пострадалият остане в съзнание, той може да се възстанови на свежия въздух. Наблюдавайте го, докато пристигне екипът на „Спешна медицинска помощ“.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *