ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Научете как се дава първа помощ при температурни гърчове на децата

Гърчове (неволеви мускулни съкращения) вследствие на висока температура се срещат най-вече при деца на възраст под 5 години и нямат нищо общо с епилепсията.

Температура
Температура

По време на фебрилния гърч тялото на пациента се сковава. Тези симптоми се дължат на възбуждане на мозъка в резултат на високата температура или на започваща инфекция. Повечето гърчове траят не повече от 1-2 минути, понякога и по-малко. Много подходящи за понижаване на температурата са компресите на прасците.

ОПЛАКВАНИЯ

  • висока температура
  • посинели устни; кожата е гореща на допир
  • изпадане в безсъзнание; липсва реакция при заговаряне или допир
  • конвулсивни потрепвания на трупа и крайниците

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Махнете облеклото и завивки те, за да може детето да се охлади. Не обтривайте кожата с гъба и не използвайте за охлаждане вентилатор. Ако конвулсиите не са чак толкова силни, че да доведат до контузии, поставете детето в стабилно странично положение.

Тези гърчове преминават в рамките на 2 минути и детето отново идва на себе си. Ако е необходимо, го поставете в стабилно странично положение веднага щом престанат конвулсивните движения.

Компресите на прасците са изпитано средство за понижаване на температурата. Натопете в хладка вода две ленени или памучни кърпи и ги изцедете добре. След това ги увийте стегнато около прасците на детето. Отгоре увийте по една суха памучна кърпа и накрая по още една вълнена или фланелена кърпа. След около 15 минути температурата трябва да е понижена с 0,5-1 °С. Процедурата може да се повтори след известно време.

висока температура

Периодично проверявайте температурата, пулса и дишането на детето; записвайте вашите наблюдения.

Веднага щом се възстанови,завийте детето с леко одеяло или чаршаф. Погрижете се да не го прегреете.

Обадете се веднага на детския лекар, за да се предприеме лечение на евентуалната инфекция и по този начин да се предотврати нов пристъп.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *