ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СЗО бие тревога: Антибиотиците размножават микробите

Антибиотици срещу настинка и хрема? За съжаление тези лекарства  срещу вирусните инфекции са не само неефективни, но и предизвикват появата на мултирезистентни микроби, това установи проучване на Световната здравна организация (СЗО), съобщава „Шпигел”.

антибиотиците
Снимка ДПА

Те са нарастваща заплаха: мултирезистентните бактерии не се повлияват от антибиотиците. Тяхното разпространение е безпрепятствено, около този извод се обединиха експерти, определящи здравната политика на различни държави за десетилетия напред. По данни на Световната здравна организация 700 000 души умират на година от инфекции с мултирезистентни микроби.

Проучването е показало, че много малко хора знаят за антибиотичната резистентност и какво трябва да правят, за да я избегнат. Изследването се базира на анкета, в която участвали 10 000 души от 12 държави от различни точки на света.

64 процента от анкетираните били наясно с рисковете от антибиотичната резистентност.  Въпреки това знанията им за правилното използване на антибиотици са непълни. 65 процента смятат, че тези лекарства се вземат при настинка и хрема. Те са категорични, че не помагат при вирусни заболявания, затова ги използват при бактериални инфекции.

„Резултатите от проучването показват, че е налице спешна необходимост от подобряване на познанията за антибиотичната резистентност“, каза специалният пратеник на СЗО Кейджи Фукуда.

194 държави – членки на Организацията са се договорили на тазгодишната Световна здравна конференция, която се състоя през 25 май в Женева, да започнат мащабна борба с резистентността към антибиотици. „Нарастващата резистентност към антибиотици представлява глобална здравна криза“, заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

Правителствата все още не разбират, че борбата с антибиотичната резистентност е „едно от най-големите предизвикателства за здравеопазването“, каза Чан при откриването на първата седмица, посветена на антибиотика под надслов: „Бъдете внимателни, когато боравите с антибиотици”. „Резистентността застрашава способността ни за лечение на инфекциозни заболявания и разкопава много медицински постижения „, допълва Чан.

Мултирезистентните бактерии са се адаптирали с течение на времето към  начините на действие на антибиотиците. Клетките развиват стратегии, които да подсилят техните механизми на действие, заради което те реагират на медикаментите слабо или никак. Сред най-известните бактерии са MRSA (Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus), VRE (Vancomycin-resistente Enterokokken) или ESBL (Бета-лактамаза, продуциращи ентеробактериите).

ESBL например се намират в стомашно-чревния тракт и произвеждат ензими, към които повечето видове антибиотици са резистентни. Най-тежките случаи на бактериални инфекции, които изискват болнично лечение, се дължат именно на тях, напомнят специалистите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *