Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ох! Опарих се с отровен бръшлян! …Спокойно! Има бързо облекчение, ето го!

Обривите със сърбеж, сълзене и мехури вследствие контакт с растенията отровен бръшлян или отровен дъб се дължат на алергична реакция към токсина урушиол, маслена смола в листата, стеблата и корените на тези отровни растения.

Ляво - отровен дъб, дясно - отровен бръшлян
Ляво – отровен дъб, дясно – отровен бръшлян

Но когато получите обрива, не ви е до химичен анализ на причинителя. Единственото, което искате, е облекчение – тук и сега и вместо да тичате до аптеката за лосион каламин или кортизонов крем, можете да се доверите на алтернативната медицина.

Студен душ, веднага

Норма Пейскоф Уайнбърг, хербалист от Кейп Код, Масачузетс, е натрупала богат опит в лечението на растителни отравяния и притежава арсенал от изпитани средства, като първата стъпка е да вземете студен душ при първа възможност. Колкото по-бързо се изкъпете и колкото по-дълго стоите под душа, толкова по-голям шанс имате да ограничите обрива от отровен бръшлян или отровен дъб.

Глината и ментата успокояват

Намажете обрива с натурална паста за зъби, която съдържа глина и мента. Ментата успокоява раздразнената и възпалена кожа. Глината изтегля токсините и ускорява преминаването на обривите.

Проблемът е, че натуралните пасти за зъби вече не се намират лесно, затова можете да си забъркате мехлема сами. Разбъркайте 5-10 капки ментово етерично масло с 1/2 чаша зелена глина, след което добавете вода до получаване на гъста каша. Нанесете кашата върху обрива на плътен, равномерен слой като избягвате зоната около очите. Правете това от 1 до 3 пъти на ден в продължение на 2-3 дни.

Вечерна иглика възстановява кожата

Мастните киселини в маслото от вечерна иглика пресичат възпалителния процес и ускоряват възстановяването на кожата. Вземайте 1500 мг 4 пъти на ден до пълно изчистване на обрива. Вечерната иглика значително облекчава сърбежа и паренето. Ако вземете масло от вечерна иглика веднага след опарването и продължите да вземате високи дози, кожата ви изобщо не развива обичайните симптоми и всичко преминава за 3—4 дни.

Жълтениче

Съседите ме наричат Дамата на Отровния бръшлян, споделя Уайнбърг. Защото редовно лекува деца и възрастни в квартала от ужилване с отровни растения, като използва едно растение, което нарича вълшебното средство срещу ужилване с отровен бръшлян: жълтениче (Impatiens capensis – растение, което вирее в Северна Америка, с жълти или оранжеви цветове. Английското наименование е jewelweed, както и дамски обеци и портокалов балсам).

Най-добре е да замразите на кубчета чай от жълтениче.

Обтрийте поразеното място с кубче лед 3-4 пъти на ден, докато обривът премине, казва тя. Освен че е приятно, обтриването много помага – обривите изчезват пред очите ви! Чуйте нейните указания за приготвяне на ледените кубчета.

  • Потърсете жълтениче, което вирее във влажната почва около отровния бръшлян. (Това е природният антидот.) Жълтеничето вирее в сенчестите мочурливи почви. То има високи, нежни стълба и камбанковидни жълти или оранжеви цветове. Събирайте стеблата и листата, след като изсъхне росата по растенията, тоест след 10-11 часа сутринта. Можете да закупите семена от жълтениче и да си отгледате растението в саксия.
  • Когато се приберете вкъщи, нарежете растенията на едро, поставете ги в найлонов плик и ги намачкайте с точилка.
  • Поставете намачканите парчета в малка тенджера, залейте с вода, колкото да ги покрие. Кипнете и варете на тих огън, докато водата намалее наполовина и добие кехлибарен цвят.
  • Оставете отварата да изстине и прецедете.
  • Налейте течността във форма за лед, която носи отличителен белег.

Когато кубчетата замръзнат, прехвърлете ги в плик за дълбоко замразяване и поставете етикет. Готовата отвара може да се съхранява в тъмна бутилка в хладилника до една седмица и да се прилага директно върху обрива от контакт с отровен бръшлян. Не можете да разчитате, че винаги ще имате достъп до свежото растение, но можете да съхраните ледените кубчета до три месеца.

Паста от витамин С

Ако нямате подръка жълтениче, пригответе паста от витамин С на прах и малко вода и намажете обривите, за да успокоите мехурите. Ще приготвите пастата, като добавите хладна преварена вода, лъжичка по лъжичка, към 1/4 чаша витамин С на прах до получаване на гладка кашица. Нанесете директно върху засегнатите места и оставете да действа един час, след това отмийте със студена вода и подсушете внимателно. Процедурата се прави 3 пъти на ден до настъпване на подобрение.

За намаляване стреса от обрива

Комбинирайте външното третиране с витамин С с вътрешно.

Вземайте 500 мг витамин С 4 пъти на ден, за да помогнете на организма да се пребори с огромния стрес от обрива. Вземайте тази ударна доза 1-2 седмици в зависимост от това как се повлияват симптомите.

Вземайте също така 500 мг пантотенова киселина (може да я намерите под формулировката витамин В5) 1-2 пъти на ден, докато имате обриви, за да помогнете на тялото да се справи със стреса.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *