Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чудо! Родената 460 г Фрида стана на 5

Празнуването на петия рожден ден на малката Фрида е цяло събитие. Лекарите смятат, че е истинско чудо да достигне тази възраст.

чудо
Фрида, снимка ДПА

Момиченцето се появи на бял свят в клиника във Фулда 21 седмици след зачеването й, като за нормално се счита раждането в 40-тата. Тя е едно от малкото оцелели недоносени дечица.
Когато Фрида се появи, тежеше 460 г и бе висока 26 см. Бебетата като нея почти нямат шанс да оцелеят или ако това се случи, то е за кратко. Но Фрида е феномен. „Тя се разви и сега си поемаме дъх от дългите грижи”, казва майка й Ивон пред „Шпигел”.
Фрида днес празнува рождения си ден с много дечица. Те са се скупчили около голямата шоколадова торта със смърфове. „Искам да имам куклена къща”, пожелава си малката рожденичка.
Разбира се, тя е все още крехка: почти метър е висока и тежи 12,5 кг. Но за сметка на това е много жизнена, общителна и упорита. Когато рисува, е силно концентрирана и на никого не обръща внимание. „От 1 г. година тя ходи на детска градина, която е в съседство с клиниката. Посещава и курс по английски. Отсега се вижда, че е изключително музикална”, хвали се майка й.
Често недоносените деца остават с трайни увреждания, ако оцелеят изобщо. Дробовете, червата, слухът, ретина са засегнати. Голям е рискът от мозъчен кръвоизлив и съответно от трайно осакатяване. Но при Фрида нещата са наред, макар че и тя има от време навреме неразположения. Получава хранителни разстройства и понякога повръща. „Дори не забелязва, че е изхвърлила храната”, обяснява майката. Моториката й не е съвсем развита. Когато скача или тича, изглежда силна, но за колело е твърде слаба. Но тя е твърде когнитивна и е схватлива”, казва Ивон.
Директорът на клиниката за деца и младежи във Фулда д-р Рейнолд Реп споделя впечатленията на Ивон. „Фрида е малко чудо. Много сме доволни от нейните резултати”, хвали я медикът. Физически трябва още да навакса, но дърпа постоянно. Развива се добре и няма сериозни дефицити. Резултатите от прегледите й са като на другите деца. Любознателна е и говори много добре.
Дали ще продължи своето развитие, е трудно да се каже, не крие Реп. Твърде малко са научните познания за живота на недоносените бебета. „Но в момента няма индикации, че се очакват сериозни проблеми. Прогнозата е добра, но няма гаранция“, допълва медикът.
Педиатърът д-р Волганг Гьопел, член на асоциацията на неонатологията и педиатричната интензивна медицина е още по-предпазлив: „Развитието вбъдеще много трудно може да се прогнозира и не се знае дали ще завърши училище”.
Фрида празнува петия си рожден ден с мъничко тъга. Нейният брат близнак Килиан не оцеля. Той почина 6 месеца след раждането си от стомашни и сърдечни проблеми.
Тя не го е забравила. Обяснява, че е била сгушена с него в корема на майка си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *