ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Травматично разстройство след силен стрес – ето изцелението!

Какво е силен стрес? Правите катастрофа, ставате жертва на изнасилване, оказвате се неволен свидетел на не предумишлено убийство при опит за обир, дете е подложено на тормоз и малтретиране.

След подобна травма – анормална ситуация, в която се оказвате изложени на риск за живота, човек се нуждае от професионална помощ. Само лекарят и психологът могат да ви помогнат да се справите с последствията. Малко са хората, които успяват да загърбят станалото веднага. Когато човек преживява силна травма, тя го белязва завинаги. Признаците на пост травматично стресово разстройство са:

  • Превъзбуда – състояние на тревожна бдителност, която непрекъснато ви държи нащрек, особено когато нещо ви напомня за травматичното събитие.
  • Депресия, която убива сетивата ви и интереса към живота.
  • Проблясъци на спомени (флашбек) – обикновено не приличат на разтърсващите 3-D връхлитащи спомени, които виждате по филмите, а натрапливи мисли, чувства или спомени за травматичното събитие.
  • Физически оплаквания – храносмилателни разстройства на нервна почва.

Всичко това са симптоми на стрес, които пречат на нормалния живот, понижават работоспособността и саботират нормалните взаимоотношения. С помощта на терапевт човекът, преживял подобна травма, трябва да осъзнае същността на състоянието си и да не се самообвинява задето не може да се стегне и да се отърси от станалото. Той трябва да разбере, че е нормален човек, изпаднал в ненормална ситуация. Едва тогава може да се научи как да се излекува. Един от най-ефективните подходи към изцелението е да преразгледате вашия вътрешен диалог.

УТВЪРЖДЕНИЯ: заявете на себе си истинските неща

Проумейте вътрешния си диалог, за да си помогнете да живеете в настоящето, вместо постоянно да съживявате миналото. Разговорите със самия себе си и реалистичните утвърждения са изключително важни за процеса на изцеление. Когато ви споходят спомени и сцени от травматичното събитие, запитайте се: „Какво се случва? Кое е реално?“ След това си кажете: „Травмата не се случва сега. Истината е, че травмата остана в миналото. Сега съм в безопасност, в сигурния пристан на моя дом.“

БИЛКИ: успокоение след силен стрес

Билки при пост травматичен стрес
Билки при пост травматичен стрес

Природата може да ви предложи десетки билки, които успокояват тревожността и могат да помогнат в преодоляването на травмата, особено през първите седмици, коментира д-р Ану де Монтрис, която практикува холистична медицина и психиатрия в Котата, Калифорния. Знайте, че успокояващите билки губят своята ефективност след няколко седмици, тъй като нервните рецептори привикват към тях. Ако изберете определена билка и впоследствие откриете, че вече не ви въздейства, преминете към друга билка от списъка. Д-р Де Монтрис винаги препоръчва билковите екстракта, вместо изсушената билка, освен когато приготвяте чай.

  • Кава-кава: 1 капсула от 500 мг, стандартизирана за 30% кавалактони, 3 пъти на ден.
  • Ембрион от лотус: екстрактът може да се закупи единствено от специализиран китайски магазин. Известен е като Лиан Зи Ксин. Дозировката е строго индивидуална, затова следвайте указанията на терапевта.
  • Лайка: 2 капсули от 350 мг сух екстракт от лайка 3 пъти на ден или пригответе силен чай, като запарите за 10 мин 1 пълна супена лъжица цвят от лайка в чаша гореща вода. Пийте по 1 чаша 3 пъти на ден.
  • Валериан: 1 капсула от 150 мг екстракт от корен от валериан 1-2 два пъти на ден. Преди лягане увеличете дозата до 400 мг.

Открийте тънката граница между дозата, която ви отпуска, и дозата, от която ви се доспива, подчертава д-р де Монтрис. При някои хора няма такава граница. Ако от валериана ви се доспива през деня, вземайте го само преди лягане и опитайте с друга билка.

ЦВЕТНИ ЕСЕНЦИИ: натурално балансиране на емоциите след стрес

Цветните есенции са специално приготвени препарати от различни цветя, които влияят на емоциите, като въздействат на „енергийното поле“ на човека.

Така както изпитваме различни чувства, когато слушаме различни стилове музика – понякога изпитваме успокоение, друг път прилив на енергия, цветните есенции въздействат на чувствата, създавайки емоционален баланс и хармония.

Има два начина да вземате есенциите. Можете да закупите стандартизиран готов „коктейл“ от една или няколко есенции и да вземате по 2 капки от всяка есенция 4 пъти на ден. Или ако приемате продължително есенциите, можете да си приготвите „индивидуално шишенце“, като напълните 30 мл тъмно шише с 3/4 минерална вода и по две капки от една или няколко есенции. Четири пъти на ден вземайте по 4 капки от тази комбинация до изчезване на симптомите. Няма ограничения в продължителността на лечението с цветни есенции. Както при другите средства срещу ПТСР, първо отидете на лекар за поставяне на точна диагноз, преди да започнете.

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА: за да се отърсите от травмата след стрес

Тази цветна есенция ще ви помогне да изхвърлите травмата от ума, чувствата и тялото си, като ви успокоява и утешава.

ОРЛОВИ НОКТИ: при натрапчиви спомени

Орловите нокти представят преживяното от друга перспектива и връщат човека в настоящето, затова ще ви помогнат да овладеете напрапчивите спомени.

КЛЕМАТИС: при отнесеност

Ако вследствие на пост травматичното разстройство мислите ви постоянно блуждаят някъде, понеже настоящата действителност е непоносима, опитайте цветната есенция от клематис.

БЯЛ КОНСКИ КЕСТЕН: при мъчителни нежелани мисли

Ако ви преследват натрапливи мисли за преживяната травма, тази есенция ще ви помогне да успокоите ума си.

АГРИМОНИЯ: за постигане на емоционално равновесие след силен стрес

Хората, преживели ПТСР, понякога се затварят в себе си или крият емоциите си, мъчейки се да се държат така, сякаш нищо не се е случило. Агримонията помага на човек да слее истинските си чувства с външния свят и да постигне емоционална уравновесеност.

ДЖАНКА: когато се страхувате да не загубите контрол

След травмата някои хора изпитват ужас при мисълта, че може да изгубят контрол над ситуацията. Те смятат, че не могат да допуснат това, че ще избухнат или ще направят нещо, което не искат. За тях е цветната есенция от джанка.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *