Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар предупреждава: Внимавайте! Грипът може да причини инсулт!

По-опасни и тежки от самия грип са усложненията от него. Кои са най-честите усложнения от грипа? Кои са най-тежките последици от него? Как да ги предотвратим? Знаете ли, че грипът може да причини инсулт? На тези въпроси отговаря проф. д-р Марияна Стойчева, д.м.н., началник на Клиниката по инфекциозни болести и паразитология към болница „Св. Георги“ – Пловдив пред в. „Доктор“.

Проф. Стойчева, кои са най-честите усложнения от грипа?

Най-чести и понякога доста тежки са усложненията на белодробната система – обостряне на астмата, хроничен бронхит, въобще всички белодробни болести се „обаждат“ след тежък грип. Едно много сериозно усложнение е пневмонията, като с нея са свързани най-често и случаите на смърт.

Освен пневмонията, какви други тежки последствия нанася тази инфекция, която всяка година ни атакува?

Най-тежки всъщност са неврологичните увреждания: менингит (възпаление на мозъчната обвивка), енцефалит (засегнато е мозъчното вещество) – това е още по-тежко и често пъти коматозно състояние. Грипната инфекция може да нанесе увреждане и на периферната нервна система, които се проявяват като различни неврити и полиневрити. Няма отдел в нервната система, който да не е застрашен. Най-често като усложнение са менингитите и менингоенцефалитите. Много често те се развиват като хеморагично състояние, защото при грип е характерна повишена проницаемост на кръвоносните съдове.

Проф. Стойчева, да поговорим за менингита – кое е характерно за тази тежка инфекция – първи признаци, симптоми, лечение? Какво трябва да знаят хората?

Ако температурата продължава повече от седмица, трябва да се мисли за усложнения. А първите симптоми на всеки менингит са температура, главоболие и повръщане. В началото грипът започва със силно изразена интоксикация, която включва висока температура, главоболие, може да има и повръщане. Същите са симптомите и на менингита. Освен това болният изпитва страх от светлина, не може да я понася. Ако тези симптоми не отзвучат през първите няколко дни до седмица; ако температурата продължава повече от една седмица, трябва да се мисли за усложнения от грипа. По принцип при грипа температурата не продължава повече от седмица, ако той не даде усложнения. Ако обаче тя продължава да е висока и състоянието се влошава, трябва да се търсят усложненията.

 проф. д-р Марияна Стойчева
Проф. д-р Марияна Стойчева

А за енцефалита какво може да се каже?

Болните при тази тежка болест на първо място стават много сънливи, унесени и неориентирани. Могат да настъпят промени в съзнанието. Започват да бълнуват и макар и рядко не е изключено да възникнат гърчове и още една неврологична симптоматика трябва да посоча – парези и парализи. Но всичко това в по-лека степен може да е мозъчен оток например, който е обичаен за грипа. Всички сме боледували от грип и знаем, че обикновено заболяването е свързано със силно главоболие, със сънливост, човек не може да се надигне от леглото.

Както и при менингита, така и при енцефалита в началото не може със сигурност да се твърди, че има усложнение. Различията по-скоро са количествени в началото на заболяването. Ако обаче те са по-силно изразени, трябва да се мисли за енцефалит.

Проф. Стойчева, прочетох някъде, че грипът може да предизвика дори инсулт. Има ли и такъв риск?

Има такъв риск и това е така, защото друга характерна особеност на грипа е, че той уврежда и малките кръвоносни съдове. Аз вече ви казах, че менингитът е хем вирусен, хем хеморагичен. Но не е изключено да има и истински кръвоизливи. Това обаче се приема като последващо усложнение.

А какви по-трайни увреждания може да предизвика грипът?

По-трайни са онези последствия, възникнали на фона на всички хронични заболявания. Те не преминават дълго време. Ако става дума за енцефалит например, той протича толкова тежко, че може да има остатъчни явления дълго време след излекуването. Дълготрайни са и уврежданията на периферната нервна система – неврити и полиневрити, за които ви споменах в началото. Те измъчват болните месеци наред.

Да припомним какво е правилното и ефективно лечение на грипа?

Искам да изтъкна, че не са много вирусните заболявания, които имат специфично лечение. Това са препаратите тамифлу и реленца. Те действат директно на грипния вирус. Не пренебрегвайте тези препарати, а ги прилагайте още от началото на болестта.

Но при усложненията, които обикновено са бактериални, вероятно се налага друго лечение?

Да, още на третия-четвъртия ден се появяват бактериалните усложнения.

И какво се предприема. Да не се стигне до менингит например?

Най-важното е да се иде навреме при специалист и да се започне навреме терапията. Защото тези лекарства имат ефект, ако се започне веднага лечение с тях – още през първите 24 часа.

Има и сега върлуват т.нар. парагрипни вируси, които са други вируси. За тях тези препарати не действат, както изтъкнах, те повлияват специално на грипния вирус.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *