Можем ли да се справим с тахикардията?

Тахикардията (на гръцки „та-хис” е бързо, а „кардия” – сърце) представлява аритмия, повишаване на сърдечната честота над 90 удара в минута. Често специалистите по кардиология наричат това заболяване по-специфично – пароксизмална предсърдна тахикардия. Има много видове тахикардия, но ще споменем две основни групи:

  • физиологична тахикардия (настъпва по време на физически и емоционален стрес, а другото й име е синусова тахикардия);
  • патологична тахикардия (възниква в резултат на вродени или придобити заболявания на сърцето и други органи).

На първо място трябва да се отбележи, че едва ли тахикардията може да се нарече заболяване, а по-скоро симптом. Може да въз¬никне самостоятелно или да е симптом на друго заболяване.

Веднага след първия пристъп трябва да си направите изследвания при кардиолог. Заедно с вашия лекар е необходимо да изключите такива заболявания като камерна тахикардия (вид учестено сърцебиене, опасно за живота), както и всички форми на органични сърдечносъдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, дисфункция на белия дроб и така нататък.

  • Електрокардиограмата: тя е графично представяне на потенциалните различия, които се проявяват по време на работата на сърцето, на повърхността на тяло¬то и се регистрират от специално устройство, наречено електрокардиограф. Той е един от основните методи за диагностика на сърдечносъдови заболявания.
  • Не бързайте: ако бързото ходене или други физически дейности предизвикват ответни реакции на тялото ви във вид на тахикардия, тогава трябва да забавите темпото, да си поемете дъх, да се отпуснете и в никакъв случай да не продължавате със същия забързан начин на живот.
  • Дишайте дълбоко: при пристъп трябва да направите дълбоко вдишване и силно издишване, насочвайки целия въздушен поток надолу. Повторете няколко пъти.
  • Никакво кафе: тези, които страдат от тахикардия, трябва да се откажат от кафе, кола, шоколад и различни стимуланти, независимо в каква форма.
  • Хранете се правилно: редовното и своевременно приемане на храната е много важно за вашия организъм. Не претоварвайте сърцето си, карайки го да работи върху стомаха ви, който сте принудили да преработва изядената набързо пица и изпитата кола.
  • Релаксирайте: хората, изложени на стрес, страдат по-често от това заболяване. Опитайте се да се отпускате по-често, избягвайте да се тревожите за дреболии и осигурявайте на организма си пълноценно време за почивка.
  • Спортувайте: тренирайте тялото си, увеличавайте натоварването постепенно и внимателно. Не са ви нужни тежки натоварвания, а грамотно подбрани и редовни упражнения, които наистина може да помогнат на сърцето ви да работи правилно.

Материалът е от в-к „Доктор”Публикувано в категории: Здравето след 50 » Здравословен живот » Любопитно » Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Избавете се от аритмията с глог

Аритмията, която крие редица опасности може да бъде излекувана с билки.

Тя е сериозен знак, че

Овладейте тахикардията с ето тези рецепти от народната медицина

Тахикардията, наречена още и сърцебиене, може да има всякакъв произход

РИТМОКАРД / RYTMOCARD

РИТМОКАРД е лекарствен препарат, с чиято помощ се поддържа сърдечният ритъм. Прилага се при аритмии, тахикардии, предсърдно мъждене – само по лекарска препоръка!

Сърцебиене (тахикардия)

Твърде бързата сърдечна дейност в някои случаи води до слабост, световъртеж, до чувство за стягане и сърцебиене, свързани с пробождане в сърдечната област.

Ето каква е вредата от силния чай!

Силният черен или зелен чай е в състояние да навреди на сърдечния ритъм, твърдят учени от Хановер. Зеленият дори е по-опасен, тъй като съдържа повече биоактивни вещества с влияние върху кръвоносните съдове.

Суперхрани – съществуват ли наистина? – 2

Вярвате ли в супергероите, които спасяват света от чудовища? А в суперпродуктите, които защитават от старост, рак и напълняване? Някои учени ни уверяват: да, те съществуват. Така ли е наистина?

Д-р Велизар Дилов: От аритмия се умира!

Понякога ни се струва, че сърцето не ни слуша! От време на време като че ли бие тежко-тежко, друг път тихо-тихо, понякога блъска в гърдите ни, а често дори ни се струва, че сякаш е спряло! Това състояние в медицината се нарича сърдечна аритмия. И няма нищо общо с това дали искаш да ти се случва, или не!

Възпалението на гръкляна може ли да задуши човек?

Моля да отговорите и обясните какви са симптомите на заболяването епиглотит? Вярно ли е, че е смърноопасно? Какви са симптомите?

Д-р Мария Мухина: „Златна игла” топи от 4 до 10 кг. на месец!

Иглотерапията се е появила в Китай преди повече от 2 хилядолетия. Древните лекари смятали, че за доброто самочувствие отговаря правилната циркулация в организма на енергията Ци и за да я подобрят, в биологичноактивните точки „набождали” остри бамбукови пръчици.

Инсултът често е смъртоносен

Острото нарушение на мозъчното кръвообращение уврежда мозъчните тъкани и нарушава контролиращите му функции. Това заболяване се нарича още апоплексичен удар, апоплексия или просто удар.

Екземи с форма на пеперуди са форма на кожна туберколоза

Туберкулозата е сериозно и много коварно заболяване. Съ­ществуват две форми – кожна и системна, която засяга не само кожата, но и белите дробове, бъбреците, сърцето, стомашно- чревния тракт. Освен това пре­дизвиква изменения в кръвта.

Домашни илачи при тахикардия

Смесват се и се разбъркват внимателно по 40 грама корени от дилянка, стръкове от комунига, по 50 грама цвят от лавандула, листа от маточина, стъбла от хвощ. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 грама вряща вода. Вари се 3 минути на тих огън и след изстиване отварата се прецежда. Пие се по 80 грама 4 пъти дневно 30 минути преди хранене.