Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Можем ли да се справим с тахикардията?

Тахикардията (на гръцки „та-хис“ е бързо, а „кардия“ – сърце) представлява аритмия, повишаване на сърдечната честота над 90 удара в минута. Често специалистите по кардиология наричат това заболяване по-специфично – пароксизмална предсърдна тахикардия. Има много видове тахикардия, но ще споменем две основни групи:

  • физиологична тахикардия (настъпва по време на физически и емоционален стрес, а другото й име е синусова тахикардия);
  • патологична тахикардия (възниква в резултат на вродени или придобити заболявания на сърцето и други органи).

На първо място трябва да се отбележи, че едва ли тахикардията може да се нарече заболяване, а по-скоро симптом. Може да въз¬никне самостоятелно или да е симптом на друго заболяване.

Веднага след първия пристъп трябва да си направите изследвания при кардиолог. Заедно с вашия лекар е необходимо да изключите такива заболявания като камерна тахикардия (вид учестено сърцебиене, опасно за живота), както и всички форми на органични сърдечносъдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, дисфункция на белия дроб и така нататък.

  • Електрокардиограмата: тя е графично представяне на потенциалните различия, които се проявяват по време на работата на сърцето, на повърхността на тяло¬то и се регистрират от специално устройство, наречено електрокардиограф. Той е един от основните методи за диагностика на сърдечносъдови заболявания.
  • Не бързайте: ако бързото ходене или други физически дейности предизвикват ответни реакции на тялото ви във вид на тахикардия, тогава трябва да забавите темпото, да си поемете дъх, да се отпуснете и в никакъв случай да не продължавате със същия забързан начин на живот.
  • Дишайте дълбоко: при пристъп трябва да направите дълбоко вдишване и силно издишване, насочвайки целия въздушен поток надолу. Повторете няколко пъти.
  • Никакво кафе: тези, които страдат от тахикардия, трябва да се откажат от кафе, кола, шоколад и различни стимуланти, независимо в каква форма.
  • Хранете се правилно: редовното и своевременно приемане на храната е много важно за вашия организъм. Не претоварвайте сърцето си, карайки го да работи върху стомаха ви, който сте принудили да преработва изядената набързо пица и изпитата кола.
  • Релаксирайте: хората, изложени на стрес, страдат по-често от това заболяване. Опитайте се да се отпускате по-често, избягвайте да се тревожите за дреболии и осигурявайте на организма си пълноценно време за почивка.
  • Спортувайте: тренирайте тялото си, увеличавайте натоварването постепенно и внимателно. Не са ви нужни тежки натоварвания, а грамотно подбрани и редовни упражнения, които наистина може да помогнат на сърцето ви да работи правилно.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *