Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При токов удар трябва да дадете първа помощ на пострадалия, следвайки тези указания!

Токов удар от контакт с нормалната мрежа

Токов удар
Токов удар

До токов удар може да се стигне поради лекомислено боравене с електрическите домакински уреди. Наистина те имат вградени защитни механизми, но все пак съществува известен риск, предимно за децата и възрастните хора, които не осъзнават опасността.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Не пипайте пострадалия, докато не бъде изключено захранването. Можете да го прекъснете, напр. като издърпате щепсела от контакта или като изключите главния предпазител.

Проверете дали пострадалият е в съзнание. Ако не е, започнете спешно реанимация. Ако пострадалият диша и можете да доловите пулса му, прегледайте го за рани от изгаряне по кожата на входните и изходните места, където е преминал токът. Покрийте ги с превръзка или с мокри компреси. Даже и да е в съзнание, пострадалият трябва да бъде прегледан от лекар.

Токов удар от високо напрежение

Високо напрежение
Високо напрежение

Най-често подобни инциденти се случват, когато превозно средство се блъсне в стълб от мрежата за високо напрежение, при което се къса кабел за високо напрежение. Ако той увисне и докосне превозното средство, пътниците са в безопасност, докато са в колата. Спасителите трябва да спазват безопасно разстояние от кабела поне 6 м, тъй като токът лесно може да се прехвърли под формата на електрическа дъга и да засегне околните. Такива инциденти са възможни и с електропроводите на железниците.

Чрез полицията или „Спешна медицинска помощ“ помолете за помощ електроразпределителната компания и пожарната. Дръжте любопитните далеч от мястото, докато захранването бъде изключено.

Ако пострадалият е ранен, повикайте веднага „Спешна медицинска помощ“.

Успокойте хората в колата; те непременно трябва да останат в нея, докато бъде изключено захранването. Не оказвайте първа помощ и не предприемайте мерки за реанимация, докато мястото не бъде обезопасено. Некомпетентната помощ може да завърши със смърт както за пострадалите, така и за спасителите.

ПОРАЖЕНИЕ ОТ МЪЛНИЯ

Мълнии се появяват по време на буря. Ако човек е поразен от мълния и остане жив, то в повечето случаи са налице тежки изгаряния. Подобно на поражението от електрически ток, имаме входна и изходна рана. По правило последната е по-сериозна.

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • припаднал човек, който не диша
  • обърканост и/или загуба на памет, ако пострадалият е в съзнание
  • временна загуба на зрението и слуха
  • различни наранявания, рани от изгаряне

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

При горящи или тлеещи дрехи веднага изгасете огъня с дреха и евентуално или с (много) вода.

Ако пострадалият е в безсъзнание, поставете го в стабилно странично положение, за да освободите дихателните пътища. Бъдете готови за реанимация.

Ако пострадалият е в съзнание, помолете го да легне. Спрете кръвотечението с притискаща превръзка. Прегледайте го за рани от изгаряне и при възможност ги охладете с вода. След това ги покрийте със стерилна превръзка. Завийте пострадалия топло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *