Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помага ли озонотерапията при дискова херния?

Лечение на дискова херния

В днешно време лекарите разполагат с различни по своя характер консервативни методи за лечение на дискова херния. И независимо от техните принципни различия, са насочени към едно: да понижат възпалителния процес, да овладеят и прекратят болката. Обикновено физиотерапията и медикаментозната терапия се използват в комплекс.

Относно озонотерапията в тази медицинска област може да се обясни следното: тя се прилага в неврологията вече 100 години. Но приложението й за лечение на дискова херния е от съвсем скоро.

Методът често се оказва ефективен за лечение на онези болни, при които терапията с другите консервативни методи не е дала резултати. Озонът, който се получава с помощта на специални апарати, активизира обмяната на веществата там, където е поставена инжекцията. Подобрява снабдяването на тези участъци с кислород и хранителни вещества и спомага за регенерация на увредените тъкани.

дискова херния
Лечение на дисковата херния

Обяснението на лечебния ефект от тази процедура се дължи на доказаните свойства на озона – той убива микробите и разрушава токсичните вещества. Привържениците на озонотерапията твърдят, че в резултат на това лечение се нормализират обмяната на веществата, хормоналният фон също. Снема се интоксикацията, разширяват се кръвоносните съдове, подобрява се микроциркулацията и текучеството на кръвта.
В интерес на истината, в много страни в света озонотерапията не е призната от официалната медицина. В средата на 90-те години в Германия, в Университета „Марбург“, е проведено изследване на озонотерапията.

Изводът, базиращ се на голям брой публикации в научни списания, е следният: в днешно време нямаме основания за твърдим, че озонотерапията може да оказва някакво положително въздействие. Позовават се на многобройните усложнения: алергични реакции, нарушение на зрението, главоболия, тежка и продължителна депресия.

Както при всеки друг вид лечение, така и озонотерапията има своите противопоказания, пише „Доктор“. Интересно и полезно ще е да ги научите, защото понякога не само че не оказва лечебен ефект, но може и да влоши протичането на някои заболявания.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

– Непоносимост към озона – при възникване на алергична реакция към озона лечението следва да се прекрати, тъй като в този случай той оказва само токсично въздействие на организма.

– Нарушение съсирваемостта на кръвта – тъй като под действието на озона се променят т.нар. реологични свойства на кръвта, той не следва да се приема. Ако съсирваемостта на кръвта е понижена, може да се стигне до кръвоизлив.

– Хеморагичен инсулт – при озонотерапия се ускорява кръвообращението и се разширяват кръвоносните съдове, което може да провокира повторен инсулт.

– Конвулсивен (гърчов) синдром – озонът оказва стимулиращо влияние на централната нервна система, затова може да провокира възникване на гърчове.

– Остър панкреатит – озонът увеличава активността на т.нар. протеолитични ферменти на задстомашната жлеза, затова при панкреатит озонотерапията няма да окаже лечебно действие, а само ще ускори разрушаването на задстомашната жлеза.

– Хипертиреоидоза – при повишено съдържание на хормони на щитовидната жлеза в кръвта следва да се откажете от озонотерапия, тъй като могат сериозно да се нарушат метаболитните процеси в тъканите.

– Кръвоизливи от различен произход – озонът понижава способността на кръвта да се съсирва, освен това променя нейната гъстота. Затова при наличие на кръвотечения или понижено количество на тромбоцитите в кръвта, озонотерапията носи повече вреда, отколкото полза.

– Отравяния – тъй като озонът влияе на метаболизма на клетките, при отравяния с някои вещества (алкохол, токсини, наркотици) той може да доведе до влошаване на общото ви състояние и да засили степента на интоксикация на организма.

– Хипогликемия – озонът понижава нивото на глюкоза в кръвта затова не прибягвайте към озонотерапия при хипогликемично състояние.

– Наскоро прекаран инфаркт на миокарда – можете да прибегнете до озонотерапия чак 6-7 месеца след получения инфаркт.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *