ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как гледането на телевизия може да усложни диабета ви?

Малко съвременни удобства са нанесли толкова вреда на човешкото здраве, колкото телевизията. Почти не помръдваме, докато сме залепени за екрана, а картини на мазни и сладки храни ни изкушават с всяко прекъсване за реклама. Всичко това сериозно може да усложни диабета ви. Имайте това предвид следващия път, когато се настаните на дивана с дистанционното в ръка.

Съставете си списък със задачи за рекламните паузи. Десет минути преди началото на любимото ви предаване направете списък с няколко 2-минутни дейности, с които да се заемете по време на рекламите. Можете да включите задачи като забърсване на щорите от прах и обезпаразитяване на котката. Подгответе всичко, което ви е нужно, за да изпълните плана си. За да се справите с тези дребни цели, ще се наложи да се движите из дома си и това ще отвлече вниманието ви от закуските в кухнята.

телевизия здраве
Гледайте по-малко телевизия

Разглобете и скрийте дистанционното. Отправете се на пътуване в миналото, обратно към времената, когато телевизорите не са имали дистанционни. Смяната на канала и регулирането на звука раздвижват, нали?

Като извадите батериите от дистанционното и го приберете в чекмеджето под телевизора, ще имате повод да станете от дивана и да се раздвижите. А междувременно може да си спомните и за някоя друга дейност, различна от гледането на телевизия.

Сложете край на навика „вечеря пред телевизора“. Ако обожавате да вечеряте, гледайки новините или телевизионната игра, отървете се от този навик. Учените са установили, че колкото повече телевизия гледат хората, докато се хранят, толкова по-малко плодове и зеленчуци консумират. Това вероятно се дължи на широко рекламираните вредни хранителни продукти, които веднага повлияват на избора на зрителите.

Дръжте вредните храни възможно най-далеч от дивана. Съхраняването на чипс, сладки или други закуски близо до телевизора води до лесен и несъзнателен прием на нездравословни храни. Ако ги държите в дъното на шкафа с провизии, най-малко ще трябва да станете и да отидете дотам, а когато минете покрай купата с плодове на плота, ще си припомните, че една ябълка би била по-разумен избор.

Вземете печен, а не пържен чипс. Ако наистина вечер пред телевизора не можете без солен картофен чипс, заменете го с печен. Потърсете също печен тортила чипс и други подобни, по-здравословни продукти. Само запомнете да не консумирате повече, отколкото бихте изяли от пържения вариант.

Измийте зъбите си след вечеря. Много от хората, имали успех с различни диети, признават, че миенето на зъбите е тайното им оръжие в борбата с излишните килограми. След като сте вечеряли, почистете зъбите си и освежете устата. Така е по-малко вероятно неусетно да привършите с кутия сладолед или да дъвчете гевреци, докато гледате телевизия.

Ангажирайте ръцете си. Понякога пушим или консумираме мазни храни единствено заради навика ръцете ни да са заети с нещо. Впрегнете ги на работа с бродиране, низане на мъниста или плетене, докато седите на дивана. Колкото по-вглъбени сте в хобито си, толкова по-малка е опасността от ненужното хранене – едва ли бихте искали по произведението ви да има трохи.

Намалете броя часове, прекарани пред телевизора. Учените твърдят, че колкото повече телевизия гледат хората, толкова повече храна поглъщат. Ако искате да извадите няколко шоколадови сладки от менюто си, ето един елементарен начин да го направите: прегледайте вечерната програма, изберете предаване, което бихте гледали, и го задраскайте. Вместо това се разходете из квартала или се обадете на приятел, с когото не сте се чували от месеци. Раздвижването и общуването ще укрепят много повече тялото и духа ви, отколкото криминалния сериал и допълнителните калории, които го съпътстват.

Смешка за десерт. Ако ще гледате телевизия след вечеря, заложете на комедията вместо на драмата. Японски учени са открили интересно явление сред диабетиците, които гледали комедийни сериали веднага след хранене – те имали по-ниски нива на кръвната захар в сравнение с пациентите, страдащи от заболяването, които предпочитали политически предавания.

Жонглирайте, докато гледате вечерните новини. Набавете си три топки за жонглиране. Докато текат новините, станете, вземете топките и се упражнявайте. Не само ще впечатлите приятелите си на следващото парти, но и лесно ще изгорите над 270 ккал на час. Можете да купите топки за жонглиране от магазин за играчки или да използвате други, които са удобни за хващане и не биха увредили пода или мебелите при изпускане.

Скрийте си лента за разтягане под дивана. Те се продават в спортните магазини и могат да раздвижат почти всеки мускул в тялото ви дори докато гледате телевизия. Вържете единия край за крака на дивана, а другия за глезена си и се опитайте да изправите крака от коляното. Повторете 8-12 пъти, след това сменете краката.
Заложете на предаване за фитнес. Ако ще гледате телевизия, защо да не почерпите малко вдъхновение от някое „риалити“ предаване, в което хората биват предизвиквани да се стегнат или да отслабнат? Още по-добър вариант – вземете под наем или си купете DVD с гимнастика. Можете да намерите всякакви упражнения (аеробика, пилатес, йога, тай-чи, стречинг, спортни танци и много други) за различните нива на физическа активност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *