ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пазете се от тези растения! Отровни са! (снимки)

Някои растения (или части от тях) при определени обстоятелства поради съдържащите се в тях отровни вещества представляват опасност за здравето на човека.

Застрашени са преди всичко малките деца, защото не могат да преценят риска, а и поради малкото си телесно тегло са по-податливи на въздействието на отровата.

Вижте кои са най-разпространените от тях:

ПЕТНИСТ ЗМИЯРНИК (Arum maculatum)

Arum maculatum
Arum maculatum

Местно грудково растение, срещащо се в горите и в шубраците. Има стреловидни или сърцевидни листа, често с черни петна. Цъфти от май до юни с цилиндрични по форма цветове. След цъфтежа от тях се развиват червени зърна. Отровни са всички части на растението. Симптомите на отравянето са: оток на устните и лигавиците на устата и гърлото; дрезгавост, загуба на гласа, обилно слюноотделяне, повръщане, учестен пулс, спазми; в най-лошия случай животозастрашаваща кома.

СИБИРСКИ ДЕВЕСИЛ (Heracleum sphondylium)

Heracleum sphondylium
Heracleum sphondylium

Местният вид представлява голямо, високо влакнесто растение с ръбести, набраздени стъбла и бели, зеленикави или розови чадъри от цветове. Предимно децата проявяват свръхчувствителност при контакт с власинките на растението, прилошава им или получават обрив (понякога тежък).

ОБИКНОВЕН ТИС (Taxus baccata)

Taxus baccata
Taxus baccata

Тисът е вечнозелено иглолистно дръвче. Всичките му зелени части и твърдите зелени семена (обвити в червена чашкообразна шушулка) са силно отровни и опасни за живота на хората и животните. Само птиците могат да ядат семената на тиса без последствия. Зайците, изглежда, не са чувствителни към отровата в игличките и кората. При човека се появяват следните симптоми на отравяне: гадене, повръщане, болки в корема, диария, в тежки случаи загуба на съзнание и ускорен пулс с летален изход.

НАПРЪСТНИК (Digitalis sp.)

Digitalis sp.
Digitalis sp.

Напръстникът е силно отровен. У нас се срещат два диворастящи вида: червен (Digitalis purpurea) и жълт (Digitalis lutea). Съдържащите се в него вещества (вкл. дигитоксин) могат да доведат и до смърт. Признаците на отравяне са гадене, повръщане и болки в цялото тяло. Ако отровата не се отстрани чрез повръщането, се стига до нарушения на сърдечния ритъм, проблеми със зрението и халюцинации.

МАРГАРИТ (Symphoricarpus rivuiaris)

Symphoricarpus rivuiaris
Symphoricarpus rivuiaris

Oт петнадесетте култивирани сорта на Маргарит по нашите ширини се отглеждат само няколко, въпреки че на пазара могат да се намерят многобройни техни варианти. Цветовете на храста не се набиват на очи, но за сметка на това далеч no-красиви са белите сочни зърна, които дълго висят на клонките през есента. Сокът на тези плодове (и останалите части на растението) при допир може да предизвика възпаление на очите и кожата. При консумиране на плода се стига до диария и повръщане.

КУЧЕШКО ГРОЗДЕ (Solanum nigrum)

Solanum nigrum
Solanum nigrum

Диворастящо растение по нивите и градините, срещащо се между юли и октомври. Притежава звездовидни бели цветове и черни плодове (понякога зеленикави) с големината на грахово зърно. Всички части на растението са отровни; между другото съдържат сапонин и соланин. След консумация те предизвикват дразнене на гърлото, повръщане и болки в корема. При тежки случаи се стига до безпокойство, халюцинации и конвулсивни пристъпи.

БЯСНО ДЪРВО (Daphne mezereum)

Daphne mezereum
Daphne mezereum – плод
Daphne mezereum - цвят
Daphne mezereum – цвят

Бясното дърво е малък храст. Между февруари и април сред листата му се появяват бели или розови цветове. Среща се в хълмисти местности или в планинска гора, на полето обикновено рядко. Отровни са кората, както и червените или жълтеникави плодове. При консумация предизвикват проблеми с гълтането, силно главоболие и болки в корема, гадене и кървава диария.

ВОНЯЩА ЦИКУТА (Cicuta virosa)

Cicuta virosa
Cicuta virosa

Това високо около 1,5 м крайбрежно растение с бели, почти кръгли цветове и набраздени семена (цъфтеж: между юни и август) се среща доста често в блата и мочурища. Вонящата цикута е силно отровна, поради което е наречена още „отровна цикута“. Белият, сладко ухаещ корен се отличава от ядливите видове по това, че вътрешно е разделен на камерки. Отровното въздействие се дължи на причиняващия спазми цикутоксин, който предизвиква парене в устата, гадене, повръщане и пристъпи с гърчове. Отравянето може да има и летален изход.

ЗЛАТЕН ДЪЖД (Laburnum anagyroides)

Laburnum anagyroides
Laburnum anagyroides

Храстоподобно дървовидно декоративно растение с висящи жълти гроздовидни съцветия в края на пролетта. Всички части на растението са отровни, най-вече кората и зелените семена. Те съдържат алкалоид, който при поглъщане предизвиква отравяне със следните симптоми: повръщане, гадене, болки в корема, изпотяване, побледняване и обилно слюноотделяне. В тежки случаи се стига до загуба на съзнание, пристъпи с гърчове и колапс. Подрязването на храстите може да доведе до увреждания на кожата.

ПТИЧЕ ГРОЗДЕ (Ligustrum vulgare)

Ligustrum vulgare
Ligustrum vulgare

Обикновеното птиче грозде спада към маслодайните растения. Растенията по време на цъфтежа имат бели или жълтеникави цветове. Те наподобяват цветовете на люляка и имат силен, доста неприятен мирис. След опрашването от тях се развиват черни или тъмносини зърна. Наистина те служат за храна на птиците през зимата, но също като цветовете и листата на това растение съдържат отровни вещества, които могат да причинят болки в корема и повръщане.

МОМИНА СЪЛЗА (Convallaria majalis)

Convallaria majalis
Convallaria majalis

Тревисти трайни растения от семейство Лилиеви; през май или юни образува цветове със силен аромат. Съдържа отровни субстанции, които се ползват в медицината за подобряване на сърдечната функция, но иначе при директна консумация могат да доведат до отравяне. Това важи най-вече за стъблата, цветовете и червените плодове. Последиците (предимно при децата) са: гадене, повръщане, диария, световъртеж, спазми и неравномерен пулс. В редки случаи се стига до нарушения в сърдечния ритъм.

ЗОКУМ (Nerium oleander)

Nerium oleander
Nerium oleander

Зокумът е вечнозелен храст с малки кожести листа. Родина на тези растения с червени, розови или бели цветове са средиземноморските региони, но то се отглежда и у нас, дори може и да се срещне диворастящо, въпреки че не издържа много на зимния студ. Клонките и листата на зокума са силно отровни не само при ядене, но и поради отровните изпарения при изгаряне. Консумирането на части от растението води до повръщане, в тежки случаи до болки в корема, подобни на колики, и до нарушения в сърдечния ритъм.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *