ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Поставили са ви диагноза диабет – как да успокоите близките си?

Полезни съвети за хора, болни от диабет

Фактът, че страдате от диабет, вероятно притеснява всички около вас. Тези, които ви обичат, се тревожат – понякога дори прекалено – а времето и средствата, които инвестирате в грижите за себе си, могат да се окажат проблем за останалите. Следвайте предложените от нас лесни стъпки, за да избегнете конфликтите.

Успокойте страховете на семейството си с обучение и откровеност.

Не е необичайно близък роднина на диабетик да е по-разтревожен за състоянието му, отколкото самият пациент. Източник на подобни страхове често е липсата на знание, както и погрешната представа за диабета.

Внимателно обяснете какво представлява заболяването и как го контролирате. Споделете някои книги по темата, а ако обяснявате за диабета на дете, намерете подходящ език. Детето вероятно ще приеме по-спокойно състоянието ви, ако споменавате за него от време на време в контекста на други разговори, вместо да водите дълга дискусия.

диабет
Внимателно обяснете какво представлява диабетът и как го контролирате

Уточнете ролята на партньора си при посещенията в лекарския кабинет. Решете дали искате партньорът ви да ви придружава при лекаря и се уверете, че и двамата сте постигнали съгласие по въпроса. Може да предпочетете да обсъждате състоянието си само с лекаря. От друга страна, често помага да имате някого за подкрепа по време на прегледа, който да задава въпросите, за които не сте се сетили, както и да се грижи дадените ви указанията да бъдат разбрани. Когато партньорът ви разбере ролята си при медицинските прегледи, ще има по-малко напрежение и стрес между вас.

Включете в бюджета разходите си за медикаменти. Когато изготвяте месечния бюджет за домакинството, не забравяйте да включите разходите за изследвания и лекарства. Финансовите проблеми са сред най-често срещаните причини за недоразумения в брака, както и за развод. Колкото по-открито и честно споделите с партньора си последствията, които състоянието ви ще окаже върху месечния баланс на средствата, толкова по-добре.

Поставете си общи здравословни цели. Помнете, партньорът ви има законен интерес в поддържането на вашето здраве. Заедно решете какви усилия ще положите, за да контролирате по-добре заболяването. Когато двамата набележите тези цели заедно, усилията ви да овладеете състоянието ще водят до по-малко неразбирателства и спорове. Например може да решите, че всеки ще си взема салата за обяд в работата. Ако с партньора си сте на едно мнение в това отношение, той или тя може да се погрижи да имате пресни зеленчуци, да намери специални кутии, удобни за пренасяне, или да ви помогне в приготвянето на салата от вечерта.

Ако се чувствате притиснати, приложете защитна „хватка“. Роднини, които непрекъснато предлагат съвети, без да сте ги молили за тях, или ви обясняват как трябва да се грижите за здравето си, могат да ви подлудят или просто да ви потиснат. Вместо да пренебрегвате проблема (особено ако живеете с този човек), отправете покана за неофициален обяд или вечеря. Фактът, че се намирате на обществено място, ще уталожи страстите.

Спокойно обяснете колко ги обичате и колко оценявате загрижеността им. След това им кажете какво ви помага, както и какво ви пречи. Бъдете възможно най-открити и честни. Може да се наложи да запишете мислите си предварително, за да не пропуснете някой от проблемите.

Наложете мораториум върху виковете, ругатните, обидите и скърцането със зъби. Когато ситуацията е спокойна, обсъдете със семейството си пряката връзка между враждебността и здравето. Гневът и стресът карат организма да произвежда хормони, повишаващи нивата на кръвната захар. Ако сте избухливи, проверете дали поведението ви не се дължи на ниска кръвна захар. Може би е по-добра идея да отложите сериозните разговори за след вечеря.

Излезте на антистрес среща със самите себе си. Ако успеете да неутрализирате стреса при себе си, членовете на семейството ви също ще се чувстват по-спокойни. Важно е, без значение дали сте работохолик или пенсионер, да намерите отдушник за напрежението и скуката. Дали ще са вечерни разходки, плетене, четене или йога, отделете време и бъдете постоянни. Ще подобрите способността си да се справяте без нерви с вече възникналите конфликти.

Слагайте брака си на първо място. Различни изследвания свързват нещастните бракове и високото кръвно налягане, повишените нива на хормоните на стреса и депресията. Заздравете връзката си с партньора, като не забравяте да казвате „благодаря“ поне веднъж дневно и като предлагате помощта си, преди да ви бъде поискана. Ако бракът ви наистина е застрашен, потърсете брачен консултант.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *