Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Непрекъснато усещате студ? Ето причините!

Ледени пръсти на ръцете, студени крака, постоянна нужда от допълнителна дреха… За да бъде преодоляно неприятното усещане за студ, трябва да се открият причините, които го пораждат.

Студ
Студ

Нарушеното кръвообращение е причина за ледените пръсти

Много хора имат нормална телесна температура, но въпреки това пръстите на ръцете и краката им винаги са ледени, дори могат да посинеят и да станат болезнени от студ. В тези случаи причината може да е в лошото кръвообращение, а то се дължи на това, че сърцето не изпомпва достатъчно кръв, така че тя да стигне до периферията на крайниците. Причината също може да са запушени артерии на ръцете и краката. Консултирайте се с кардиолог или съдов хирург.

Щитовидната жлеза

Зиморничавостта обикновено се приема като нещо невинно, но в някои случаи може да е сигнал за сериозен медицински проблем. Ако усещането за студ се съпровожда от умора, суха кожа, чуплива коса и напълняване, има основания да бъде изследвана щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът се характеризира със спад в производството на хормоните на щитовидната жлеза, което води до затормозяване на метаболизма. С други думи, организмът функционира на забавени обороти. Сред трудностите, които среща тялото при дисфункция на щитовидната жлеза, е намаленият капацитет за регулиране на телесната температура. С кръвен тест лесно ще се установи състоянието на тази малка жлеза от голямо значение за здравето. Съществуват ефикасни методи за лечението на хипотиреоидизма, които трябва непременно да спазвате, защото при недостиг на хормоните на щитовидната жлеза може да развиете кретенизъм.

Недостигът на желязо може да предизвика студени тръпки

Когато желязото в организма не е в достатъчно количество, нерядко това се проявява чрез усещане за студ – ледени тръпки или студена пот.

Желязото е минерален олигоелемент, който играе ключова роля при придвижването на кислорода в кръвта, а този процес е в основата на терморегулацията на тялото.

Когато то недостига, затоплянето е по-трудно.

Ако сте зиморничави, проверете чрез кръвен тест дали желязото в кръвта ви е в нормите. Ако има нужда, лекарят ще ви предпише да взимате допълнителни количества. Превантивно включете в менюто си бобови храни, телешки черен дроб, риба.

Строгите диети причиняват зиморничавост

За да функционира организмът оптимално, телесната температура трябва да е около 37 градуса. За да бъде достигната тя, е необходимо чрез храната да бъдат приети определено количество калории. Половината от дневния енергиен разход е предназначен именно за така наречената термогенеза. Колкото по-висока е околната температура, толкова повече калории са нужни, за да функционира правилно вътрешният „термостат”. Хората, които спазват строги диети, не приемат достатъчно калории, тялото не може да достигне температура от 37 градуса и в резултат на това се появява усещането за студ. За да компенсира това състояние, организмът изгаря резервите от енергия – при този процес може да се стигне до прекалено отслабване и рискове за здравето.

Не пиете достатъчно вода

Случва се през зимата тялото да бъде дехидратирано, тъй като водата, която се съдържа в кожата, се изпарява при контакта със студения и сух въздух. Дехидратацията е причина за появата на чувство за студ. Една от многото функции на водата в организма е регулирането на вътрешната температура. Изпиването на литър и половина вода на ден Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и помага по-лесно да понасяме температурните промени.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *