Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Облекчете увеличената простата с тези храни и спорт

Проблемите с увеличената простата се срещат най-често при мъжете на възраст над 50 години. Това състояние се различава от рака на простата.

простата изображение: livescience.com

Простатата е малка, мускулна жлеза (във формата на орех) в мъжката полова система. Тя обгражда уретрата и се намира точно под пикочния мехур.  С възрастта, клетките на жлезата започват да се размножават, което води до увеличена простата. Въпреки че точната причина не е известна, се смята, че промяната в мъжките полови хормони е основен фактор. Други рискови фактори за уголемяване на простатата са фамилната анамнеза, диабета, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването, пише top10homeremedies.com

Често при увеличена простата няма силно изразени симтоми, но ако има те могат да влошат качеството на живот. Някои от симптомите са често уриниране през нощта, слаб поток на урината, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур и други.

Липсата на лечение при увеличена простата може да блокира потока на урината от пикочния мехур, което да доведе до други усложнения като задръжане на урина, инфекции на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур, както и увреждане на бъбреците.

Има няколко ефективни лечения за това състояние, включително лекарства, терапии и хирургия. В допълнение, някои домашни средства и промени в начина на живот могат да спомогнат за облекчаване на симптомите.

  1. Упражнения на Кегел

Упражнения на Кегел или още упражнения за укрепване на тазовите мускули могат да помогнат за облекчение на някои усложнения, причинени от увеличената простата, тъй като те спомагат за стягането на специфични тазови мускули, подпомагащи уринирането.

  • Легнете на пода със свити колене, събрани един от друг. Повдигнете и стегнете тазовите мускули за 5 секунди, а след това ги отпуснете в продължение на 5 секунди. Повтаряйте 10 до 20 пъти, 3 – 4 пъти на ден.
  • Друг вариант е да повдигнете таза и да стиснете мускулите на ануса, а след това да отпуснете. Направете упражнението 10 – 20 пъти, няколко пъти на ден.простата

Забележка: Мъжете, които страдат от хроничен простатит или синдром на хронична болка в таза трябва да  избягват да правят упражненията на Кегел.

  1. Аеробни упражнения

Активният начин на живот е полезен при увеличена простата, както и за цялостното здраве на организма. Заседналостта води до затлъстяване, което е един от рисковите фактори за развитие на заболяването. Дори няколко минути на ден ще помогнат за намаляване на пикочните проблеми, причинени от увеличената простата и дори могат да предотвратят проблема. Започнете да тичате, да играете тенис, да гребете, да ходите няколко пъти седмично.

  1. Контрастни душове

Контрастните душове са ефективно средство за защита при увеличена простата. Горещата вода ще помогне за отпускане на тазовите мускули и намаляване на подуването, а студената ще облекчи болката.

  • Напълнете една вана с топла вода и добавете ½ чаша английска сол. Напълнете друга вана със студена вода и добавете няколко капки етерично масло от лавандула. Повторете два пъти, редувайки 3 минути в топла и 1 минута в студена. Последна трябва да бъде хладната вода. Правете това няколко пъти седмично.
  1. Коприва

Копривата също може да намали симптомите, причинени от увеличена простата. Тя съдържа етерични биоактивни фитохимикали, които помагат свиването на простатната тъкан. Тя е естествен диуретик и ще спомогне за изхвърлянето на отпадъци през урината и ще облекчи възпалението.

  • Добавете 1 супена лъжица листа от сушена коприва в чаша с топла вода и оставете за 10 минути, прецедете и пийте този чай 2-3 пъти дневно.
  • Може да приемате коприва на таблетки, но преди това трябва да се консултирате с вашия лекар.
  1. Царевична коприна

Царевичната коприна е изпитан лек, които се бори със симптомите на увеличената простата.  Действа като естествен диуретик и помага да за отпускането на пикочните мускулите. Това води до подобряване на потока на урината.

  • 3 супени лъжици изсушена царевична свила в 4 чаши вода. Оставете да заври, след което оставете да къкри за още 10 минути. Прецедете и пийте по 3 чаши дневно.
  1. Ябълков оцет

Нефилтрираният ябълков оцет има стягащи свойства, които помагат да се намали подуването на жлезата. Подпомага отслабването и предотвратява усложненията, причинени от увеличената простата.

  • Смесете 2 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет и 1 супена лъжица мед в чаша топла вода. Пийте два пъти дневно.
  • Друг вариант е да добавите 1 чаша ябълков оцет във вана с вода и да седите в нея за около 15-20 минути, няколко пъти в седмицата.
  1. Тиквено семеЯжте тиквено семе при увеличена простата

Тиквените семки също помагат увеличената простата да намали размера си.  Семената съдържат диуретични свойства, които помагат на диурезата. Те също са с високо съдържание на цинк, а мъже с увеличена простата обикновено имат недостиг. В допълнение, семената имат омега-3 мастни киселини, които подпомагат функционирането на простатата. Най-добрият начин да се насладите на тиквени семки е да ги ядате сурови и без сол. Шепа семена на ден са достатъчни.

  • Сложете една шепа смачкани сурови тиквени семки в голяма чаша, добавете гореща вода и оставете да се охлади на стайна температура. Прецедете и пийте по една чаша чай, няколко пъти седмично.
  1. Домати

Доматите са богати на ликопен, който помага облекчаване на симптомите на увеличена простата. Той спомага за намаляване на налягането на пикочния мехур и свиването на жлезата. Включете домати и доматени продукти като доматен сос, пюре и сок в диетата си. Можете да  започнете да приемате хранителна добавка с ликопен, но само след консултация с лекар.

Допълнителни съвети:

  • Опитайте се да посещавате тоалетната веднага щом ви се приходи.
  • Избягвайте алкохола и кофеина.
  • Не пийте много течности наведнъж.
  • Внимавайте да не настинете.
  • Ограничете приема на мазни храни и червени меса.
  • Ако сте с наднормено тегло, започнете режим, за да отслабнете.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *