ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диетичен вариант за ориз пилаф, полезен за цялостно прочистване на организма

Диетичният вариант на традиционния ориз пилаф е идеална гарнитура за редица пикантни ястия и се включва във диетите за прочистване на тялото.

В една порция се съдържат 287 ккал, 8 г мазнини, 3 г наситени мазнини, 1 мг холестерол, 9 мг натрий, 48 г въглехидрати, 0,5 г влакнини, 5 г белтъчини.

 

Ориз пилаф
Ориз пилаф

Продукти за 4 порции

225 г ориз басмати

1 с. л. натурално кисело мляко сол

10-12 нишки шафран

15 г неосолено краве масло

1 ½ с. л. слънчогледово олио

2 дафинови листа, натрошени

4 шушулки зелен кардамон, отворени

1 пръчица канела (7,5 см), счупена на две

2 пъпки карамфил

1 ч.л. кимион

125 г червен лук, нарязан на шайби

Приготвяне 10 минути плюс 30 минути за киснене и 8-10 минути за престояване

Топлинна обработка 20 минути

Измийте ориза със студена вода, отцедете го и го сипете в купа. Добавете киселото мляко, сол на вкус, разбъркайте и оставете да престои 30 минути.

Стрийте шафрана в хаванче.

Разтопете маслото с 1 с. л. олио на слаб котлон. Добавете дафиновия лист, кардамона, канелата, карамфила и кимиона и запържете 1 минута, като не спирате да разбърквате. Сипете ориза, увеличете температурата до умерена и гответе още 2-3 минути, като постоянно бъркате.

Залейте с 350 мл вряща вода и прибавете шафрана.

След като сместа заври, намалете котлона, похлупете плътно и оставете на тих огън 10 минути, без да повдигате капака. Отстранете съда от котлона и оставете сместа да престои 8-10 минути. Прясно приготвеният ориз басмати е много крехък, но след като престои, зрънцата му ще станат по-плътни и сухи.

Междувременно загрейте половин с. л. олио в тиган с незалепващо покритие. Запържете вътре лука 2-3 минути. Намалете температурата, добавете 1 щипка сол и гответе още 4-5 минути, докато лукът омекне и леко покафенее. Ако е необходимо, сипете малко вода, за да не загори.

Разбъркайте ориза с вилица, гарнирайте с пържен лук и поднесете.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *