ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравословна закуска – кекс с фурми и орехи

Фурмите правят този беден на мазнини кекс ароматен и сочен.

Кекс с орехи и фурми
Кекс с орехи и фурми

Този кекс се приготвя и се съхранява лесно. Полезните за сърцето орехи, съчетани с богатите на влакнини фурми, са здравословна закуска.

Продукти за 10 порции

200 г сушени фурми без костилки, нарязани

30 г неосолено краве масло

1 ч. л. сода бикарбонат

240 мл вряла вода

140 г кафява захар

2 яйца

280 г бяло брашно

2 ч.л.баклулвер

1 пакетче ванилия

½ ч.л. канела

1 с.л. какао

1 щипка сол

115 г орехи, нарязани

Инструкции:

Сложете фурмите в купа заедно с маслото и содата бикарбонат. Залейте ги с вряла вода и бъркайте, докато маслото се разтопи. Оставете настрана.

Загрейте предварително фурната до 180 °С. Леко намажете кръгла дълбока тавичка за кекс с мазнина и застелете дъното й с хартия за печене.

Разбийте захарта и яйцата в дълбока купа. Добавете изстиналата смес с фурмите, пресятото брашно, бакпулвера, подправките и солта. Добавете орехите и разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре.

Излейте сместа в предварително подготвената формичка и загладете повърхността. Печете докато кексът бухне и стане приятно златист, а при проба с клечка по нея не полепва тесто.

Извадете кекса и оставете да се охлади. Може да се съхранява до 5 дни, ако се увие във фолио или се държи в херметически затворен съд.

Хранителна стойност на една порция 295 ккал, 12 г мазнини,2 г наситени мазнини, 47 мг холестерол, 225 мг натрий, 43 г въглехидрати, 1 г влакнини, 1,6 г белтъчини.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *