Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете кои са хранителните добавки за намаляване на холестерола и здраво сърце

Определението за хранителните добавки може да включва следното описание: „нещо, което се използва като допълнение, за да се обогати или подсили цялостният ефект“.

dobavki-1
Хранителните добавки

Именно това е предназначението на хранителните добавки – да обогатят един добре изграден хранителен режим, а не да го заместят. Този раздел от програмата „По-здрави“ ще подпомогне усилията ви да понижите нивата на холестерола си и да подобрите сърдечносъдовото си здраве. Въпреки че хранителните добавки имат множество полезни страни, те не са предназначени за всички и е препоръчително да се приемат само след консултация с лекар.

Хранителните добавки, които представяме в тази част, могат да сведат риска от сърдечносъдови заболявания до минимум или да понижат холестерола. Съществуват данни, според които някои добавки намаляват лепкавостта на тромбоцитите, като вероятно така понижават риска от образуването на увреждащи артериите тромби; други предотвратяват окисляването на LDL-холестерола, като предотвратяват образуването на плаки; има и такива, които помагат за редуциране на страничните ефекти от традиционните медикаменти, приемани при повишен холестерол. Не всички продукти, описани в тази глава, са подходящи за всеки пациент. Съществуват обаче два вида, които според нас са полезни за всеки един човек, следващ нашата програма. В допълнение към тях разглеждаме още шест, тъй като съществуват доказателства, че те понижават холестерола или предпазват от сърдечносъдови заболявания. В края на главата описваме и група добавки, които, въпреки че не са включени в програмата, може да ви заинтересуват. Предоставили сме и информация, засягаща противопоказанията на всяка добавка, тъй като също както и медикаментите, те крият потенциални рискове. Преди приема на каквито и да е лекарствени или нелекарствени препарати е препоръчително да се консултирате с лекар. Не забравяйте, че преди да се подложите на сърдечна или друга хирургична операция, трябва да прекратите приема на рибено масло, гинко билоба, женшен, чесън или други добавки с разреждащо кръвта действие поради опасност от кръвоизлив.

Няколко мъдри съвета

Преди да продължите нататък, запомнете добре следните два съвета:

„Естествен“ не е задължително „безопасен“ Само защото дадена добавка е с естествен произход, това не означава, че употребата й не крие рискове. Голям брой продукти могат да взаимодействат с традиционните медикаменти и да причинят неприятни странични ефекти, ако се приемат неправилно, или дори да влошат вече съществуващи заболявания. Ето защо е важно да информирате лекуващия ви лекар, ако вземате някакъв виддобавки. При проучване в САЩ се разкрива, че една трета от пациентите, приемащи добавки, са използвали такива продукти, които могат да взаимодействат с предписаните им за сърдечносъдови проблеми лекарства. Бъдете особено внимателни, ако сте на лечение с разреждащи кръвта медикаменти като аспирин, синтром, варфарин или плавикс (клопидогрел); редица добавки като гинко билоба, женшен, чесън, витамин Е, рибено масло и коензим Q10 също имат кръворазреждащи свойства, като комбинираният ефект от тях може да доведе до опасен кръвоизлив.

Само защото върху етикета нададен продукт е написано „в естествен вид, от природата“, това невинаги е гаранция, че е по-безопасен от фармацевтичните препарати. Добавките също включват химични вещества, които оказват въздействие върху организма — именно затова имат ефект. Ето защо не превишавайте препоръчаната доза и не ги приемайте за по-дълъг от предписания период. Ако сте бременна или кърмите, никога не вземайте добавки без предварителна консултация с лекар.

Интересувайте се какви продукти използвате Винаги четете внимателно листовките на хранителните добавки и помолете лекуващия ви лекар да ви обясни подробно какво съдържат препаратите и какви са източниците на веществата, включени в състава им. Храните и хранителните добавки, към които спадат витамините, минералите и билките, подлежат на наблюдение от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Всички съществуващи билкови медикаменти, продавани без рецепта, трябва да бъдат лицензирани до 2011 г. Продажбите в Европейския съюз са регулирани и чрез Директива за хранителните добавки (от 2002 г.), която постановява общи правила за етикетите на този тип продукти. През 2005 г. към нея бе добавен анекс, който включва списък, изброяващ официално одобрените витамини и минерали, които могат да бъдат използвани в добавките, както и тяхната химична формула и източници. Целта е всички добавки в Европейския съюз да съдържат вещества само от този списък.

Съветваме всички, спазващи програмата, да приемат един продукт, съдържащ мултивитамини и минерали, и около 1000-2000 мг рибено масло дневно.

В зависимост от здравословното състояние се препоръчва и прием на хром (той може да е полезен за пациентите, страдащи от метаболитен синдром), коензим Q10 (за пациентите на статинова терапия), индийски живовляк (източник на разтворими влакнини) и глог (подобрява кръвообращението и намалява окислението на LDL-холестерола). Не приемайте нито една от тези добавки без предварителна консултация с лекар.

Хранителните добавки не са препоръчителни за хора на лечение с медикаменти, предписани при сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. Въпреки че в някои случаи могат да имат благотворен ефект, е възможно да се получат неприятни взаимодействия. Нито една от тези добавки не бива да се взема без предварителна консултация с лекар.

Две полезни добавки, които всеки може да приема

Четирите хранителни добавки, описани на следващите страници, са предназначени за хора с определени здравословни проблеми. В нашата програма обаче сме включили и два продукта, които всеки човек би могъл да прибави към храната си: препарат, съдържащ мултивитамини и минерали (наричан оттук нататък за по-кратко мултивитамини), и рибено масло. Те са безопасни и са от полза за здравето при повечето възрастни. Обърнете внимание обаче, че здравните специалисти не препоръчват употребата на добавки с витамини и минерали, освен при наличието на установен недостиг на конкретни вещества в организма, който трябва да се компенсира.

Вместо това те съветват да си осигурявате витамините и минералите чрез храната.

Мултивитамини

dob-multivitamini
Хранителните добавки – мултивитамини

Мултивитамините за ежедневен прием са сред най-популярните добавки. Те са безвреден и лесен начин да се възползвате от ползотворния ефект на широк спектър от хранителни вещества, без да се налага всеки ден да поглъщате цяла шепа различни таблетки. Ежедневният прием на мултивитамини е особено важен, ако страдате от недостиг на някои елементи (например възможно е да не консумирате достатъчно витамини и минерали, ако спазвате вегетариански хранителен режим).

Когато избирате мултивитамини, заложете на известна марка със стриктен контрол на качеството, висока степен на биодостъпност (това означава, че организмът ви може да усвои витамините) и ограничен брой добавени вещества като оцветители, овкусители и т. н. Избягвайте препарати, които съдържат желязо, освен ако не сте жена във фертилна възраст или лекарят ви не е препоръчал прием на допълнително желязо.

Възможни ползи

Сред благотворните за сърцето ефекти от добавките се нареждат намаляване на нивото на хомоцистина и на окисляването на LDL-липопротеините. Едни от най-важните елементи са:

Витамини от групата В Приемът на мултивитамини осигурява на организма витамини от групата В — това е една от основните причини да вземате такава добавка ежедневно.

В тази група са тиамин, рибофлавин (Bi), пиридоксин (Be), ниацин (Вз), пантотенова киселина (В5), кобаламин (В12), фолиева киселина и биотин. Те играят ключова роля във всички процеси в организма. А що се отнася до сърцето, тези витамини наистина действат. Фолиевата киселина, Be и В12 предотвратяват опасно натрупване на аминокиселината хомоцистин. Ако нивата на хомоцистина се покачат прекалено, той уврежда ендотелните клетки (покриващи вътрешната повърхност на артериите), като спира производството на азотен окис и благоприятства натрупването на плака. Регулирането му е много основателна причина да приемате мултивитамини.

Друг витамин от групата В, холинът, помага на организма да обработва холестерола. А витамин В5 (пантотенова киселина) може да намали LDL-холестерола и триглицеридите и да повиши HDL-холестерола. Той действа, като намалява количеството на синтезирания от черния дроб холестерол.

В повечето случаи добавките с мултивитамини ще ви осигурят всички необходими витамини от групата В. Ако нмате повишени нива на хомоцистин обаче, може би лекарят ви ще препоръча допълнителен продукт, съдържащ само витамини от групата В. В този случай не превишавайте предписаната доза, тъй като те могат да се натрупват в организма до токсични количества.

Витамин Е

Той е мощен антиоксидант. Все още остава противоречив въпросът дали добавките с витамин Е предотвратяват развитието на сърдечносъдови заболявания. Противно на мнението на милиони, според едно мащабно и авторитетно проучване витамин Е изобщо не предпазва сърцето.

Някои учени обаче все още вярват в ефекта му, въпреки факта, че едно от последните мащабни изследвания, проведено в Харвард, при което в продължение на 12 години се наблюдават около 40 000 жени, заключава категорично, че приемът на добавки с витамин Е няма никакъв ефект при сърдечносъдови заболявания.

Поддръжниците на витамин Е вярват, че при тези проучвания не са били правилно анализирани подходящата форма на витамин Е, дозировката, честотата и времето на прием (при едно от тях се разкрива, че когато до-бавките с витамин Е се приемат заедно с храната, те имат четворно по-силен ефект за предотвратяване на окисляването на LDL-липопротеините, отколкото когато се вземат на гладно). При изследване, направено в Рим през 2000 г., което се провежда сред пациенти, претърпели мозъчен инсулт или с високи нива на холестерол, се установява, че при участниците, приемащи допълнително витамин Е, се наблюдава не само по-минимална степен на увреждане на артериите, но и настъпва нормализиране в нивата на холестерола.

Повечето витамини се измерват в милиграми, но някои мастноразтворими витамини, като Е и А, често се посочват в т. нар. международни единици (IU). Според най-съвременните проучвания не е необходимо да се приема добавка с витамин Е, за да се гарантира добро сърдечносъдово здраве, така че мултивитаминен продукт, съдържащ от 100 до 200 IU, е повече от достатъчен. Нашите предци са си осигурявали около 100 IU витамин Е чрез храната, но днес е трудно да си набавим дори това скромно количество по този начин. За да си осигурите 100 IU от витамин Е, ще трябва да консумирате над три чаши зехтин дневно — един от най-ценните източници на витамин Е, но това, разбира се, е невъзможно.

Витамин С Той също притежава свойствата на силен антиоксидант, който по отношение на сърдечносъдовите заболявания и холестерола е с все още недо казан ефект. При научни изследвания не е открита връзка между приемания с храната витамин С и риска от възникване на сърдечносъдови проблеми. Но при някои от малобройните изследвания върху добавките с витамин С се наблюдават обещаващи резултати.

При експеримент, проведен сред 10 жени, които в продължение на 4 седмици са приемали 1000 мг витамин С дневно, се наблюдава понижаване на LDL-холестерола с 16% и леко подобрение в нивата на HDL-холестерола. Подобни резултати дава и едно доста по- мащабно проучване сред 256 мъже и 221 жени. Установява се, че витамин С има сходен ефект дори и при по-ниска дозировка.

Витамини Е и С действат най-добре, когато са заедно, което е още една причина да ги приемате като част от мултивитаминен продукт. Избирайте такъв със съдържание на витамин С между 200 до 500 мг.

Хром Той е жизненоважен микроминерал, открит за пръв път през 1955 г. Въпреки че в човешкия организъм се съдържат само няколко милиграма, дори това минимално количество е достатъчно, за да регулира нивата на инсулина и кръвната захар, както и да активира ключови за производството на енергия ензими. Набавяме си го чрез храната — основно чрез маята, зърнените култури, ядките, сините сливи, картофите и морските дарове. Но общо взето, не приемаме достатъчно, ето защо в много случаи се наблюдава недостиг на хром. Една от причините е, че богатата на рафинирана захар храна го извлича от организма. Хората, страдащи от метаболитен синдром или диабет, както и всички предразположени към недостиг на хром, като спортисти, възрастни хора или мъже и жени, които консумират храни, богати на рафинирана захар в прекалено големи количества, трябва да се насочат към мултивитаминен продукт, съдържащ хром.

Добавки с рибено масло

dob-ribenoПрограмата „По-здрави“ препоръчва консумация на тлъста риба няколко пъти седмично. Но дори това не е достатъчно, за да си осигурите необходимото количество омега-3 мастни киселини, които според най- новите научни изследвания понижават нивата на триглицеридите, противодействат на възпалителните процеси в организма, намаляват лепкавостта на кръвта и влияят благотворно на сърцето. Ето защо в нашата програма се препоръчва на всички да приемат допълнително рибено масло, особено ако не обичате риба и не сте сигурни, че ще я консумирате редовно — тогава е двойно по-важно да вземате такива добавки.

Рибеното масло има и много други полезни действия. То повишава имунитета, облекчава депресивните състояния, има противоалергични свойства, неутрализира възпалителните процеси при хора със заболявания като ревматоиден артрит и болест на Крон и вероятно дори предотвратява някои видове рак.

Избор на продукт с рибено масло

В миналото много деца очакваха с неприязън ежедневната дажба от една лъжица рибено масло, използвано като профилактично средство срещу множество заболявания. Днес по съвсем лесен и приятен начин можете да обогатите хранителния си режим с омега-3 мастни киселини с помощта на добавките с рибено масло. Прозрачните капсули (на желатинова или растителна основа) са без характерен мирис и вкус и се поглъщат лесно, дори понякога да са големи. Също така те са сравнително евтини. Купувайте само известни марки, за да сте сигурни, че съдържанието на продукта отговаря на написаното върху етикета.

Научни доказателства

Рибеното масло предпазва сърцето до голяма степен поради факта, че е леснодостъпен и евтин източник на омега-3 мастни киселини. То може дори да подобри съотношението между LDL- и HDL-холестерола в организма, както и да намали нивото на триглицеридите. При изследване, проведено в Израел през 2001 г., на 52 пациенти, които приемат понижаващи холестерола медикаменти, всеки ден се дават или по 7 г диетичен продукт за мазане с омега-3 мастни киселини, или зехтин. Участниците също така трябва да ограни чат количеството на приеманите омега-6 мастни киселини (срещани в повечето растителни масла). Като цяло при пациентите, използващи продукта с омега-3 мастни киселини, се наблюдава спадане на общия холестерол със 17%, а на триглицеридите — с впечатляващата цифра от 36%. При групата, консумираща зехтин, се отбелязва спад в нивата на LDL-холестерола средно с около 15%, но при тях не се отчитат значителни промени нито в нивото на HDL-холестерола, нито на триглицеридите.

Ето още няколко полезни свойства на рибеното масло:

  • При изследвания се наблюдава, че приемът на 1000—2000 мг рибено масло дневно намалява нивото на триглицеридите, забавя сгъстяването на кръвта и понижава кръвното налягане.
  • Комбинирането на рибено масло със статинови медикаменти може да предотврати развитието на диабет тип 2 при хора, страдащи от затлъстяване и висок холестерол (сами по себе си статините имат незначителен ефект върху триглицеридите, които са сред основните рискови фактори за появата на диабет).
  • Добавките с рибено масло помагат за регулиране на електрическата активност на сърцето, като понижават риска от инфаркт или внезапна сърдечна смърт поради аритмия (неправилен ритъм на сърдечните съкращения).

Какво и колко да приемаме

Рибеното масло се състои от два основни вида омега-3 мастни киселини, познати като ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и декозахексаенова киселина (ДХК). Здравните специалисти препоръчват доза от 1000 мг дневно, разделени на няколко отделни приема, например два пъти дневно. Ако сте пълни вегетарианци (не консумирате никакви продукти от животински произход или риба), вместо рибено масло можете да приемате ленено семе. То е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Приемайте по една лъжица дневно под формата на капсули или олио или го използвайте за заливки на салати.

Не вземайте едновременно рибено масло и ленено семе, тъй като и двете имат кръво- разреждащи свойства. Тъй като добавките с рибено масло могат да съкратят времето, необходимо на кръвта за съсирване, преди да започнете приема, се консултирайте с лекаря си, ако сте на лечение с други медикаменти със същия ефект, като варфарин или синтром, или сте застрашени от кръвоизливи.

Четири други добавки

Може би вече сте решили да вземате мултивитамини и рибено масло или ленено семе ежедневно. При някои хора обаче ще са необходими и други добавки. Предлагаме ви списък с едни от най-популярните продукти заедно с информация при какви случаи са подходящи. Не забравяйте задължително да се консултирате с лекар, преди да започнете прием.

Коензим Q10

dob co-q10Витаминоподобното вещество, познато като коензим Q10, е естествена съставка в човешкия организъм. На практика то се среща във всяка клетка на тялото. Набавяме си допълнителни количества от този мощен антиоксидант и чрез храни като червено месо, ядки, тъмнозелени листни зеленчуци и растителни масла. Той осигурява енергия за всяка клетка, особено на сърцето: без него то не би могло да функционира. Ето защо не са изненадващи разкритията, че в сърцето се съдържат по-високи концентрации на коензим Q10, отколкото във всяка друга тъкан в организма или че при хората със сърдечносъдови проблеми нивата на коензим Q10 ca с 25% по-ниски, отколкото при хората със здраво сърце. В много страни лекарите предписват добавки с коензим Q10  на пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Във взаимодействие с витамин Е коензим Q10 предпазва от окисляване LDL-частици- те, придвижващи се в организма. Те стават много по-опасни за артериите, ако са окислени — биологичният еквивалент на ръждясването.

С напредването на възрастта нивата на коензим Q10 в организма намаляват. Научните изследвания показват също, че понижаващите холестерола статинови медикаменти като сортис (аторвастатин) и бета-блокерите като индерал (пропранолол) изчерпват коензима, като пречат на способността на организма да го синтезира. Това може да е обяснение за мускулната слабост, която понякога се свързва със статиновата терапия.

Какво показват научните изследвания – Въпреки че коензим Q10 не се отразява върху нивата на холестерола, учените предполагат, че редовното приемане на добавки с Q10 намалява риска от последващи сърдечносъдови проблеми при хора, които са претърпели инфаркт.

За кого е подходящ – Всички, които имат висок LDL-холестерол или са на лечение със статинови медикаменти, трябва да помислят за прием на коензим Q10, ако могат да си го позволят: тази добавка не е от евтините. Коензим Q10 може да е ефикасен и при хора, страдащи от хипертония или сърдечна недостатъчност.

Препоръчителна доза 100 мг, приемани на два пъти (по 50 мг два пъти дневно). Добре е да се взема по време на хранене, за да се повиши абсорбцията. Обикновено видими резултати настъпват най-рано след 8 седмици.

Предупреждения и взаимодействия – Според някои изследвания коензим Q10 може да си взаимодейства с кръворазреждащи препарати като например варфарин или синтром.

В никакъв случай не трябва да се приема по време на бременност или кърмене.

Индийски живовляк (псилиум)

Индийският живовляк, който е отличен източник на разтворими влакнини, съдържащи се във външната обвивка на семената му, вече над 60 години се продава като сла бително средство. Но днес е известно, че той притежава и удивителни свойства да понижава холестерола. Само 10 г дневно могат да намалят общия холестерол с 5%, а LDL-холестерола — с 9%. В идеалния случай в програмата „По-здрави“ вие ще си набавяте всички необходими разтворими влакнини чрез консумацията на зеленчуци, плодове и варива. Но ако не обичате често да се храните с богати на целулоза храни, добре е да си купите добавки с индийски живовляк.

Какво показват научните изследвания – При анализа на резултатите от осем различни изследвания учени от САЩ откриват, че приемът на 10 г живовляк дневно в продължение на осем седмици намалява LDL-холестерола със 7%.

За кого е подходящ За всички, които приемат под 25 г разтворими влакнини с храната дневно.

Препоръчителна доза 10 г дневно.

Предупреждения/противопоказания – Живовлякът абсорбира водата, така че трябва да приемате хранителните добавки (таблетките) с много течности, за да намалите чувството на подуване в корема и образуването на газове и да се предпазите от запек. Продава се и под формата на прах, който можете да разтворите в чаша сок или вода.

Аргинин

Храни, богати на аргинин
Храни, богати на аргинин

Аргининът, наричан още L-аргинин, в организма се преобразува в азотен окис. Азотният окис се синтезира най-вече в стените на кръвоносните съдове. Той поддържа ендотела (вътрешната обвивка на артериите) гладък и хлъзгав, като така предотвратява образуването на плаки. Аргинин се съдържа в овесените ядки, яйцата и соевите зърна.

Какво показват научните изследвания – При проучване, проведено от американския кардиолог проф. Джон Кук, в което 43 доброволци приемат големи дози L-аргинин (между 6 и 21 гдневно), се наблюдава значително подобрение в кръвообращението и в гъвкавостта на артериите само след седмица. Кук също така забелязва, че хранителните добавки с аргинин намаляват лепкавостта на тромбоцитите, на левкоцитите и дори на артериалните стени при хората с висок холестерол. По-ниската лепкавост означава по-малка вероятност от образуване на плаки и тромби.

За кого е подходящ – Може би е добре да вземате аргинин, ако страдате от сърдечносъдово заболяване или при вас са налице няколко рискови фактора за развитие на сърдечносъдови проблеми и не се храните пълно ценно. Ако консумирате много овесени ядки, яйца или соя, вероятно не се нуждаете допълнително от аргинин.

Препоръчителна доза 2—3 г дневно, приемани на няколко пъти.

Предупреждения/противопоказания – Важно е да се консултирате с лекаря си, преди да започнете да вземате аргинин, тъй като ефектът му може да се отрази на действието на други препарати за сърцето. Като странични ефекти се наблюдават стомашно разстройство, диария, главоболие и дори херпес зостер. Понякога приемът на аргинин изостря пристъпите при астматици. Не вземайте аргинин едновременно с виагра, тъй като това може да доведе до опасно понижаване на кръвното налягане. Аргининът също така не се препоръчва при болни от рак или хора със сериозни инфекции или възпаления.

Глог

Бодливият храст глог, който се среща из цяла Европа, бил използван като лечебно средство за много здравословни проблеми още през Средновековието. Неговите лековити свойства се дължат отчасти на високата му концентрация на антиоксиданти, познати като флавоноиди.

Какво показват научните изследвания – Данните сочат, че глогът може да на-мали пристъпите на стенокардия, като подобри кръвоснабдяването на сърцето поради съдоразширяващото си действие. Той също така предотвратява окисляването на LDL-холестерола.

За кого е подходящ – Ние не препоръчваме на всички, които следват нашата програма, да приемат хранителните добавки с глог, тъй като не съществуват единодушни научни доказателства за ползата от тях. Но ако вече страдате от сърдечносъдово заболяване, висок холестерол или хипертония и искате да направите всичко възможно в борбата срещу тях, може би е добра идея да пробвате и това.

Препоръчителна доза 100— 150 мг препарат с екстракт. За да се натрупа в организма и да даде резултати, вероятно ще са необходими около два месеца.

Предупреждения/противопоказания – Глогът може да понижи кръвното налягане и да предотврати образуването на тромби. Не приемайте глог заедно с други медикаменти за сърдечносъдовата система, без да се консултирате с лекаря си. Такива са бета-блокерите, блокерите на калциевите канали, дигоксин и нитрати.

Други обещаващи добавки

Вече разгледахме четири вида добавки, за които научните изследвания дават положителна оценка. Появяват се все повече данни в подкрепа и на други добавки, които също може да се окажат ефикасни за понижаване на холестерола. Все още не съществуват достатъчно неопровержими доказателства, които да препоръчват редовния им прием, но ние ви предлагаме седем вида, които си струва да проучите.

dob-arti6ok

Артишок – Той съдържа растителни химични съединения, които могат да намалят количеството на синтезирания в черния дроб холестерол и да подпомагат преобразуването му в по-малко опасната жлъчна киселина. При изследване в Германия в продължение на шест седмици 143 пациенти с висок холестерол са подложени на терапия с 450 г сух екстракт от артишок във вид на таблетки (хранителните добавки) дневно или с плацебо.

При пациентите, приемащи артишок, се наблюдава спадане на средното ниво на LDL-холестерола с 22,9%, а при контролната група — с 6,3%.

Синьо-зелени водорасли – Те са познати като цианобактерии и са сред най-примитивните форми на живот на Земята. В миналото коренните жители на Африка и Северна Америка изсушавали и съхранявали водораслите, които ползвали през цялата година и с които търгували. Синьо-зелените водорасли са богати на аминокиселини и минерали като цинк, селен и магнезий, както и на антиоксиданти и на полиненаситени мастни киселини. По-голямата част от опитите, доказващи свойствата им за понижаване на холестерола, са проведени върху животни.

Калций – Ежедневният прием на хранителните добавки с калций може да има известен ефект върху намаляването на LDL- и увеличаването на HDL-холестерола. При изследванията върху действието на калция се разкрива, че той води до намаляване на LDL-холестерола с 4% и увеличаване на HDL-xoлестерола с 4%, както и до понижаване на кръвното налягане с 1 —2 mmHg. Разбира се, не бива да забравяте, че калцият е полезен за костите. За възрастни се препоръчва доза от 700 мг; болните от остеопороза и кърмещите майки може да се нуждаят от още 550 мг дневно. Най-добре е калцият да се приема два пъти дневно заедно с храната. Той не може да се абсорбира без наличие на достатъчно витамин D, синтезиран от кожата като реакция на слънчевата светлина. Способността на организма да произвежда витамин D намалява с възрастта, ето защо е препоръчително да включите 10 мкг дневно в менюто си. Това може да означава да си купите продукт с калций, в който се съдържа и витамин D.

Сминдух – Тази индийска билка често се използва за образуване на повече кърма при младите майки (както и като подправка). Според някои изследвания може да понижи холестерола. При маломащабно проучване сред 20 участници при ежедневен прием на 18 г сминдух на прах се наблюдава понижаване на LDL-холестерола средно с 21 %. Задължително трябва да се консултирате с лекар преди прием на сминдух едновременно с антикоагуаланти.

Растителни фитостероли

Растителни фитостероли
Растителни фитостероли

Стеролите силно наподобяват холестерола по химична структура и поради това те заемат рецепторите за холестерол в тънкото черво, като така блокират абсорбирането от организма на приетия с храната холестерол. Можете да приемате добавки с фитостероли, които се предлагат под формата на прах, капсули или масла. Не забравяйте обаче, че трябва да гледате на стеролите като на медикаменти и да спазвате внимателно предписаната доза. При малко проучване, проведено в САЩ, на петима пациенти (двама от които са приемали и статинови препарати) са предписани от хранителните добавки по 800 мг фитостероли два пъти дневно заедно с храната. Общият им холестерол спада средно с 13,2 %, а LDL-холестеролът — средно с 20%.

Поликозанол – Най-новият продукт сред добавките за понижаване на холестерола в медицинските среди е сместа от алкохоли, пречистени или от захарна тръстика, или от пчелен восък. Група кубински учени е публикувала значими изследвания, разкриващи, че при дози от 10 до 20 мг дневно поликозанолът понижава общия холестерол със 17—21%, а LDL-холестерола — с 21—29%, като повишава HDL-холестерола с 8—15%. При проучвания се доказва, че дневна доза от само 10 мг има същия ефект за понижаване на общия или LDL-холестерола, както същата по грамаж доза зокор (симвастатин) или липостат (правастатин). По данни на хора, използвали препарата повече от три години, той изглежда безопасен.

Пикногенол – Това вещество, срещано в кората на боровите дървета, действа като антиоксидант — неутрализира свободните радикали и по този начин предотвратява окислението LDL-холестерола. При научно изследване 40 пациенти с хронична венозна недостатъчност (състояние, което води до подуване на долните крайници) са лекувани с 360 мг пикногенол дневно в продължение на четири седмици. Тази добавка значително намалява общия и LDL-холестерола, без да повлиява количеството на HDL

Добавките не са панацея

През следващите няколко години се очаква да се говори все повече за природосъобразните начини за борба с холестерола и за предпазване на сърцето. Но преди да се впуснете сляпо в тази алтернатива, запомнете: хранителните добавки не са заместител на здравословните ежедневни навици, които ще придобиете с програмата „По-здрави“, особено на хранителните. Причината е, че едва ли някога учените ще успеят изкуствено да пресъздадат сложните ефекти и хилядите ползи за здравето от плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти само с помощта на една таблетка. Рибеното масло и мултивитамините няма да ви помогнат в борбата с холестерола, ако в същото време прекалявате с бургерите и сладоледа. Също така глогът и коензим Q10 няма да успеят да се справят с високото кръвно налягане, ако вие не предприемате никакви мерки за ограничаване на стреса в ежедневието си.

И на последно място, не забравяйте трите златни правила при прием на добавки:

  • Не пазете тайна. Уведомете лекаря си какви продукти приемате.
  • По-големите дози не са по-полезни. Спазвайте указанията за прием.
  • Интересувайте се какво вземате. Купувайте продукти само на утвърдени марки.

Продължение – Научете как движението и спортът ще намалят лошия холестерол и ще имате здраво сърце! – част шеста

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *