ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При ушна инфекция можете да си помогнете и с билки!

Най-разпространени са инфекциозните заболявания на средното и външното ухо – ушна инфекция. И едните, и другите са придружени от силни болки.

Ушна инфекция - билки за лечение
Ушна инфекция – билки за лечение

Ушна инфекция на средното ухо обикновено се предизвиква от размножаването на бактерии в евстахиевата тръба, която е разположена от ухото към гърлото и носа. Честа причина са и острите респираторни заболявания. Външното ухо обикновено се инфектира от недостатъчно хлорирана чешмяна вода. Бактериите от водата проникват в ухото, предизвиквайки възпаление и болки.

Една тежка ушна инфекция от всякакъв вид може да доведе до загуба на слуха, затова при силни болки непременно трябва да потърсите лекар.

Лечение с билки

Черен бъз – цветовете

Запарка. Сложете да заври 200 мл вода и поставете в нея 2 с.л. сушени цветове от черен бъз. Махнете от котлона и захлупете с капаче или чиния за 30 минути. След това прецедете и пийте. Този чай ще ви отърве от възпалението и ще отпуши ухото.

Лук

Вземете една глава лук, настържете я на ренде и изцедете сока през чиста марля. Смесете 10 мл сок от лук с 5 капки ленено масло. Потопете тампон в тази течност и вкарайте в ушите. Това ще облекчи гнойната ушна инфекция.

Бадемово масло

Препоръчва се за капване в ухото и действа болкоуспокояващо. Аналогична е ползата от маслото от лопен (овча опашка).

Чесън

Вземете 4 скилидки чесън и ги накълцайте, след което добавете 2 супени лъжици зехтин. Оставете да престои 12 часа, след което прецедете и от полученото масло капвайте в ушите си по 4 пъти на ден, докато се излекуват.

Други съвети за лечение

Излекувайте хремата си. Много голямо значение за профилактиката на ушните заболявания и запазването на слуха има нормалното дишане през носа. Във връзка с това трябва своевременно да се лекуват аденоидите, полипите в носа, синузитът. Дори толкова срещано заболяване като острата хрема може да доведе до глухота. Причината е повишеното налягане в носната кухина и попадането на секрети от носа в средното ухо при секнене. Не бива да се секнете едновременно през двете ноздри, а последователно, като притискате едната ноздра с пръсти към носната преграда.

Дезинфекцирайте ушите си със смес от оцет, спирт и водороден прекис. Ако ходите на басейн и често след това получавате възпаление, опитайте следното: в шишенце с капкомер смесете по 30 мг оцет, спирт и водороден прекис. След къпане разклатете течността в шишенцето, за да се разбърка добре и капнете по няколко капки във всяко ухо. Спиртът ще помогне за изпаряването на водата, а оцетът и прекисът ще унищожат бактериите.

Червената светлина също лекува. При възпаление на средното ухо помага облъчването на двете уши с червена светлина в продължение на 10-15 минути. Лампата трябва да се държи на разстояние 50-80 сантиметра.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *