ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте 6-те най-големи лъжи за мазнините!

Диетолозите днес ни предупреждават да не консумираме само обезмаслени храни: храненето трябва да бъде балансирано и да съдържа в достатъчни количества натурални мазнини. В противен случай, след приключване на диетата всички приети мазнини ще се натрупват като запас, а свалените килограми ще се възстановят, и то доста бързо.

Мазнините са рехабилитирани и върнати отново в менюто ни. Кокосовото масло пак не е на почит, а месните диети станаха на мода. Голяма част от това, което знаем за мазнините, се оказва невярно. Ето 6 мита за мазнините, които се съдържат в различни храни.

Мит 1: който ги яде – става „мазен“

Истина: Може да „плувате“ в мазнини дори и ако приемате съвсем малко мазни храни.
„Вярно е, че 1 грам мазнини е по-калоричен от 1 грам въглехидрати или протеини, но ако ядете правилните видове мазнини, като част от добре балансирана диета, от тях няма да напълнеете“, твърди Мишел Баб, автор на поредица от книги с полезни рецепти. Мазнините се усвояват по-бавно от въглехидратите и стимулират освобождаването на хормоните за ситост, които не ви позволяват да преяждате.

мазнини
Голяма част от това, което знаем за мазнините, се оказва невярно

В интересно изследване две групи от участници в продължение на 18 месеца са били подложени на диета. Едната група се придържала към храни с по-ниско съдържание на мазнини, а другата приемала умерено количество мазнини. Резултатите показали категорично, че тези, които са приемали мазнини, са отслабнали средно с по 2 кг, а тези, които са приемали обезмаслени храни, точно обратното – качили са средно по 1,5 кг. Мазнините са необходими на организма, защото участват в много процеси: от производството на хормони, до поддържане на мозъчната дейност, а дори и спомагат за усвояването на хранителните вещества.

Мит 2: Запушват артериите и водят до инфаркт

Истина: Учените се съмняват, че консумацията на масло и червено месо води до сърдечни пристъпи.
Десетилетия наред ни казваха, че наситените мазнини в маслото, сиренето и червеното месо се отлагат по стените на артериите и могат да причинят сърдечни пристъпи. Независимо от това, научни изследвания, публикувани в изданието „Аналите на вътрешната медицина“, не откриват никаква връзка между консумацията на наситени мазнини и увеличения риск от сърдечносъдови заболявания. Друго изследване от своя страна показва тъкмо обратното: по-големият прием на храни с наситени мазнини е свързан с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Учените все още не са потвърдили еднозначно, че наситените мазнини са здравословна диета, но също така отказват да ги причисляват категорично към вредните продукти.

Мит 3: маслото е отрова

Истина: Малко масло няма да ви навреди.
Лекарите дават зелена светлина на маслото. Едно скорошно проучване в американски вестник за клиничното хранене показва, че умерената консумация на масло се вписва в здравословната диета. Разбира се, не ви съветваме веднага да започнете да добавяте тежка сметана към кафето, да мажете сандвичите си с дебел слой масло и да злоупотребявате със сосове на маслена основа.

Мит 4: консумацията на яйца повишава холестерола в кръвта

Истина: Холестеролът, който попада в човешкия организъм заедно с храната, няма никакво отношение към нивото на холестерола в кръвта.

Наскоро лекарите ревизираха препоръките си за ограничаване на потреблението на холестерол. Той се произвежда в черния дроб и малко зависи от това с какво се храни човек. Така че не слушайте противниците на яйцата и колкото се може по-бързо ги върнете в менюто си. Те са идеален източник на протеини и холин (в тялото той се превръща в невротрансмитера ацетилхолин, което подобрява паметта и познавателната функция).

Мит 5: здравословно хранене без червено месо

Истина: Полуфабрикатите са вредни, а пресните червени меса – полезни.
Яжте домашно приготвени сандвичи, но избягвайте преработените храни с много мазнини и сол. Учени от Варшавския университет са установили, че мъжете, които ядат предимно обработени меса под формата на колбаси и полуготови продукти, е два пъти по-вероятно да умрат от сърдечносъдови заболявания, отколкото тези, които ги ядат по-малко. Освен това при тези, които са се хранили с домашно приготвено варено червено месо, без вредни добавки, не е открит повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Мит 6: Зехтинът е „бомба“

Истина: Човек трябва да приема най-различни мазнини чрез храната си.
Зехтинът е източник на мононенаситени мазнини, полезни за сърдечносъдовата система, но, разбира се, няма нужда да се ограничавате само до един вид мазнини. „Включвайки в диетата си различни продукти, съдържащи мазнини, като масла, ядки, семена, авокадо, сьомга, ние даваме на организма широк спектър от незаменими мастни киселини и фитостероли, за да се предпазим от различните заболявания, казва Мишел Баб. Просто избягвайте изкуствените трансмазнини, тъй като те могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания, пише в. „Доктор“. На етикетите са посочени като „частично хидрогенирани масла“ (често се използват в производството на евтини масло и маргарин, както и сладкиши с дълъг срок на годност).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *