ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети от китайската медицина за лечение на хипогликемия

Изморени сте. Не можете да се концентрирате. Тревожите се. Цялото ви тяло трепери, бледи сте, вие ви се свят. От време на време ви избива студена пот…

Билки за хипогликемия
Билки за хипогликемия

Това са характерните симптоми на хипогликемия или ниска кръвна захар, казва д-р Маошин Ни.

И също като стрелката на резервоара в колата тези симптоми говорят за един съвсем очевиден факт – тялото ви е останало без енергия и вие трябва да го заредите. Традиционната китайска медицина нарича тази енергия ци. По отношение на хипогликемията китайските лечители говорят за недостиг на ци в панкреаса и далака, следователно възстановяването на енергията в тези органи ще премахне оплакванията. Лечението може да започне веднага – от акупресурните точки.

ПРОТЕИН: проактивна диета

Вашето меню трябва да съдържа повече източници на белтъчини и по-малко прости въглехидрати като бяла захар и бяло брашно, за да укрепи далака и панкреаса, обяснява д-р Ни. Консумирайте тофу и соеви продукти, пилешко, пуешко, риба и бобови култури.

ЖЕНШЕН: точният вид

Ако акупресурата и диетата не помогнат, човек трябва да се довери на китайските билки, продължава д-р Ни. Той твърди, че женшенът активира енергията в далака и панкреаса, но трябва да се взема точният вид: китайски или корейски, а не американски или сибирски женшен. Последните две разновидности нямат толкова силен ефект. Китайският и корейският женшен помагат на черния дроб да трансформира гликогена в глюкоза или кръвна захар. Следвайте указанията върху етикета. Трябва да вземате женшен от 2 до 4 седмици, преди да забележите резултати. Когато забележите липса на познатите симптоми за 2-3 дни или ако изобщо не забележите резултат след четвъртата седмица, преустановете приема.

КОДОНОПСИС: бедняшки женшен

Ако не можете да си позволите лечение с женшен, който е доста скъп, заменете го с билката кодонопсис. Ще го намерите под името данг шен или камбанка. Има същото действие като женшена, но дава резултат малко по-бавно и струва десет пъти по-евтино. Вземайте пет капсули от 300 мг 3 пъти на ден.

ХРАНАТА: изтрийте синята тъга

В храната на модерния човек доминират три цвята – червено, бяло и синьо: обилни порции мазно, бедно на фибри червено месо, изобилие от рафинирани въглехидрати от бяла захар и бяло брашно, които способстват за потискащата мозъка синя тъга на хипогликемията. Какво да бъде противодействието? Д-р Майкъл Дженсън, консултант в „Пътя към здравето“ в Бърлинггьн, Масачузетс залага на нискомаслена, предимно вегетарианска диета, която включва риба и консумация на натурални, богати на фибри (или бавно смилаеми сложни въглехидрати) храни – варива, пресни зеленчуци и плодове, зелен боб, семена и ядки, които могат да се похапват между основните хранения за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Витамини и минерали: истинските бонбони

При хипогликемията нивата на кръвната захар варират рязко в двете посоки – понякога падат много ниско, друг път се вдигат много високо, коментира д-р Майкъл Дженсън. Тук изброените витамини и минерали нормализират кръвната захар и предпазват организма от уврежданията, които могат да настъпят вследствие на колебанията в нивата.

Първата стъпка според д-р Дженсън е пациентът да взема мощен комплекс мултивитамини и минерали. С други думи, една доза трябва да съдържа минимум 400-500 мг магнезий, 100-200 мкг селен, 20-30 мг цинк, 500-1000 мг витамин С, 200-400 мкг хром и 400IU витамин Е.

Тези нива на нутриентите гарантират, че пълният спектър на витамини и минерали в суплемента е достатъчно силен, за да стабилизира хипогликемията. Към този комплекс д-р Дженсън препоръчва да се вземат следните нутриенти (само със съгласието и под наблюдението на вашия лекар).

  • Витамин С: 1000 мг
  • Биофлавоноиди: 1000 мг
  • Магнезий: 200 мг
  • Витамин Е: 400IU
  • Хром: 200 до 400 мкг
  • Коензим Q : 100 до 200 мг
  • Бял трън (Silybum Marianum L.) със стандартизирано съдържание на силимарин: 250 до 500 мг

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *