Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цироза на черния дроб може да бъде победена с билки

За да се избавите от цироза на черния дроб, трябва да промените начина си на живот

Цироза на черния дроб се появява в резултат на продължително увреждане. Това е прогресивно хронично заболяване, при което цялостта на здравата черенодробна тъкан се разрушава и се заменя със съединителна, което води до влошено функциониране на органа.

Основните причини за развитието на цироза са прекомерното пиене на алкохол, затлъстяване на черния дроб, свързано с диабет и наднормено тегло, както и хепатит В и С. Данните сочат, че мъжете, които си позволяват от 3 до 4 алкохолни напитки и жените, които консумират 2 до 3 чаши на ден, са изложени на повишен риск от развитие на проблема.

Ако цирозата е в начален стадий, може да се оперира, но с напредването на болестта и увеличаването на количеството съединителна тъкан, щетите стават непоправими.

Симптомите включват: загуба на апетит, умора, гадене и повръщане, загуба на тегло, сърбеж по кожата, жълтеница, отоци, мускулни крампи, склонност към кървене и лесна поява на синини. В началото на болестта се проявяват само някои от тях, но с напредването й броят им се увеличава.

Няма лечение за това състояние, то обикновено е насочено към предотвратяване на по-нататъшното увреждане на черния дроб и намаляване на усложненията.

Лекарят ви трябва да ви направи диета, а вие да промените начина си на живот. Можете да използвате някои домашни средства, за да подпомогнете подобряването на състоянието си.

цироза на черен дроб

Ето какви домашни средства, които могат да облекчат състоянието,  препоръчва сайта top10homeremedies.com:

  1. Спрете алкохола!

Спрете алкохола напълно, дори цирозата да не е причинена от него. Той уврежда чернодробните клетки и по този начин се влошава състоянието ви. Въздържанието може да помогне за спиране на развитието на болестта.  За да се предотвратят евентуални усложнения, свързани с отказа, се консултирайте с професионалисти и го правете под лекарско наблюдение.

  1. Магарешки бодил

Това е друго полезно средство при цироза. Неговото действие се фокусира върху предпазване на по-нататъшно увреждане на черния дроб. Магарешкият бодил съдържа активна съставка, наречена силибинин, която има силни антиоксидантни и детоксикиращи свойства. Някои изследвания показват, че тази билка може да бъде полезна за хората със заболявания на черния дроб, причинени от алкохол.

Магарешкият бодил е наличен под формата на течен екстракт, капсули и тинктура.

  1. Семена на папая

Според Аюрведа семената от папая детоксикират черния дроб и помагат при лечението на цироза.

  • Смелете няколко пресни семена от папая, за да извлечете 1 супена лъжица сок. Добавете 10 капки лимонов сок и пийте веднъж или два пъти дневно в продължение на 1 месец.
  1. Фалшива маргаритка
    Фалшива маргаритка
    Фалшива маргаритка

Сокът от всички части на това растение са полезни за лечение на проблеми с черния дроб. По-специално, сокът на листата се използва при цироза и хепатит.

  • Извлечете сок от листата на фалшивата маргаритка. Добавете 1 лъжичка мед и консумирайте 3 пъти на ден в продължение на около месец.
  1. Пикрориза куроа (Picrorhiza kurroa)
Picrorhiza kurroa
Пикрориза куроа

Това е многогодишно тревисто растение, което може да бъде много полезно при лечение на цироза на черния дроб, особено когато тя е причинена от вирусен хепатит. Билката намалява оксидативния стрес, стимулира секрецията на жлъчен сок и подобрява функционирането на черния дроб. В допълнение стимулира апетита и действа като слабително средство.

  • Смесете 1 супена лъжица прах от корен на билката с мед и консумирайте по 3 пъти дневно за около 1 месец.
  • При запек – смесете две лъжици пикрориза и мед и пийте с чаша топла вода 3-4 пъти за деня.
  1. Шизандра

Тази билка се използва в традиционната китайска медицина за прочистване на организма,  за защита на клетките на черния дроб от по-нататъшно увреждане и за регенериране на тъканите на органа. Китайската народна медицина нарежда шизандрата в списъка с 50-те фундаментални билки. Можете да откриете билката на рафтовете за суперхрани в подходящите магазини.

  1. Зелен чай

Зеленият чай е зареден с антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес. Чаят има защитен ефект срещу заболяванията на черния дроб и антивирусни свойства, които помагат в борбата с вирусния хепатит. Зеленият чай е полезен за цялостното здраве на организма.

  • Добавете 1 чаена лъжичка листа на зелен чай  (или 1 торбичка чай) в 1 чаша с топла вода. Оставете да се запари в продължение на 5 минути. Прецедете, добавете мед и пийте по 3 пъти на ден.
  1. Акупунктура

Акупунктурата е ефективна за облекчаване на дискомфорта и умората, причинени от заболяването. В допълнение, тя може да ви помогне да откажете алкохола.

В проучване от 2009 г., китайски учени са установили, че акупунктурата, в комбинация с китайски билкови отвари могат да подобрят клиничните резултати на болните от цироза. Важно е подобно процедура да се извършва от експерт.

Има и други методи, който можете да използвате за пречистване на черния дроб. За  да поддържате доброто състояние на черния си дроб, приемайте и комбинирани хранителни добавки, които съдържат множество активни съставки.

Холимин
Холимин помага при проблеми с черния дроб

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.