Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилно ли приготвяте зеленчуците? Вижте тези ТОП съвети!

Добре е да се консумират зеленчуци, но знаем ли как да съхраним всичките им витамини, минерали и фибри, вкуса и хранителните им качества?

Всяко хранително вещество, всеки витамин има своята роля за баланса в организма и доброто здраве. Например витамин С е антиоксидант, действа противовъзпалително и противоалергично, намалява токсичността на някои замърсители, повишава ефекта от витамин В9 и позволява на желязото да бъде по-добре усвоено. Но начинът на готвене може да ни лиши от това съкровище.

Кратко съхраняване

В идеалния случай трябва да консумираме току-що набрани зеленчуци. Кой може да си позволи това в градски условия!? Докато все още не сте си направили собствена зеленчукова градина, важно е да

зеленчуци
Всеки витамин има своята роля за баланса в организма и доброто здраве

съхранявате правилно продуктите, за да не дозагубите витамините им, които са крехки вещества и не издържат нито на въздуха, нито на топлината.

Разрушаването им започва със самото откъсване на зеленчука заради окисляването. Колкото повече отлагаме консумацията му, толкова по-безполезен става той. Ако освен това е нарязан, само за няколко часа ще бъдат изгубени всичките му хранителни качества. За 24 до 48 часа се загубват 50% от витамин С.

Накисването на зеленчуците във вода отнема допълнително количество от витамин С и В, затова те трябва само бързо да бъдат измивани под течаща вода.

На пара

Загубата на витамини е право пропорционална на времето, през което зеленчуците се готвят. Дългото им варене във вода отнема не само от хранителните им качества, но и от вкуса им.

Най-добре е да се приготвят на пара. И то набързо! Този начин на обработка съхранява най-добре и витамините, и оригиналния вкус на продукта.

Традиционни методи

Ако решите да сварите зеленчуците във вода, първо я доведете до кипене и след това пуснете в нея продуктите. По този начин част от кислорода на водата се отделя, а при контакта с нея около зеленчуците се оформя предпазен слой от протеини и глюциди, който ограничава загубата на витамини.

В тенджера под налягане се достига температура над 100 градуса и налягането е много силно – топлината усилва окисляването, а налягането влияе на структурата на зеленчука и витамините се губят по-лесно. Затова в такава тенджера готвенето трябва да е кратко.

Задушаването в алуминиево фолио е добра идея, защото можем да съхраним и сока на зеленчуците, който се губи при готвенето на пара.

На тиган с малко зехтин можем да обработваме продуктите набързо и така да запазим голяма част от качествата им.

Без загуби

Не изхвърляйте водата от варенето – тя може да бъде използвана за сосове и супи. В нея се съдържат част от витамините и минералите на зеленчуците. Трябва да знаете обаче, че всяка допълнителна топлинна обработка отнема нова порция ценни вещества.

Не белете всички зеленчуци, защото именно в кората им са най-важните съставки. Трябва обаче да сте спокойни, че те са отглеждани биологично, тъй като пак в кората се отлагат и химическите вещества, с които често се обработва почвата.

Консумацията на алкохол пречи на усвояването на витамини В1 и В6. Чаят и кафето намаляват способността на тялото да усвоява желязото, витамини A, B1, В9 и В12. Пушачите са изложени на риск от недостиг на витамин С, защото тютюнът предизвиква оксидантен стрес.

Хитрини

Съхранявайте зеленчуците на тъмно и студено място.

Варете картофите с кората.

Приготвяйте зеленчуците „ал денте“.

Купувайте само свежи зеленчуци – по-добре е да са пресни, отколкото биологични, но повехнали.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *