ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се грижим правилно за очите си през студените месеци?

Късната есен и зимата са трудни сезони за очите ни. Дори хората с перфектно зрение често започват да изпитват дискомфорт и умора в очите при най-обикновени натоварвания, като четене или работа с компютър. Мнозина се оплакват от такива неприятни симптоми като сухота, усещане за „пясък“ в очите. Нека видим защо се случва това и как може да си помогнем ефективно.

Фактори, подсилващи негативните симптоми?

Сухият въздух в затворени помещения. Да, радиаторите и климатиците затоплят въздуха, но едновременно с това и го изсушават. А при липсата на достатъчно влага във въздуха от роговицата интензивно се изпаряват

зрение
Да се грижим правилно за очите си

течностите. А ако в същото време стоите и пред компютъра, без да мигате продължително време, взирайки се в монитора, слъзната течност просто не успява да се произвежда в нужните количества. Това води до развитие на „синдрома на сухото око“. Затова, дори и при нормално натоварване вечер човек започва да усеща необичайна тежест и умора в очите. Очите се зачервяват, сърбят, пукат се малките кръвоносни съдове.

От прекомерно напрежение и липсата на кислород дори може да се появи главоболие.

Силните, пронизващи ветрове причиняват дразнене на очите. Поривите на студения въздух създават дискомфорт, пречат на зрението да се фокусира, което създава допълнително натоварване върху мускулите на очите и кръвоносните съдове. Тези, които носят контактни лещи в такива ветровити дни, може да имат усещането за чуждо тяло в окото. Това се дължи на факта, че очите не се промиват достатъчно със слъзна течност и по лещите полепват микрочастици прах.

Преохлаждане. Само по себе си то не може да причини възпаление, но лесно активира „спящата“ инфекция и отключва възпалителен процес. Сред най-често срещаните сезонни инфекции са блефаритите – възпаление на клепачите. Блефаритът води до изсушаване и дразнене на роговицата (прозрачната обвивка, с която е покрита очната ябълка). Човек се оплаква от постоянно парене, зачервяване, сърбеж в очите. Може дори да влоши зрителната острота, което е особено опасно за шофьорите.

Нашата задача е да овлажняваме достатъчно роговицата, за да намалим риска от възпаления и да облекчим умората. За тази цел има специални средства – блефарогели, които подобряват кръвообращението и метаболизма на клепачите, нормализират работата на мейобиевите жлези (мастните жлези в краищата на клепачите, които отговарят за смазване на роговицата), помагат за нормалното отделяне на слъзна течност.

Солта е вредна, а аскорбиновата киселина – полезна

Очите ни са пронизани от кръвоносни съдове. В много отношения от тях зависи зрителната острота. Злоупотребата с напитки с високо съдържание на кофеин (към тях, между другото, спадат и енергийните питиета) повишават напрежението в очите, което при наличие на предразположеност може да влоши зрението. Вредна за очите е и любовта към соленото. Излишната сол (повече от 6 грама на ден) води до задържане на телесни течности и повишаване на вътреочното налягане.

Но със сигурност полезни за очите са продукти, богати на витамин В2 (ядки, зелен фасул, боб, говежди черен дроб). Този витамин подобрява зрителната острота. А липсата му, което е особено важно за ветровито и студено време, води до възпаление на лигавицата на очите, усилва сълзенето. Нивото на В2 пада, ако не консумирате достатъчно млечни продукти и месо.

Също така за очите е много важен и провитамин А (каротин) – съдържа се в по-големи количества в морковите, спанака, настойка от шипки. С уморените очи успешно се бори и аскорбиновата киселина. Между другото, витамин С се разрушава под въздействието на никотина, поради това той липсва в организма на пушачите.

Вече трансплантират ретинални пигментни клетки

Израелски учени-офталмолози успяха да заменят увредените клетки на ретината на пациент с тежка форма на възрастова макулна дегенерация. По такъв начин беше отстранена причината за влошаване на зрението с напредването на възрастта. За трансплантацията учените са използвали клетки от пигментния епител, получени от ембрионални стволови клетки.

Това е първият подобен експеримент в света, който потвърждава ефективността на трансплантацията на ретинални пигментни клетки, получени по този начин. Операцията е извършена в Университетската клиника „Адаса Ейн Керем“ в Йерусалим. Процедурата дава началото на прилагането на иновативен метод за трансплантиране на стволови клетки при патологии на ретината.

Възрастовата дегенерация на макулата се развива вследствие на смъртта на пигментните клетки в ретината и е водеща причина за намаляване на зрението.

Морковите предотвратяват намаляването на зрението

Още един благотворен ефект на морковите и другите оранжеви и жълти плодове върху зрението са открили учените от Харвардския университет. Каротеноидите, които се съдържат в такива продукти, предотвратяват появата и развитието на макулна дегенерация в напреднала възраст. Това е разпространена патология на ретината, която води до загуба на зрението в напреднала възраст.

Проучванията показват, че рискът от дегенеративни промени в ретината се понижава с 30-40% при хора, които редовно включват в менюто си моркови и други зеленчуци и плодове, съдържащи каротиноиди.

Учените обясняват този ефект с факта, че каротиноидите имат способността да защитават ретината от пагубното действие на свободните радикали и с хранителните качества на витамин А. Изследванията се основават на проучване на данни за здравето, храненето и начина на живот на повече от 100 хиляди души, събрани в продължение на 25 години.

Този прост и достъпен начин за повечето от хората е отлична профилактика за предотвратяване на ослепяването и снижаването на зрението в напреднала възраст.

Кафеманите рискуват да се разболеят от глаукома

От една страна, по-освежаваща напитка от кафето досега човечеството все още не е измислило. В края на есента, когато навън се чува воят на вятъра и ръми ту дъжд, ту сняг, така ни се иска да се завием с топло одеяло и да сгреем ръцете си с чаша кафе. Чудесно! Но не повече от три чаши на ден, предупреждават лекарите.

Изследване научени от клиниката „Бригъм“ в Бостън (САЩ) показва, че използването на три или повече чаши кафе на ден може да предизвика развитие на глаукома. Учените са открили в състава на кафето вещества, които повишават вътреочното налягане. В резултат на продължителната му употреба може да се развие ексфолиативна глаукома. Има статистически данни за честотата на този тип глаукома в Европа. Този процент е най-висок сред жителите на скандинавските страни. Освен това в тези страни има и най-голямо потребление на кофеиново кафе в Европа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *