Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това растение се използва при диария и бронхит!

Много от нас знаят, че с него се лекуват рани, но лечебните му свойства не се ограничават само с това.

Лист от живовляк лекува рани
Лист от живовляк лекува рани

Става въпрос за … живовляк. В традиционната и народната медицина се използват лечебните свойства на листата, корените и семената от него.

Живовляк: лечебни свойства

Натуралните екстракти и етерични масла от живовляк се използват за лечение на бронхит, кожни лезии, диария, диспепсия, а също за раздразнителност, леки форми на неврози, безсъние.

Билковите чайове и сиропите от живовляк помагат да се засили работата на бронхите и насърчават втечняването на храчките. Препарати, съдържащи живовляк се използват за лечение на възпаление на матката и яйчниците, както и за кървене при жените.

Живовляк се използва за гастрит, язва на стомаха с висока киселинност, възпаление, язва на дванадесетопръстника, хемороиди. Той е известен със своите противовъзпалителни свойства.

Лечение на рани с живовляк

Живовляк
Живовляк

Вземете пресни листа от живовляк, измийте ги много добре с топла вода и наложете върху болното място няколко слоя. Превържете с бинт, за да се фиксира превръзката. След 2-3 часа листата трябва да бъдат заменени.

За лечение на контузии и възпаление на кожата, листата трябва да се смачкат и да се увият в марля, след което да се наложат върху засегнатото място. Ако нямате пресни листа, а изсушени – накиснете ги в топла вода.

Живовляк за кашлица

Настойка от листата помага за премахване на слузта от бронхите, което намалява кашлицата. Инфузията от листа се използва за лечение на остри респираторни инфекции, възпалено гърло, бронхит.

Вземете смачкани листа от живовляк 1 с.л. и ги запарете с чаша вряла вода. Оставете да киснат поне половин час до един, след което прецедете. С тази течност правете гаргара, а за по-добро отделяне на храчки, пийте по 100 мл 3-4 пъти на ден.

Противопоказания

Лечебните свойства на живовляк не са подходящи за хора с повишено съсирване на кръвта.

Вие също трябва да внимавате с употребата на живовляк, ако сте алергични към някои лечебни растения.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *