Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липсата на сън е рисков фактор за диабет и сърдечни болести

Хората, които спят по-малко от шест часа сън на нощ, са изложени на по-висок риск от развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт, показва корейско проучване. Комбинацията от рискови фактори включва висока кръвна захар, висок холестерол, напълняване в областта на корема, високо кръвно налягане и излишните количества на мазнините в кръвта – е известен като метаболитен синдром.

Сънят е ключов фактор за поддържане на добро здравословно състояние
Сънят е ключов фактор за поддържане на добро здравословно състояние

Доктор Джанг Ким от университета „Йонсей“ в Южна Корея казва, че хората,  които спят недостатъчно трябва да са наясно с рисковете от развитие на метаболитен синдром, който може да ги доведе до животозастрашаващи и хронични заболявания.

Екипът на д-р Ким наблюдава 2600 възрастни за период от няколко години и установява, че участниците, които не се получавали най-малко шест часа сън на нощ са били с 41% по-застрашени от развитие на метаболитен синдром, отколкото хората, които са спали от 6 до 8 часа.

Констатациите от проучването са съставени от две проучвания на начина на живот, в които са били включени въпроси, свързани с навиците на съня. Изследванията са правени между 2005 г. и 2008 г. и отново между 2008 г. и 2011 г. Всички участници в проучването са преминали медицински прегледи и се е проучило медицинското им минало.

След междинно проследяване от 2,6 години на около 560 души, участващи в проучването, или 22% са развили метаболитен синдром. Кратката продължителност на съня повишава риска от висока кръвна захар и излишни мазнини в коремната област с около 30 %,  както и 56% по-голям шанс за развитието на хипертония.

Изследователи признават, че проучването има и своите недостатъци, защото зависи от отговорността на участниците за коректното регламентиране на часовете на съня, здравословното им състояние и начина на живот. Също така липсва информация относно качеството на съня.  И все пак, резултатите са в съответствие с други изследвания, които са установили връзка между продължителността на съня, сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром, твърди независимият изследовател от университет в Чикаго –  Кристен Кнъстон.

„Силата на това проучване е, че се прави предварително, което показва, че краткият сън е свързан с развитието на метаболитен синдром“, казва Кнъстон. „Това е важно, тъй като продължителността на съня се измерва преди хората да са се разболели.“ Метаболитният синдром е толкова опасен, защото увеличава риска от развитието на диабет тип 2 до пет пъти. Милиони хора по света умират, в следствие на  усложнения на заболяването.

Д-р Кристен Кнъстон казва, че все още не се знае дали е възможно да се противодейства на ефектите, до които води липсата на достатъчно сън, но ако се води здравословен начин на живот, включващ необходимата доза сън, здравословно хранене и физическа активност здравето ще се подобри.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.